20 Eylül 2017 11:54

Birleşmiş Milletler’den cinsel tacize karşı eylem planı

75 ülke, BM bünyesinde görev yapan asker ve sivillerin, kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırılarını engellemek için sözleşme imzaladı.

Paylaş

75 ülke, Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan asker ve sivillerin görev yaptıkları ülkelerde kadın ve çocuklara yönelik cinsel taciz ve saldırılarda  bulunmalarını engellemek amacıyla bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme, İsveç’in önerisi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısıyla New York’ta gerçekleşen toplantıda imzalandı. Macaristan dışında tüm Avrupa Birliği ülkeleri sözleşmeye imza attı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, sözleşmenin imzalanmasından sonra İsveç haber ajansı TT’ye “Bir cinsel taciz vakası tüm Birleşmiş Milletler’i karalamak için yeterli” açıklamasını yaptı.

Birleşmiş Milletler’in inandırıcılığının oldukça önemli olduğunu söyleyen Wallström, “Birleşmiş Milletler personelini sivil halkı koruması için gönderiyor. Eğer tecavüz ve başka saldırılarda bulunurlarsa tamamiyle ters bir etki yaratır” dedi.

Ülkelerin üzerinde anlaşmaya vardıkları sözleşme, cinsel taciz ve saldırı kurbanlarının haklarına öncelik verilmesini öngörüyor. Ülkeler, Birleşmiş Milletler’de görevlendirdikleri personelin cinsel saldırı gerçekleştirme riski olup olmadığını kontrol edecek ve görevlendirdikleri yönetici ve diğer görevlileri konuyla ilgili eğitimden geçirecek. Birleşmiş Milletler’de görev yaparken cinsel suçlar işleyen vatandaşlarını yargı karşısına çıkaracak.

Birleşmiş Milletler’in konuyu ele alacak kendi polisi olmadığını hatırlatan Wallström, “Şimdiye kadar suç işleyen Birleşmiş Milletler görevlilerine ülkelerine geri gönderilmekten başka bir şey yapılmıyordu. Ama yargı karşısına çıkarılmaları önemli” şeklinde konuştu.

ANDERS KOMPASS AÇIĞA ÇIKARMIŞTI

Birleşmiş Milletler’in Afrika ülkelerinden sorumlu şefi Anders Kompass, 2015 yılının başlarında Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Birleşmiş Milletler barış gücü görevi yapan Fransız askerlerinin çocuklara yönelik tecavüz suçu işlediklerini kanıtlayan raporu medyaya sızdırdığı suçlamasıyla görevinden alınmıştı.

Skandalın medyaya yansımasından sonra sorunun sadece Orta Afrika Cumhuriyeti’le  sınırlı olmadığı, Birleşmiş Milletler asker ve görevlilerinin Haiti, Sudan ve Kongo gibi ülkelerde de cinsel tecavüz ve tacizde bulundukları açığa çıkmıştı.

Kompass, geçtiğimiz yılın ekim ayında Evrensel’de yayımlanan söyleşisinde tecavüz ve tacizlerin daha çok halkın yoksul ve çaresiz oduğu ülkelerde gerçekleştirildiğine dikkat çekmiş ve  “Oraya gönderilen görevliler ve askerlerin yoksul halka kıyasla çok yüksek yaşam standardları var. Ayrıca polis ve askerlerin yetkileri de var. Ne yazık ki bu yetkiyi kadın ve çocuklara cinsel tacizde bulunmak için kullananlar var. Orada çalışan ve bunun farkına varan BM görevlilerinden bazıları en yakın şeflerine durumu bildiriyor ama bu suskunlukla karşılanıyor ya da kendilerine bu tür şeylerle ilgilenmemeleri söyleniyor. Ama buna rağmen bunu yapanlar dışlanıyor ve sözleşmeleri uzatılmıyor. Ya da farklı görevlere veriliyor. İnsanlar depresyona giriyor ve BM’ye güvenini tamamen yitiriyor” demişti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Star’da Kekeç-Taşgetiren tartışması rutine döndü!

SONRAKİ HABER

‘Kayyım atanmış belediyelere, yeniden atama düşündürücü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...