20 Eylül 2017 00:54

‘Sosyal devlet yapısı işlese biz bu kadar çalışmazdık’

Kayseri’de sosyal sorumluluk projeleri geliştiren bir ekipte yer alan Aybüke Akçeşme ile çalışmalarını konuştuk.

Paylaş

Okan ÖNDER
Kayseri

Kayseri’de kadınlar ve çocuklar için sosyal sorumluluk projeleri geliştiren bir ekibin içerisinde yer alan üniversite öğrencisi Aybüke Akçeşme ile çalışmalarını konuştuk. 

Çocukların eğitim malzemesi ihtiyacından kadınlara iş olanakları yaratmaya kadar birçok çalışma yaptıklarını anlatan Akçeşme, “Ülkemiz de sosyal devletin yararlarını görmüş olsaydık bizler bu kadar çok çalışmak durumunda kalmazdık. Bu yüzden gerçek bir sosyal devlet yönetimi olana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. 

Sosyal sorumluluk projelerine neden ihtiyaç duydunuz ? 

Her şey 13 Ağustos’ta hastanede şiddete uğramış bir kadınla tanışmamla başladı. Şiddete uğramış kadın yaşadıklarına rağmen şikayetçi olmayı reddediyordu. Neler yapabileceğini, kime danışabileceğini bilmiyordu. O kadına yaklaşık 2-3 saat dil döktüm ve bir hafta boyunca her adımında yanında oldum. Sonrasında bunu bir projeye dönüştürme fikri oluştu kafamda. Neden bir kadın yüzlerce kadın olmasın diye düşündüm. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın dezavantajlı kesimlerinin yanında olmaya karar verdim. 

Ekibiniz nasıl oluştu? Süreçten bahseder misiniz?

İlk başladığımızda küçük adımlar atıyorduk. İlk bir ay boyunca sadece kadına yönelik şiddet üzerine çalışmalar yaptık. Geçmişte yardımcı olduğumuz çok proje oldu. Kardeş projelerimiz de var. “Geleceğe ışık tut, sen de bir fidan dik” kampanyası bunlardan biriydi. Ancak kendi projemizi kurma adımları şu noktada kendini gösterdi. Çok fazla proje olmasına rağmen yine de eksikler vardı. Bu eksikleri nasıl doldurabiliriz diye düşünerek biz de bir proje geliştirme kararı aldık. Sonrasında bu 4 projeye yayıldı. Kimi proje ile sadece çocuklara yönelik bir şeyler yapıyorduk, kimi proje ile kadına şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar yapıyorduk. Bir çok köy okuluna kırtasiye, bot, mont gibi ihtiyaçlarını karşılamada destek olduk. Kütüphaneler kurduk, bunların 6 tanesi ekolojik şekilde kuruldu. 60 kadınımıza hem iş olanakları, hem hukuki ve psikolojik destek sağlayarak hayatlarını değiştirdik. Türkiye’de ayağında ayakkabısı olmayan çocukları kendimize dert edindik. Dediğimiz gibi keşke sosyal devlet olabilsek, keşke bir şeyler söyleyerek bir yerlere varabilsek.

Peki sosyal sorumluluk projelerine neden ihtiyaç duyuluyor?

Bizim sosyal devlet olduğumuz söyleniyor ancak devletin ulaşamadığı, bir şekilde yardım götüremediği yerler var. Ülkemizde sosyal devletin yararlarını görmüş olsaydık bizler bu kadar çok çalışmak durumunda kalmazdık

Peki sosyal sorumluluk projelerinizle neyi hedefliyorsunuz?

Biz bir gülümsemeyle başladık ve dünyayı değiştirmeye karar verdik. Her çocuğun ayakkabısı oluncaya kadar, kadınlar baskı altından kurtuluncaya kadar; gerekirse hayatımız boyunca bunun için uğraşacağız. Bunun bir durak noktası yahut hedefi yok. Türkiye’de 600’den fazla köy okuluna yardımlarımızı ulaştırdık, çocuklar eşit şartlar altında eğitim alabilsinler diye ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Biz, kadınlar taciz, tecavüz ve şiddete uğramayana, eğitim sistemimiz bilimsel, parasız, eşit ve demokratik olana kadar, eşit ve barış içerisinde bir yaşamı sağlayana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Trump-Erdoğan görüşmesi: 'Erdoğan'ın gündemi Zarrab davası'

SONRAKİ HABER

Eğitim sistemi öğrencileri örgün eğitimden koparıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...