09 Eylül 2017 02:04

Saya işçileri ön yargıları aşarak kazandı

Ön yargıları aşarak Türk, Kürt, Arap, Suriyeli ayrımı yapmadan birleşip mücadele eden saya işçileri kazandı.

Paylaş

Cumali AKKAŞ
Mesut BAYLAV
Adana

Adana saya işçileri, OHAL baskılarına karşı tüm ırkçı kışkırtmaları bir kenara iterek talepleri için bir araya geldi. Suriyeli, Kürt, Türk, Arap... Sağladıkları birlikle fiili olarak iş bırakan işçiler kazanımın da yolunu açtı. Patronlar işçilerin yüzde 25 zam talebini yüzde 13’ünü hemen, yüzde 12’sini de Aralık ayında vermek koşuluyla kabul etmek zorunda kaldı. 2012 yılında benzer bir mücadele veren işçiler, geçmiş deneyimlerini de hatırlatarak, birlik olmanın ve mücadele etmenin hak elde etmek için tek yol olduğuna dikkat çekiyor. 

SAYA İŞÇİSİ ÖĞRENEREK İLERLİYOR

Saya işçileri direnişe geçmelerinin ardından komite kurarak, kararlarını komite üzerinden aldı. Taleplerini işçilerin onayına sunarak karar haline getirdiklerini dile getiren Komite Sözcüsü Saya İşçisi Ömer Tahak, ilk başlarda patronların üç kuruşun hesabını yaparak zam vermeye yanaşmadığını söyledi. İşçiler arasında birlik olduğunu ifade eden Tahak, “Arastada çalışan Suriyeli işçileri de eyleme davet ettik. Onlar da eyleme katılacaklarını söyleyerek komiteye bir kişi verdiler. Aynı ekmeği paylaştığımız Suriyelilerin eylemin dışında kalmasına izin veremezdik. Bu topyekün birlikteliğin ve kararlılığın sonucu patronlar taleplerimizi kabul etti” diye konuştu. Saya işçilerinin açlık sınırının altında paralara çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyen Tahak, 2012 yılında bu yana o dönem verdikleri mücadeleyle aldıkları zammın dışında zam yapılmadığını hatırlattı. Saya işçisinin mücadele ederek haklarını alabileceğini öğrendiklerini ifade eden Tahak, aldıkları zammı sözleşmeyle kalıcı hale getireceklerini belirterek “Ailelerle birlikte 3 bin kişinin hakkını savunduk ve kazandık” dedi. 

‘DAYANIŞMA ÖRNEK OLSUN’

Bir başka saya işçisi Hurşit Yiğit de mücadele ederek haklarını aldıklarını belirtti. 2012 yılında da iş bıraktıklarını hatırlatan Yiğit, saya işçisinin mücadele etmekten başka bir çaresinin olmadığını gördüğünü söyledi. Suriyeli işçilerle birlikte hareket etmelerinin önemine de dikkat çeken Yiğit, “Suriyeliler ile kardeş olduk, komşu olduk, Arastada ise işçi kardeşliği yapıyoruz. Onların direnişte olmaması direnişi yarım bırakırdı. Burada yaşanan durumun örnek olmasını istiyoruz. Tüm Türkiye’de işyerlerinde işçiler birlikte hareket etmeli” diye konuştu. 

‘MÜCADELE ETMEDEN KAZANILMAZ’

35 yıldır saya işçiliği yapan Ali Korkmaz ise 15 senedir mesleğin kötüye gittiğini ifade etti. 2012 yılında alınan zam dışında Arastada 25 yıl önce bir zam yapıldığını gördüğünü aktaran Korkmaz, “25 yıl önce usta azdı, vermek zorunda kaldılar. Sonrasında ise mücadele ettiğimizde zam aldık. 2012 yılında mücadele ederek zam almayı öğrendik. Şimdi ise aldığımız zamların sürekli ve kalıcı olması gerektiğini öğreniyoruz. Birlikte hareket edersek kazanacağımızı da öğrendik” dedi. 

SURİYELİ İŞÇİ: ZAMDAN ÇOK DAYANIŞMA MUTLU ETTİ

Suriyeli Saya İşçisi Ömer Şeref ise zam aldıkları için diğer sayacılar gibi Suriyeli sayacıların da mutlu olduğunu anlattı. Suriyeli sayacıları asıl mutlu edenin Suriyelilerin dışlanmaması ve eyleme dahil edilmeleri olduğunu ifade eden Şeref, “Suriye’den geldiğimizden beri bize bakış açısı genellikle kötü. Dışlanıyoruz ve horlanıyoruz. Biz de sayada emek vererek ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz. Sömürülüyoruz. Suriyeli olduğumuz için biz daha fazla sömürülüyorduk. Fakat genel olarak sayalar ucuza diktiriliyordu. Sorunlarımız diğer sayacılarla ortaktı. Çözüm de ortak hareket etmekti. Bunu başardık. Sayacılık yapan diğer Suriyeli arkadaşlarım da zam aldığı için mutlu fakat birlik olduğumuz ve dışlanmadığımız için daha mutlular. Eylemde kimse farklılıkları görmedi. Herkes sayacı oldu, işçi oldu, kardeş oldu ve kazandık” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Saya eylemi ve Suriyeliler

SONRAKİ HABER

Otomobil köprüden düştü: 2 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...