01 Eylül 2017 00:52

Başka sendikaya üye olunca işten atıldı

Colin's için üretim yapan Eroğlu Tekstil Giyim Sanayi’de Öz İplik-İş'ten istifa edip DİSK/Tekstil Sendikasına üye olan Havva Özdoğan işten atıldı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Çorlu’da bulunan ve Colin’s markasını üreten Eroğlu Tekstil Giyim Sanayi’de Öz İplik-İş Sendikasına üye olup örgütlenmeye önderlik yaptığı için işten atılan ve yurt dışındaki marka baskısıyla tekrar geri dönen Havva Özdoğan, işçilerden habersiz sözleşme imzalanmasına tepki göstererek Öz İplik-İş’ten istifa ederek DİSK/Tekstil Sendikasına üye oldu. Sendika değiştiren Özdoğan işten atıldı. Üretime girip arkadaşlarıyla vedalaşmasına dahi izin verilmeden kapı önüne konulan Özdoğan hem patrona hem de Öz İplik-İş’e tepkili. 

Eroğlu Tekstil’de 2001 yılından bu yana çalışan Özdoğan, 2016 yılında Öz İplik-İş Sendikasına üye olup örgütlenmeye önderlik ettiği için işten atılmış, marka baskısıyla 12 Aralık 2016 tarihinde yeniden işbaşı yapmıştı. İşe döndüğü tarihten itibaren işyerinde mola saatlerinde, iş çıkışlarında da mahalle, mahalle, köy köy gezerek arkadaşlarını Öz İplik-İş Sendikasına üye yapmaya çalıştığını anlatan Özdoğan, “Sendikanın çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi masasına oturmasını sağlamak için çok çaba harcadım” diye konuştu. 

Toplusözleşmenin imzalandığını sosyal medyada öğrendiğini ifade eden Özdoğan, ilk olarak sendika yöneticilerini arayarak neler alındığını sordu. İşçilere verilen sözlerin tutulmadığını öğrenen Özdoğan, bunun üzerine sendika yöneticilerine tepki göstererek eleştirdi. 

SOSYAL MEDYADAN ENGELLENDİ

Bu telefon konuşmasının ardından tüm yöneticilerin kendisini sosyal medya üzerinden engellediğini belirten Özdoğan, “Sendikalaşma sürecinde gece gündüz beni arayan sendikacılar tartışma üzerine beni aramamaya başladı. 20 Ağustos 2017 günü Öz İplik-İş Sendikasından istifa ederek DİSK/Tekstil Sendikasına üye oldum. 21 Ağustos 2017 tarihinde dayanışma dilekçesini insan kaynakları müdürlüğüne vermek istedim ancak oradaki yöneticiler ‘İstanbul’a sormam gerekir, ben size haber vereceğim’ diyerek dilekçemi almayı reddetti. 25 Ağustos 2017 tarihinde ise öğlen saatlerinde insan kaynakları müdürlüğüne çağrıldım. Önüme bir tutanak koyarak orada derhal savunmamı yazmamı, aksi takdirde savunma yapmaktan kaçınmış sayılacağım söylendi. Yapılan suçlamalar ‘iş saatlerinde başka bir sendikanın propagandasını yapmak, iş arkadaşlarımı rahatsız etmek, ‘Burası bayramdan sonra karışacak’ ve benzeri konuşmalar yapmak’ şeklindeydi” diye konuştu.  

VEDALAŞMAMA DAHİ İZİN VERMEDİLER

Suçlamaları kabul etmeyen Özdoğan, kendisine savunma yapmak üzere ne süre verildiğini ne de kağıt verildiğini söyledi. “Hemen orada yeni bir kağıt çıkartırlar” diyen Özdoğan şöyle devam etti: “Bu kağıtta da İş Kanunu’nun 25. maddesinin alfabedeki bütün harflerle başlayan fıkraları sayılmış ve tazminatsız ve ihbarsız olarak işten atıldığımı söylediler. Ben de kağıdı imzalamadım. Üretime girip arkadaşlarımla vedalaşmama dahi izin vermeden dolabımı boşalttırdılar ve işten kovdular. Çıkarıldığım gün ücretler ödenmesine rağmen geriye dönük çeyrek ikramiyem, bayram ikramiyem ve maaş farkım ödenmedi.” Sendikacıların da kendisini karalamaya çalıştığını ifade eden Özdoğan, “Maalesef beni karalama adına içeride bir şeyler yayıyorlar. Havva bir şey bilmiyor demişler. Başkan olamadığım için böyle yaptığımı anlatmışlar. Onlara küfür ettiğime dair kayıtları varmış” diye konuştu. İşe iade davası açacağını belirten Özdoğan, haklarının takipçisi olacağını dile getirdi.

5 BİN 485 ÇALIŞANI VAR

1983 yılında kurulan ve 1987 yılında Kulis markası altında pantolon, gömlek ve mont üretimine başlayan Eroğlu Giyim, kısa zamanda büyüdü. Tüm atölyeleri 1992’de Eroğlu Giyim Sanayi Ltd. Şti. çatısı altında topladı, Kulis markası ise yerini Colin’s markasına bıraktı. Loft markasının satın alınmasının ardından ise Avcılar’da 35 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika tamamlandı. 5 bin 485 çalışanı olan Eroğlu Giyim, İstanbul Merkez, Çorlu, Aksaray ve Mısır’daki fabrikaları ile yurt içi ve yurt dışında bir çok büyük firmaya hizmet veriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Bayramı zehir ettiler: Sürgünle aileleri üçe böldüler

SONRAKİ HABER

Nakış işçisi: 'Borçla yaşamıyorum' diyen yalan söylüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...