15 Eylül 2017 08:45

Çiller 'dizim rahatsız' dedi, JİTEM'de dinlenemedi

Adı, cumhurbaşkanı yardımcılığı için geçen eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller, JİTEM davasında yine ifade vermedi.

Paylaş

Ankara JİTEM davasında, Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller mazeret bildirerek ifadeye gelmedi. Mazeret dilekçelerini aktaran mahkeme başkanı “Biri dizinden biri şeyinden rahatsızmış” dedi. Tansu Çiller'in AKP'nin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak isminin geçmesinin ardından mahkemeye gelmemesi dikkat çekti. Tanık olarak dinlenen Veli Küçük ise çelişkili ifade vererek, “Fail meçhul cinayetlerde cesetler benim sorumluluk bölgeme atılıyordu ama benim bölgemde işlenmiyordu. Benim bölgemde de faili meçhul bulunamadı” diyerek faili meçhulleri araştırmadığını ifade etti.

Ankara JİTEM davasının 19. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu izleyici olarak katıldı. SEGBİS sistemiyle dinlenmesi beklenen eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi  Özer Uçuran Çiller sağlık durumlarını gerekçe göstererek ifade vermedi. Mahkeme başkanı Çillerlerin mazeretini “biri dizinden biri şeyinden rahatsızmış” diye açıkladı.

KÜÇÜK ÇARK ETTİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen Veli Küçük ise çelişkili ifadeler verdi. Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen Teoman Koman'a “Başka yerlerde öldürüyorlar, benim bölgeme atıyorlar” dediğini kabul eden Küçük, duruşma sırasında çark etti ve “Benim bölgeme atılmış bir ceset yok. Bölge olarak kast edilen yer. İstanbul'dan Bolu'ya kadar olan yer. Benim sorumluluk alanım olan Kocaeli ilinde faili meçhul ceset yoktur” diye konuştu. Küçük, Teoman Koman'a neden böyle bir söz söylediğini “O dönem bölge faili meçhul cesetlerle biliniyordu. 'Neden böyle' diye sorulduğunda 'Başka yerlerde öldürüp, buralara atıyorlar' dedim. Bir yerde cinayet olursa polisi, zabıtası çözmeli, çözülemeyenler atılıyorsa ne olur. Bu nasıl değerlendirilir. Getirip bırakmışlar demektir” diye belirtti.

Küçük, Susurluk Komisyonu'nun Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın kullandığı telefonun kendisinin üzerine kayıtlı olduğu yönündeki tespiti hakkında “Ergenekon’da da gündeme geldiğinde, o telefon numarasının yanlış olduğu tespit edildi. O numaranın benim numaram olmadığı kesinleşti” ifadelerini kullandı. Küçük, Susurluk Komisyonu'nun kendisini dinlemeye çağırmadığını savundu.

ÇİLLER GEÇEN DURUŞMADA TANIK OLAMAM DEMİŞTİ

5 Mayıs 2017 tarihli son duruşmada Fevzi Türkeri ve Nur İnuğur tanık olarak ifade verdi. Sanık Alper Tekdemir ve tanık olarak dinlenmesi beklenen isimlerden gazeteci Emin Demirel SEGBİS bağlantısı kurulamadığından, Veli Küçük istirahat raporu sunduğundan, Mesut Yılmaz ve Fikri Sağlar ise duruşmaya katılmadıklarından dinlenememişti.  Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller ise avukatları aracılığıyla tanıklık talebinin “abesle iştigal” olduğunu, katılan avukatlarının yazılı sorularına yazılı olarak yanıt verebileceklerini belirten bir dilekçeyi mahkemeye sunmuştu. Ancak savcı huzurda dinlenmelerini istemiş, mahkeme heyeti ise  SEGBİS aracılığıyla dinlenmeleri için İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılmasına karar vermişti.

ÇİLLER’İN ADI BAŞKAN YARDIMCILIĞI İÇİN GEÇİYOR

Tansu Çiller'in adı son günlerde AKP ile anılıyordu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP'den ayrılarak yeni parti kurma çalışmalarına hız veren Meral Akşener faktörünü de hesaba katarak, seçim sürecinde başkan yardımcılarını farklı kesimlerden belirleyeceği ve böylece daha geniş bir yelpazeyi kucaklamayı planladığı iddia ediliyordu. Kulislerde, başkan yardımcısı adayı olarak eski başbakan Tansu Çiller, MHP Lideri Devlet Bahçeli gibi siyasilerin isimleri dillendiriliyordu. Çiller'in son dönemlerde, Cumhurbaşkanlığı'nın programlarına sıkça davet edilmesi de bunun habercisi olarak yorumlanıyordu.  Ancak bu senaryonun en büyük eksiğinin, kritik dönemlerde parti için büyük önem taşıyan Kürt oylarının tamamen kaybedilmesi olacağı yorumu da vardı.

NE OLMUŞTU?

1993-96 yılları arasında Ankara’da Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da bulunduğu zorla kaybedilen veya yasa dışı keyfi infaz edilen 19 kişiye ilişkin ilk soruşturma 2011 yılında başlatıldı. 20 Eylül 2013 tarihinde zamanaşımı riskinden dolayı Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili iddianame düzenlenirken, 19 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen yeni iddianameyle Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetleri de yargılamaya dahil edildi. Sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman’ın “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçlarından yargılandığı dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SI’dan NBA’in en iyi oyuncuları listesi

SONRAKİ HABER

ODTÜ ormanı protokolle parsel parsel satılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...