04 Eylül 2017 08:49

İran Emek Partisi: Reza Shahabi serbest bırakılsın

İran Emek Partisi, Tahran İşçileri ve Banliyö Otobüs Şirketi Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Reza Shahabi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

İran Emek Partisi, Tahran İşçileri ve Banliyö Otobüs Şirketi Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Reza Shahabi’nin yeniden cezaevine konulmasını kınayarak, serbest bırakılmasını istedi.

 

Reza Shahabi Haziran 2010’da sendikal faaliyetlerinden dolayı tutuklanmıştı. 2012 Nisanında, İslam Mahkemesi tarafından “devlete karşı propaganda” ve “ulusal güvenliğe karşı faaliyette bulunma” iddialarıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ayrıca 5 yıl boyunca tüm sendikal faaliyetlerden uzaklaştırılması kararı verildi. Sorgusu ve tutuklanması sırasında ağır işkence gören Shahabi, aylarca hücre hapsine konuldu. Sağlığı gitgide kötüleşen Shahabi’nin sırt ile boynunda ağrıların yanı sıra elleri ve ayaklarında hissizlik oluştu. Omurga ameliyatı geçirmesi gerektiği söylenmesine rağmen yetkililer ona hapishane dışında bir tıbbi müdahale hakkı vermedi.

 

İran kamuoyunun ve uluslararası baskıların sonucunda İslam Savcılığı Ocak 2013’te tıbbi müdahale gerekçesiyle cezaevinden çıkma hakkı verdi. Omurga ameliyatından geçen, ancak düzenli boyun ve sırt ağrısı çekmeye devam eden Reza Shahabi, Nisan 2013’te geri dönmeye zorlandı. Mayıs 2015’e kadar cezaevinde kaldı. Ancak İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri, tıbbi gerekçeyle cezaevinden çıkarıldığı dönemle ilgili “hemfikir olunmayan bazı noktalar olduğu” gerekçesiyle 9 Ağustos’ta yeniden tutukladı ve cezaevine gönderdi. Shahabi, bu kararı üç hafta süren açlık greviyle protesto etti.

 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

 

İran Emek Partisi (Tufan), yaptığı açıklamada, Reza Shahabi’nin serbest bırakılmasını istedi. İslam Cumhuriyeti’nin kapitalist rejiminin işçilerin örgütlenmesinden korktuğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Herhangi bir bağımsız ve demokratik işçi organizasyonu oluşturma çabası sonlandırılıyor. İşçi aktivistler ‘ulusal güvenliğe karşı faaliyette bulunma’ adı altında ya alıkonuyor ya da suçlanıyor. Ama İran’da, işçi sendikalarının uzun bir tarihi vardır. Şah veya İslam Cumhuriyeti’nin işçi aktivistlerini tutuklayıp hapsetmesi bu mücadeleyi durduramamıştır.” Sendikal faaliyetleri ve politik görüşleri nedeniyle tutuklanan herkesin koşulsuz bir şekilde bırakılmalarını isteyen İran Emek Partisi, “Kardeş partileri ve organizasyonları, demokratik ve ilerici güçleri, işçi aktivistleri ve tüm duyarlı insanları Reza Shahabi’yi hapishaneye tekrar yollayan İslam Cumhuriyeti’nin kapitalist rejimini kınamaya çağırıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)
 
 

ÖNCEKİ HABER

19 büyükbaş hayvan bir gecede öldü

SONRAKİ HABER

Kahraman ilan edilen baba Suriyeli çocukla evlenmek istemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...