22 Eylül 2017 07:16

İsveç'te kadınlar barış için yürüdü

İsveç'te kadınlar, savaşların son bulması barışın sağlanması için miting düzenledi.

Paylaş

İsveç'in başkenti Stockholm'de kadınlar, savaş ve çatışmaların durdurulması ve barışın sağlanması için dün akşam saatlerinde bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

2001 yılında Birleşmiş Milletler'in 21 Eylül'ü Dünya Barış Günü ilan etmesi dolayısıyla düzenlenen eyleme katılan kadınlar, savaşlarda yaşamını yitirenler için mumlar yaktı, denize güller attı.

Stockholm Kadın Yürüyüşü ve İsveç Barış Derneği'nin çağrısıyla Norrmalm Meydanı'nda gerçekleşen mitingde, İsveç Barış Derneği’ni temsilen konuşan Kajsa Sörman, dünyanın bir çok yerinde süren çatışma ve savaşlardan en fazla kadın ve çocukların zarar gördüğünü belirterek savaş ve çatışmalara son verilmesi için gösteriyi düzenlediklerini söyledi.

İSVEÇ SİLAH SATIŞLARINI DURDURMALI

200 yıldan beri İsveç'te barışın hakim olduğunu hatırlatan Sörman, “Ama İsveç savaş ve çatışmların olduğu ülkelere silah satmayı sürdürüyor. Yemen'i acımasızca bombalayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah satıyor. Otoriter ülkeler, sağlık ve eğitime yatırım yapacaklarına milyarlarca dolar ödeyerek silahlanıyor” dedikten sonra silah satışlarının durdurulmasını istedi.

Tüm ülkelerin, insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Sörmen, “Anlaşmazlıklar silahla çözülemez. Silah ve şiddet yoksulluğa yol açar ve her türlü gelişmeyi engeller. Bundan sadece savaş tekelleri karlı çıkar” dedi. 

Silah satan Avrupa ülkelerinin savaştan kaçan ilticacılara sınırlarını kapattıklarını hatırlatan Sörmen, “İsveç savaştan kaçanlara sınırlarını açmalı ve iltica eden herkese milliyet ve inancı ne olursa olsun sığınma hakkı tanımalı. Ayrımcılık ve ırkçılığın her çeşitine karşıyız. Sokaklarımızda da ırkçıları görmek istemiyoruz” şeklinde konuştu. 

‘KADINLARI AŞAĞILAYAN AHMAK YÖNETİCİLER VAR’

Birleşmiş Milletler İsveç Ulusal Kadın Komitesi Başkanı Monica Green, Dünya Barış Günü dolayısıyla Avrupa ve dünyanın pek çok ülkesinde savaş karşıtı gösterilerin düzenlediğini belirttikten sonra “Çok kaygılı bir dönemde yaşıyoruz. Tramp, Putin ve Erdoğan gibi kadınları aşağılayan ahmak yöneticiler var. Bu gibi iktidar hırsındaki erkekleri birlikte durdurmalıyız” dedi. 

Kadınların eve kapatılmak ve barış süreçlerinin dışında tutulmak istendiğine dikkat çeken Green, “Biz tüm bunlara karşı insan haklarını savunmalıyız. Bu haklar kadın ve erkekler için aynı ölçüde olmalı. Biz barıştan yanayız. Bir arada olursak ve mücadele edersek bunu başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların yapılmasından sonra eylemciler, ellerindeki pankart, mum ve güllerle yürüyüşe geçti. Skeppbron Köprüsü'ne gelen kadınlar, savaşta yaşamını yitirenler için bir dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra gülleri denize attılar. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ali Koç'tan 'Fenerbahçe başkanlığı' istifası

SONRAKİ HABER

Antalya'da 226 orman yangınında 2 bin hektar zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...