02 Eylül 2017 05:07

Arjantin halkı  kaybedilen Santiago Maldonado'yu istiyor

Arjantin Patagonia'da Mapuçe yerlilerine müdahale sırasında ortadan kaybolan insan hakları savunucusu Santiago Maldonado için eylemler yapıldı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm


1 Ağustos günü, Arjantin'in Patagonia bölgesinde polisin Mapuçe yerlilerine müdahalesi sırasında ortadan kaybolan insan hakları savunucusu Santiago Maldonado için dün Arjantin ve Avrupa'nın değişik ülkelerinde gösteriler yapıldı.

“Santiago Maldonado nerede?​” sloganıyla yapılan gösterilerde Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri ve hükümetten  Maldonado'nun akibeti hakkında açıklama yapılması talep edildi. Gösterilerde   ”Santiago Maldonado nerede?, Canlı kaybedildi canlı geri  istiyoruz” pankrat ve dövizleri taşındı. 

Stockholm'de yaşayan Latin Amerikalılar da, Santiago Maldonado'nun kaybedilmesini protesto etmek için Sergel Meydanı'nda gösteri yaptı. 

Evrensel'e açıklamalarda bulunan Şili doğumlu sanatçı Ilich Galdamez, “ Santiago Maldonado Mapuçe halkının topraklarını yağmalayan tekellere karşı mücadele ettiği için kaybedildi. Arjantin ve Şili'de haklarını isteyen Mapuçeler hapsediliyor, katlediliyor. Mapuçelerle dayanışma gösterenler de saldırıya uğruyor.  Santiago Maldonado  Mapuçelerin yanında yer aldığı için polis tarafından gözaltına alındı ve kaybedildi. Biz Arjantin Hükümeti'nden Santiago Maldonado'nun akibeti hakkında açıklama yapmasını istiyoruz” dedi.

TOPRAKLARINI İSTEDİKLERİ İÇİN SALDIRIYA UĞRADILAR

2015 yılında Arjantin'in güneyinde Patagonia bölgesinde Benetton giysi tekelinin kullandığı arazi Mapuçe yerlileri tarafından işgal edildi. Benetton araziyi yünlerini ürettiği giysilerde kullandığı koyunları yetiştirmek için kullanıyor. Mapuçeler, arazinin atalarının olduğunu hatırlatarak Benetton'un araziyi kendilerine vermesini istiyor.

Polis, 1 Ağustos günü araziyi işgal eden Mapuçeleri sürmek için saldırıya geçti. Mapuçeler zorla araziden çıkarıldı. Polise direnenler arasında bulunan aktivist Maldonado'dan o günden beri haber alınamıyor. Görgü tanıklarından bazıları, Maldonado'nun Arjantin gizli polisi tarafından gözaltına alındığını söylerken Savunma Bakanı Patricia Bullrich,  aktivistin polis tarafından gözaltına alındığını gösteren bir kanıt olmadığını öne sürüyor. 

Santiago Maldonado'nun kaybedilmesi Arjantin halkına askeri cunta döneminde kaybedilen 30 bin kişiyi hatırlatıyor. Yeniden insanların kaybedildiği sürece dönülmesinden kaygı duyan Arjantin halkı  Cumhurbaşkanı Macri'den  Santiago Maldonado'nun akibeti hakkında açıklama yapmasını talep ediyor. 
 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’deki göçmen kamplarında insanlık dışı uygulamalar

SONRAKİ HABER

Bükülmüş direkte bayrak İsveç’in çöküşünün sembolü mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa