02 Eylül 2017 15:56

ÖSYM yine sınavı geçemedi!

ROTA

Paylaş


Gün geçmiyor ki ÖSYM yeni bir skandala imza atmasın. Milyonlarca öğrencinin onca sene emek verip, dişinden tırnağından feragat edip girdiği üniversite sınavlarında her sene yeni skandallara şahit olmak alışıldık hale geldi. Bu sene saat 9:45'ten 1 dakika bile sonra gelen öğrencileri sınava almayıp, öğrencilerin hayallerini kendi gözyaşlarında boğan ÖSYM, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla 4 bin küsür öğrencinin puanını da yanlış hesapladı. Önceki senelere kopya, şifreli sorular, hatalı cevapların olduğu pek çok sınavı organize eden ÖSYM yaşattığı mağduriyetlerin hesabını vermemişti ve her sene yaşanan böyle skandallar birbirini tetikleyen hale geldi. Peki bu alıştırmaya çalıştıkları sınav sisteminin skandalları neye mal oluyor? Bu soruyu ÖSYM yetkilileri elbette hep yanıtlamaktan kaçacak, bu yüzden hadi biz bir yanıt vermeye çalışalım...
GELECEĞİMİZ BU SİSTEMİN OYUNCAĞI DEĞİL
Bu sonu gelmeyen skandallar sınavı kazanamayan öğrencilerin hayatının kararmasına neden oluyor. Neredeyse her sene sınavda istediği sonucu alamayan arkadaşlarımızın intihar haberlerini görüyoruz. Dersane parasını çıkarmak için ek işlerde çalışan hatta kimi zaman çalışırken iş cinayetine kurban giden arkadaşlarımızı görüyoruz. Bu adaletsiz sınav sistemi her sınav dönemi yeni adaletsizlikler üretirken en çok emekçi çocukları bundan etkileniyor. Ama bu ne ÖSYM'nin ne devlet yetkililerinin umrunda oldu bugüne kadar.
SINAV SİSTEMİ EŞİTSİZ SİSTEMİN BİR PARÇASI
Her şey çok adaletli ama tek sorun bu sınav sistemi mi peki? Pek çoğumuz elbette “hayır” diyecektir. Sistemin bütünü adaletsizliğe dayalı zaten. İşçiler ve patronlar, yoksullar ve zenginler, halk ve elit zümreler arasındaki adaletsizlik bu sistemin varlığının temeli. Bu adaletsizliğin ortadan kalkması aslında bu sistem ortadan kalkacağı anlamına gelir.  Eğer bu adaletsizlikler ortadan kalkmazsa, sistem her gün yeni adaletsizliklerle, çürümüşlüklerle bizi karşı karşıya bırakacaktır.  Onun için bu adaletsizliklerden çürümüşlüklerden, eşitsizliklerden mağdur olan, buna karşı duran her emekçi çocuğu bu sorunların kaynağı olan kapitalist sisteme karşı örgütlü bir mücadele de yer almalıdır. Çünkü ancak bu mücadelenin gücü ve başarısı asıl adaleti de eşitliği de getirecek olandır.


İSTİFALAR GELECEĞİMİZİ GERİ VERİR Mİ?
Dergimiz basıma hazırlanırken ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı. Soma’dan, 10 Ekim’den, onca açık ihmalden sonra bile istifa etmeyenlerin ülkesinde bu istifa birçoğumuzu şaşırttı. Ama biz, ÖSYM skandallarıyla yoğrulmuş öğrenciler olarak biliyoruz ki senelerdir yaşanan sınav skandallarının, eşitsiz sınav sisteminin baş aktörü ÖSYM’den gelen istifa ne sınav skandallarını durdurabilir ne de bize bilimsel, demokratik eğitimin kapılarını açabilir. Her sene binlerce öğrencinin gelecek hayalleri bir kenara atılırken istifalar ÖSYM’yi tabii ki aklayamaz. Eğitim sisteminin ve ÖSYM’nin çürümüşlüğünün kefaretini her sene istifa etse dahi ÖSYM başkanları değil, binlerce öğrenci ödemektedir. Bu nedenle talebimiz istifa değil, kapitalist sistemin ürettiği bu eğitimin sisteminin yerine parasız, bilimsel, demokratik eğitimdir.

 

ÖNCEKİ HABER

Ortaylı’nın sözleri en çok Azerbaycanlılara saygısızlık

SONRAKİ HABER

Hindistan’ın ebeleri ayakta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...