10 Eylül 2017 13:59

İngiltere'de sendikalar yol haritalarını tartışıyor

6.1 milyon işçiyi temsilen 56 sendikadan yüzlerce delege İngiltere Sendikalar Konfederasyonu 149. yıl konferansı için toplandı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Brighton

İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) 149. yıl konferansı için Brighton'da toplandı. 4 gün sürecek konferansa 6.1 milyon işçiyi temsilen 56 sendikadan yüzlerce delege katılıyor. Konferansın ilk gününde, hafta boyunca yapılacak tartışmalar ele alınırken, Genel Sekreter Frances O'Grady ve İşçi Partisi Gölge Maliye Bakanı John McDonnell da hazır bulundu.

'MUHAFAZAKAR MİLYONERLERE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ'

Konferansın ilk gününde yapılan oturumda konuşan İşçi Partisi Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, ülkede işçi ücretlerinin yükselmesi gerektiğini ve kemer sıkma politikalarının son bulması için muhafazakar milyonerlere karşı mücadele ettiklerini söyledi.

McDonnell, iktidara geldiklerinde ilk 100 gün içinde antisendikal yasaları çöpe atıp, sendikal hakları tahsis edeceklerini söyleyerek, grevdeki Birmingham temizlik işçilerini ve McDonald's işçilerini selamladı.

'SÖZ BİTTİ, ARTIK SIRA EYLEMDE'

Mücadeleci sendikacı Kamu İşçileri Sendikası (PCS) Genel Sekreteri Mark Serwotka ise konuşmasında, ülkedeki tüm işçilerin ücretlerinin arttırılması gerektiğini, kesinti politikalarının son bulması ve özelleştirilen kamu mallarının geri devlet malına geçmesi için artık söz söyleme vaktinin dolduğu ve eyleme geçme zamanının geldiğini vurguladı.

Serwotka, 7 yıllık kalp hastalığı döneminde kendisini tedavi eden sağlık emekçilerinin dünyanın bir çok ülkesinden olduğunu belirterek tüm göçmenlerin ülkeye hoş geldiğini söyledi.

Demiryolu İşçileri Sendikası RMT Başkanı Sean Hoyle de bir konuşma yaparak, hükümete karşı artık savaş açtıklarını, halkın güvenli ve düşük ücretle ulaşımını sağlamak için sundukları önerilerin kabul edilmesini, aksi taktirde 1911 yılında olduğu gibi tüm ulaşım sektöründe genel greve gideceklerini belirtti.

Hoyle, TUC yönetimine de seslenerek "Kimin tarafındasınız, eğer genel greve yoksanız, hangi tarafta olduğunuzu açık söyleyin" dedi. İşçi Partili belediyelerde işçilerin grevde olduğunu hatırlatan Hoyle, "Sosyalist olduğunu söyleyen bir liderin partisinin belediyelerinin saldırı ve kesinti politikalarını uygulaması kabul edilemez" dedi.

'İŞÇİLER GÜCÜNE GÜVENMELİ'

Bir milyondan fazla üyesiyle ülkenin en büyük sendikası olan UNITE Genel Sekreteri Len McCluskey ise konuşmasında, tüm sendikaların Muhafazakar politikalara karşı ortak hareket etmesinin önemine değinerek, asıl gücün işçilerin elinde olduğunu söyledi. "İşçiler gücüne güvenmeli ve mücadeleyi büyütmeli" diyen McCluskey, bir yıl içinde binden fazla grev oylaması yaptıklarını ve bu grevlerin hepsini kazandıklarını belirterek, sıranın Corbyn ve McDonnell liderliğinde iktidarı kazanmaya geldiğini söyledi.

GREVDEKİ İŞÇİLER DE SÖZ ALDI

Grevdeki Birmingham temizlik işçileri ve McDonald's İşçileri de konferansa katılarak birer konuşma yaptı. İşçiler, kendilerine verilen desteklerden memnun olduklarını belirterek, omuz omuza vererek mücadele etmenin, kendilerini iş arkadaşlığı ötesinde aynı aile olarak görmelerini sağladığını belirtiler.

Konferans Çarşamba günü sona erecek. Salı günkü oturuma İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de katılarak bir konuşma yapacak. 

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro Araf, turneye başladı

SONRAKİ HABER

CHP’li Yarkadaş’tan Cumhuriyet davasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...