05 Eylül 2017 11:52

Uluslararası PEN Yalçın’ın serbest bırakılmasını istedi

Uluslararası PEN, Yazar Hamza Yalçın’ın İspanya’da tutuklanmasını kınadı ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

 

Türkiye hükümeti istediği için İspanya’nın Yalçın’ı tutuklamasını oldukça kaygı verici bulduğunu söyleyen Uluslararası PEN Başkanı Carles Torner, “Türkiye, ülkenin sınırları dışındaki gazetecilere de baskı yapmak için Interpol’u kullanıyor” dedi.


PEN’DEN INTERPOL’E AÇIK MEKTUP


İnsan hakları örgütü Fair Trials ile birlikte Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock’a açık bir mektup gönderen Uluslararası PEN, Türkiye’nin muhalifleri baskı altına almak için Interpol’u kullanmasına izin vermemesini istedi.


PEN, Türkiye’nin Interpol sistemi aracılığıyla yaptığı arama taleplerinin acil olarak incelenmesini ve Interpol’u sürgünde yaşayan muhalifleri susturmada kullanılmasına engel olmasını talep etti.

 

Türkiye’nin talebi üzerine gazeteciler  Hamza Yalçın ve Doğan Akhanlı’nın İspanya’da tutuklanmasından sonra konunun güncel hale geldiği belirtilen mektupta, “Her iki gazeteci de Türk rejimine yönelik eleştirileriyle tanınıyor. Interpol’un tüzüğüne göre örgüt siyasi amaçlarla kullanılamaz” denildi.

 

PEN OLARAK INTERPOL İLE GÖRÜŞECEK

 

Daha önce de Katalonya PEN, İspanya PEN ve İsveç PEN ayrı ayrı açıklamalar yaparak Yalçın’ın tutuklamasını kınamış ve serbest bırakılmalarını talep etmişlerdi. Evrensel’e açıklamalarda bulunan İsveç PEN Başkanı Elisabeth Asbrink, Türkiye’nin yurt dışında yaşayan muhalifleri sindirmek için Interpol’u bir araç olarak kullanmasını engellemek için Uluslararası PEN olarak Interpol ile görüşeceklerini söylemişti.

 

İSVEÇ INTERPOL’A KARŞI TAVIR ALMALI


İsveçli gazeteci, yazar ve insan hakları örgütleri de, İsveç hükümetinden AKP Hükümetinin Interpol’u siyasi amaçlarla kullanmasının engellenmesi için girişimde bulunması istiyor. Görsel ve yazılı medyada “Türkiye Interpol’u siyasi nedenlerle kullanamaz” açıklaması yapan ancak pratikte somut adımlar atmayan Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e sert eleştiriler yöneltildi.


Geçtiğimiz hafta, Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh’in konuyu yazılı bir soru önergesiyle gündeme getirmesinden sonra önceki gün de Milletvekili Markus Wiechel, parlamentoya verdiği önergede İsveç hükümetinin tutumunu eleştirdi.


İspanya’da yakalanan Almanya vatandaşı Doğan Akhanlı Alman yetkililerin girişimiyle serbest bırakılırken, Hamza Yalçın’ın hâlâ cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Wiechel, Dışişleri Bakanı Margot Wallström ve İsveç hükümetini pasif davranmakla suçladı.


Wiechel, Wallaström’e İsveç’in politikasının neden Almanya kadar başarılı olmadığını açıklamasını ve Türkiye’nin Interpol’u istismar etmesini engellemek için kararlı bir tavır takınmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Anız yakana destek ödenmesin’

SONRAKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...