22 Eylül 2017 15:55

Sözlü sınava yürütmeyi durdurma kararı

Haber-Sen sözlü sınavla ilgili açtığı davada, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Paylaş

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu, Haber-Sen'in sözlü sınavla ilgili açtığı davaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, “Merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması, merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şeklinde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır” denildi.

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), işe alımlarda sözlü mülakatı şart koşan yönetmelikle ilgili açtığı davada, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik 4 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Haber-Sen, yönetmeliğin 11. maddesinde yer alan “Yalnızca sözlü sınavla alınacağı” ibaresinin sınava gireceklerin eşit koşullarda yarışmalarına engel olacağı ve öznel değerlendirmelere yol açacağı gerekçesiyle sözlü sınavın hukuka aykırı olduğunu belirterek iptali istemi ile dava açmış, Danıştay 12. Dairesi yürütmenin durdurulması kararı vermişti.

‘ÖZNEL DEĞERLENDİRMEYE AÇIK’

Danıştay kararının ardından da PTT Anonim Şirketi yönetmelik değişikliğine gidilmişti. 17 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren PTT Anonim Şirketi Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe “Yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak”, “Alım yapılacak sayının en fazla dört katına kadar aday sözlü sınava tabi tutulmak üzere çağrılır” ifadeleri eklendi.

Haber-Sen son değişikliğe de dava açtı. En son Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun önüne gelen davada, kurul yürütmenin durdurulması kararı verdi. Kararda, “Adayların eşit şartlarda yarışmalarını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması, merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şeklinde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır” denildi. 

GÖREVDE YÜKSELMEYLE İLGİLİ KARAR

Son yönetmelikte, müdür olarak atanmak için idari hizmet sözleşmeli personel statüsüne geçme koşulu getirilmişti. PTT Anonim Şirket olduktan sonra eski statülerinde yani 399 sayılı KHK’ye tabi çalışmaya devam eden personelin, bu sınava girebilmesi için başvuru yapabilmesi gerekirken, görevde yükselebilmek için statü değiştirmek zorunda bırakılmıştı. İdari hizmet sözleşmesine geçmek istemeyen personelin yükselmesinin önüne geçildiğini belirten Haber-Sen’in itirazına, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruludan onaylayan karar geldi. Kurul, “Bu durum, PTT AŞ’de 399 sayılı KHK’ye tabi olarak görev yapmaya devam eden personeli, idari hizmet sözleşmeli personel statüsüne geçme konusunda zorlayıcı bir sonuç doğuracağı gibi; Posta Hizmetleri Kanunu mevcut personele, sahip oldukları statüde kalma konusunda bir tercih hakkı tanımışken, bu tercih hakkının kullanımının, yönetmelik maddesi ile zedelenmesi söz konusu olacaktır” diyerek, yürütmenin durdurulması kararı verdi. (Ankara/EVRENSEL)


'KARARIN UYGULANMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Verilen yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, “KPSS ile insanlar zaten bir sınav maratonuna giriyor. Bunun üzerinden çalışanların alınması gerekiyor. Ancak PTT yönetimi ‘mülakat da yapacağım’ diyor. Bize göre mülakat torpil demek. Çünkü mülakatta farklı bölgelerde yakınları olanları atıyorlardı. Veya yüksek puan alan kişinin atanması gereken yere bakıyorsunuz düşük puandaki kişi atanıyor. Çünkü mülakatta çok düşük puan veriyorlar. Ayrıca mülakatta imanın, İslam’ın şartları gibi PTT ile alakası olmayan sorular soruluyor. Bir de PTT A kadrosu olsa mülakata anlam verebiliriz. A kadrosunda müfettişlik gibi özel yetenek isteniyor. Ama B kadrosunda bir postacı, gişe memuru alacaksın. Bunun için özel mülakat yapmanın gereği mantığı yok. Ama mülakatla 75 85’den büyük olabilir. B kadroların olduğu çoğu yerde mülakat yok, PTT’de de olmaması lazım. Biz de bunla ilgili dava açtık, yürütmeyi durdurma kararı aldık Danıştayın kararını PTT’nin uygulaması lazım” dedi. 

PTT’nin görevde yükselme ile ilgili yaptığı değişikliğe dair alınan yürütmeyi durdurma kararını da değerlendiren Özdemir, “2013 yılında PTT anonim şirket olunca büyük direniş gösterdik. O zaman görevde yükselmeyle ilgili birkaç maddeyi değiştirdik. O dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dı, şimdinin Başkabakanı. O zaman ‘görevde yükselmenin önünü kesilmeyecek’ diye bir söylemi var. Ancak daha sonra önü kesildi “ dedi. 

Aldıkları yürütmeyi durdurma kararının takipçisi olacaklarını belirten Özdemir, “Danıştay kararını PTT’ye uygulatmak için basın açıklamasıysa basın açıklaması, eylemse eylem konfederasyonumuz KESK ile birlik mücadele edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şanlırufa Baro Başkanı polisler tarafından darbedildi

SONRAKİ HABER

Türkiye hangi kapıyı kapatıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...