Erdoğan'dan Çağlayan açıklaması: Türkiye'ye yönelik bir adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Bakan Zafer Çağlayan'ın Zarrab davasına sanık olarak eklenmesi için 'Bu Türkiye'ye yönelik bir adımdır' dedi.

08 Eylül 2017 08:36
Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan'a seyahati öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, eski Bakan Zafer Çağlayan'ın ABD'deki Reza Zarrab davasının sanığı olmasına dair açıklamasında "Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. Bizim eski ekonomi bakanımıza yönelik atılan bu adamı, ben Türkiye'ye yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum" dedi.

Gelişmeyi 'siyasi bir karar' olarak yorumlayan Erdoğan, "Neymiş İran'la yaptırımları delmiş. Bir defa biz İran'a yaptırım uygulama kararı almadık ki. Atılan bu adımlar tamamen siyasidir. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. Rıza Zarrab olayı da öyledir. Halk Bankası yardımcısı Hakan (Atilla) beyin olayı da öyledir" diye konuştu.

ÇAĞLAYAN HAKKINDAKİ SUÇLAMA

ABD'nin İran'a ambargosunu delmeye yardımla suçlanan Zafer Çağlayan için 55 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Çağlayan, on milyonlarca dolar rüşvet almakla da suçlanıyor. Çağlayan, 17-25 Aralık 2013 rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit isimlerinden biriydi. 700 bin dolarlık saati rüşvet olarak almakla suçlanan Çağlayan, 25 Aralık 2013'te ekonomi bakanlığı görevinden istifa etmişti. Çağlayan'ın oğlu Salih Kağan Çağlayan, yolsuzluk iddiaları sebebiyle tutuklandıktan sonra 28 Şubat 2014'te tahliye edilmişti.

17 –25 ARALIK’TA NE OLMUŞTU?

17 Aralık 2013 sabahı, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in talimatıyla, birçok kişinin gözaltına alındığı büyük bir operasyon başlatıldı. Gözaltına alınan kişilere, ‘rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık’ gibi suçlamalarının yöneltildiği operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz koordine ediyordu.

O dönemdeki İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, İş dünyasından Ali Ağaoğlu, Reza Zarrab ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı. Bakan çocukları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, İş dünyasından Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 26 kişi tutuklandı. Tutuklananlar bir süre sonra serbest bırakıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, daha sonra dosyayla ilgili takipsizlik kararı verdi.

25 Aralık’ta bu kez başka bir operasyon başladı. Savcı Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmada 96 kişiye yöneltilen suçlamalar arasında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ bulunuyordu. Akkaş, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırladı. Ancak Emniyet, Savcının talimatlarını yerine getirmedi. Daha sonra 25 Aralık soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı verildi. 2 sene sonra, 4 eski bakan için oturum düzenlendi. Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divana gönderilmesine yönelik önergeler reddedildi.

ERDOĞAN'DAN 'SUYU BULANDIRMA' AÇIKLAMASI

Öte yandan Erdoğan, seçimlerde Devlet Bahçeli ve Tansu Çiller'in adının "başkan adayları" arasında konuşulduğu iddiası için de  "Bunların hepsi suyu bulandırmaktan başka bir şey değil" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tarihi anıt mezarı depo olarak kullanmışlar

SONRAKİ HABER

Alman milletvekilleri Konya'daki NATO üssünü ziyaret ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...