20 Eylül 2017 21:30

Yurt fiyatı artıyor ama manzara değişmiyor

Yaşam koşullarında hiç bir değişiklik yapılmadığını söyleyen yurt öğrencileri, yaptığımız röportajda farklı sorunları da dile getirdiler.

Paylaş

Marmara Üniversitesi’nden Öğrenciler

Marmara Üniversitesi kız yurduna bir dönemde 100 TL zam getirildi, gerekçe olarak ise odalardaki kişi sayısının düşürülmesi gösterildi. Yaşam koşullarında hiç bir değişiklik yapılmadığını söyleyen yurt öğrencileri, yaptığımız röportajda farklı sorunları da dile getirdiler.
“ZAM ÇOK, DEĞİŞİKLİK YOK”
Yurtta 5. senesi olan bir arkadaşımız; “Diğer yurtlarda kalan arkadaşlarımla sorunlarımız üzerine tartışıyoruz ve duyumlarıma göre öğrenciler arasından temizlikten sorumlu kişiler varmış. Biz de temizliği oda arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Öğrenciyiz ve farklı kaygılarımız olması gerekirken temizlik, çöp dökme gibi şeylerle uğraşıyoruz. Astım hastası olmama rağmen tozlu, pis yerlerde yaşıyorum. Bunların yanında bir de 5 senedir devamlı internet problemi çekiyoruz. Bu yıl seviniyorduk; yeni uygulama ile kişi sayısı sekizden altıya düştü koşullarımız düzelecek diye ama koşullarda hiçbir değişiklik olmadı. Hatta yurt aidatımıza 100 lira zam geldi ama hala yurtta birçok eksiklik var. Duvarlar boyanmamış, internet hala yok, tuvaletimiz akıyor, su kesiliyor. İnternet problemi için yurt müdürüne gittiğimde “ben ne yapayım” gibi bir cevapla karşılaştım. İç çamaşırı, çorap gibi eşyalarımızı yıkamıyorlar, elimizde yıkıyoruz. Bir de bunların yanında yemek problemi var. Yurtta yemek çıkmıyor, giriş saatinden sonra sipariş de veremiyoruz. Mutfak var ama ocak sayısı yetersiz ve çok zaman alıyor. Hafta sonlarını saymıyorum bile, okulun yemekhanesi kapalı olduğu için daha çok sorun yaşıyoruz. Isınma ve yatağın genişliği dışında yurtta yüzümüzü güldüren hiçbir şey yok. İlk zammı duyduğumda şaka zannettim ve kimse buna ses çıkarmıyor, tepki göstermiyor. Bazen keşke kişi sayısı azalmasaydı diyorum. 100 lira cebimizde kalırdı, çünkü hiç bir değişiklik yok. Ailemde bu koşullar da zammın fazla olduğunu söylüyor. Burada işlerine geldiğinde her şey mümkün, kişi sayısında ki azalmayı fırsata çevirdiklerini düşünüyorum. Okulum bitiyor, “oh be kurtuluyorum” diyemiyorum. Geride kalacaklara üzülüyorum. Tüm bu problemlere çözüm olarak herkesin sesini çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Bir odadan başlar ondan diğerine derken bir sonuca varacağını düşünüyorum. Hem bu şekilde başka öğrencilere de taleplerimizi duyurabileceğimize inanıyorum. Bunun dışında yetkililerin bizlerle sürekli iletişim halinde olması da çözüm oluşturacaktır.
YAZ AYLARINDA NEREDE KALACAĞIZ?
“Benim yurtta 4. yılım.” Diye söze giriyor bir arkadaşımız. Yaz okulu döneminde yurdun açık olmamasından dolayı özel yurtta kalmak zorunda kaldığını söylüyor. “Çevredeki yurtlar buradan çok daha kötü. Evet buraya 100 lira zam geldi ama diğer yurtlarla kıyasladığım zaman yine de şükür diyorum. Yaz döneminde kaldığım yurda daha fazla para verdim, daha iyi koşullar bekledim ama öyle olmadı. Burada en azından merkezi bir yerdeyiz, yol problemimiz yok. Ama şu problem var; yurtta kalabilmem için derslerde başarılı olmam gerektiğini söylüyorlar. Dersleri verebilmek için aldığım yaz okulu sürecinde bütünlemeler geri geldi diye yurtta kalmama olanak tanımadılar. Zorunlu stajda, yaz okulunda hep kalacak yer ayarlamak zorunda bırakılıyoruz.
“BU ZAM EKSİLERDEN HİÇBİR ŞEY GÖTÜRMEMİŞ”
Yurtta 6. senesi olan bir arkadaşımız da, yurtta kaldığı süre boyunca koşullarda hiçbir değişiklik olmadığını söylüyor. “Bu zamla odadan giden kişilerin parasını bizden çıkarıyorlar. Hala birçok eksik var. Yurda geldiğim ilk hafta kıyafetlerimi yıkatamadım. Yaz dönemi boyunca odaların hiçbir eksiği kontrol edilmemiş. Yurda bu yıl ilk geldiğim gün pislikten tuvalete girilmiyordu. Madem yazın yurda öğrenci alınmıyor o zaman kimse gelmeden odalardaki eksikler kontrol edilmeli. Hem yazın burada kalmamız engelleniyor hem bu dönemde hiçbir şey yapılmıyor. Duş giderimiz tıkalı, tavanı dökülüyor. Asıl problemin rektörlükte olduğunu düşünüyorum, belirli bir ödenek alınıyor ama nereye harcanıyor? Diğer üniversite yurtlarında arkadaşlarım daha uygun koşullarda kalıyorlar. Marmara’da neden böyle anlamıyorum. Final haftası suyun kesildiğini hatırlıyorum. Giriş saati de çok kötü. Stajdan çıkıyorsun saat 21.30 oluyor giriş saati 22.30. Böyle olunca kendimize hiç zaman ayıramıyoruz. Bu ücretle daha iyi şartlarda yaşayabiliriz. Mesela yurtta kalan öğrencilere okul yemekhanesin de ayrıcalık sağlanabilir. Artıların yanında eksiler de var ama zam bu eksilerden hiçbir şey götürmemiş. Devlet bununla ilgilenmek zorunda, gelip yurdu kontrol etmeliler. Çözüme ulaşması için rektörlükle görüşülmeli ama bunu öğrenciler yapmalı. Aramızdan temsilciler seçerek bunu yapabiliriz. 
 

ÖNCEKİ HABER

Sorunlarımız ortak, düşlerimiz de

SONRAKİ HABER

Yurtta kalanlara bir dokun, bin ah işit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa