31 Ağustos 2017 02:30

‘197 bin kayıt dışı, taşeronlaştırmayla engellenemez’

Kayıt dışı işçi çalıştıran işyeri sayısı 197 bin 511. Rakamı değerlendiren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yanlış politikaların altını çiziyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun “2014 ocak- 2017 haziran arasında 197 bin 511 işyerinde kayıt dışı işçi çalıştırıldığı tespit edildi” açıklamasını değerlendiren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “İktidar esnek ve taşeron çalıştırmayı derinleştirmek üzerine adımlar attığı sürece kayıt dışılık engellenemez” dedi. Çerkezoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın sermeye lehine vergi indirimi için çalışma içinde olduklarını belirtmesine ise “Vergi yükünün emekçilere yükleneceğinin açık itirafı” dedi. 

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2014 ocak - 2017 haziran döneminde kayıt dışı işçi çalıştırma gibi konularda idari para cezası uygulanan işyeri sayısının 197 bin 511, toplam para cezası tutarının 1 milyar 183 milyon 301 bin 707 lira olduğunu belirtti. Bakan Sarıeroğlu’nun yanıtını hakkında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, kayıt dışı çalışmanın Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olduğunun altını çizerek, “Resmi rakamlarla yüzde 30’ların üzerinde. Gerçek tabloda durum daha da ağır. Tarımla birlikte düşünüldüğünde kayıt dışılık 10 milyona varıyor” dedi. 

Bakanlığın kayıt dışı çalıştırmaya karşı sadece para cezası vermesini eleştiren Çerkezoğlu, “Bakanlığın 197 bin işyerine sadece para cezası verdiğini söylemesi, bu konudaki politikanın yetersizliğinin göstergesi. Kayıt dışılığın önlenebilmesi için işverenlere denetim ve yaptırımların yanında istihdam stratejisini değişmesi lazım. İktidar esnek ve taşeron çalıştırmayı derinleştirmek üzerine adımlar attığı sürece kayıt dışılık engellenemez. Artık kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırma aynı sürecin farklı momentleridir. Tüm güvencesiz çalışanlar bir dönem kayıt dışı çalışıyor, daha sonra güvencesiz bir iş buluyor. Türkiye’de kadrolu, sendikalı ve örgütlü çalışma olmadığı sürece kayıt dışılıkla mücadele edilemez” diye konuştu. 

Son yaşanan KHK ihraçları ve Suriyelilerin göçünün kayıt dışılığa etki ettiğine vurgu yapan Çerkezoğlu, “İhraçlar ve göçler düşünüldüğünde kayıt dışı tablosu daha olumsuz etkileniyor. Özellikle Suriyeli işçiler kötü koşullarda çalıştırılıyor” diye vurguladı. 

AÇIK İTİRAF

Maliye Bakanı Naci Ağbal, enerji, savunma- güvenlik, sağlık sektörü gibi sektörleri “kritik” diye  değerlendirerek, bu sektörlerdeki firmalar için yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranının indirilmesine yönelik çalışmaları olduğunu açıkladı. Maliye Bakanı Ağbal’ın vergi konusundaki bu açılamasına da değinen DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, “Bakanın açıklaması Türkiye’deki vergi politikası konusunda emekçiler aleyhine olan durumun sermaye lehine daha da derinleşeceğini gösteriyor. Zaten Türkiye’de sermayeden düşük vergi alınıyor. Emekçilerin ödediği KDV vergi gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Gelir vergisinin büyük kısmını da emekçiler olarak bizler ödüyoruz. Bakanın açıklaması vergi yükünün emekçilere yükleneceğinin açık itirafı” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye tarımda Somali mi oluyor?

SONRAKİ HABER

300 işçinin işten çıkarılacağı Şişecam'da birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...