28 Ağustos 2017 03:47

Silah bırakan FARC, siyasi dönüşüm kongresini topladı

Kolombiya’da barış anlaşması sonrası silah bırakan FARC kuracağı yasal siyasi partinin temsilcilerini seçmek için ilk kongresini topladı.

Paylaş

Kolombiya’da barış anlaşması sonrası silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), kuracağı yasal siyasi partinin temsilcilerini seçmek için ilk kongresini topladı.  

Kolombiya’da devlet ile 52 yıllık çatışmanın ardından Haziran ayında silahlı bırakan FARC kurulacak siyasi partinin temsilcilerinin seçileceği ve önceki gün başlayan kongre ile siyasi hayata geçmek için ilk adımı attı.

Başkent Bogota’daki Gonzalo Jimenez de Quesada Kongre Merkezi’nde toplanan ve 1 Eylül’de sona ereceği açıklanan Kurucu Kongre’ye bin 200 delege  katıldı.

Reuters’in haberine göre “Timoşenko” olarak da anılan FARC Lideri Rodrigo Londoño, “Bu kongreyle birlikte FARC’ı siyasi bir örgüte dönüştürüyoruz” diyerek açılışı yaptı. 

‘KIRSAL İYİLEŞTİRME ODAK NOKTASI OLACAK’

Timoşenko, siyasi partinin “barış ve sosyal adeleti garantileyen, insan haklarına saygılı ve tüm Kolombiyalılara ekonomik gelişme vadeden bir siyasi rejimi savunacağını” 
belirtti. Konuşmasına “Önümüzde birçok engel ve birçok zorluk var. Politikada hiçbir şey kolay değil” diyerek devam eden Londoño, kırsal alanlarda yapılacak iyileştirmelerin partinin odak noktası olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

‘2018 İÇİN KOALİSYONA AÇIĞIZ’

Timochenko ayrıca 2018 seçimleri için koalisyona açık olduklarını, yeni kurulacak partinin başkan adayı çıkartmayacağını fakat imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasını garanti eden adayı destekleyeceğini açıkladı.

Bir çok delege konferansa “Yeni bir ülke için yeni bir parti” sloganı yazan tişörtler ve çantalarla katılırken,  Küba devrimci liderleri Fidel Castro ve Ernesto ‘Che’ Guevara’nın, Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in resimlerini içeren tablolar sergilendi. 

YENİ İSİM İKİLEMİ

Öte yandan Cuma günü sona erecek kongrede üyeler yeni siyasi partinin ismi de belirlenecek.
AFP haber ajansına göre, hareketin eski bir komutanlarından biri olan Ivan Marquez, yeni kurulacak olan partinin Kolombiya Alternatif Devrimci Gücü olarak adlandırmasını gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta Kolombiya basını bu ismin FARC’ın yeni ismi olacağını duyurmuştu. 

Ancak birkaç gün sonra Timochenko Twitter’da paylaştığı bildirimde ‘devrimci güç’ ifadesinden uzak durarak yeni parti için ‘Yeni Kolombiya’ adını tercih ettiğini duyurdu.

Bogota Externado Üniversitesi’nde görev yapan, çatışma analisti Frederic Masse ise isim  tartışmasının yeni hareketteki “ikilemi” yansıttığını ileri sürüyor.

NRC News’un haberine göre Masse, “Bazıları ‘devrimci’ sözcüğünü tutmak isterken, bazıları bunun yeni bir başlangıç olduğunu göstermek için değiştirmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

PARTİ KURULDUKTAN SONRA NE OLACAK?

Geçen yıl Kolombiya hükümetiyle imzaladığı barış anlaşmasıyla gereğince  FARC’ın kuracağı yeni parti, kazandığı oy sayısına bakılmaksızın, önümüzdeki iki dönem boyunca Kolmbiya Senatosu ve Senato’nun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde en az beşer sandalyeye sahip olacak.

AFP’ye konuşan eski gerilla komutanı Carlos Antonio Lozada, “Sadece Senato’daki beş üyelik ve alt kanat meclisteki beş temsilcisiliği meşrulaştıracak kadar değil, aynı zamanda daha büyük bir temsilcilik elde etmemize yetecek kadar oy almayı umut ediyoruz” diyor. 

KUŞKULAR YERİNİ KORUYOR

Bogota’da FARC’ın ‘dönüşüm’ kongresi başlarken sivil hayata geçmek için kamplara yerleştiren eski savaşçıları, politik hayata geçmek için istekli olduklarını fakat sürece dair duyulan kuşkuları olduğunu ifade ediyor. 

El Cezire’den Teresa Waugh’ın Kolombiya’nın kuzey dağlıarındaki kamplarda yaşayanlarla yaptığı röpörtajlar ikilemi yansıtıyor.

FARC ile birlikte 20 yıldır savaşın içinde olan olan eski komutan Ramiro, politika yapmaya hazır olduğunu söylüyor: “FARC’ın politikalara girmeye hazırlandığı koşullara bakılırsa ülkede çok muazzam bir eşitsizlik var, milyonlarca insan acı çekiyor ve bizim bu insanları temsil edebileceğimize inanıyorm.”

‘BARIŞ İÇİN RİSK ALDIK’

15 yaşındayken FARC’a katılmış ve hayatının büyük bir kısmını savaşarak geçirdiğini söyleyen Rene ise gelişmeler dolayısıyla barışa geçişin kolay olmayacağına inanıyor: “Organizasyonun kaynaklarına göre geçen yıl 20 FARC üyesi öldürüldü ve bazı gerilla aileleri tehdit ediliyor. Hükümet ve uluslararası organizasyonlar bunların olmayacağını garanti etmişti. Biz savaşçıydık ve silahlarımızı aldığımızda ölmeye hazırdık, bu bir riskti, şimdi aynı riski barışa geçiş sürecinde yaşıyoruz.”

Bir diğer çarpıcı nokta ise örgütün bazı üyelerinin sürece ve hükümete inanmadıkları için başka isyancı gruplara katılmış olmaları. Ayrıca daha önce FARC gerillalarının etkin olduğu bölgelerden biri olan Narino’da halkın bir kısmı şartların değiştirilmesi için hükümete güvensiz ve gelecekten endişeli. Bunlardan biri olan Uber Hernandez, “FARC bölgeyi terk etti. Fakat burada devletin varlığından söz edemeyiz. Seçeneği olmayan gençler hâlâ çıkış bulmak için bir çok grup ve birliğe katılıyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

FARC, 1964 yılında Marksist bir gerilla örgütü olarak kurulmuştu. 52 yıl süren savaşta yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Küba’da yapılan ve 4 yıl süren barış görüşmeleri sonunda geçen Kasım ayında Kolombiya hükümeti ile FARC arasında nihai barış anlaşması imzalandı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasından ötürü geçen yılın Nobel Barış Ödülü’nü aldı. (DIŞ HABERLER)

(Derleyerek çeviren: Elif Özmen Belek)
 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Sierra Leone'de ölenlerin sayısı bini geçti 

SONRAKİ HABER

Yunanistan'dan Türkiye'ye mülteci anlaşması suçlaması 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa