26 Ağustos 2017 00:27

TOKİ’nin peşin ödeme şartı Cizrelileri mağdur edecek!

Cizre'de geçtiğimiz yıl yaşanan çatışmaların ardından başlatılan kentsel dönüşümde halk mağdur ediliyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçtiğimiz yıl yaşanan sokağa çıkma yasağının ardından çatışmaların yaşandığı mahallerde başlayan kentsel dönüşümle halk mağdur ediliyor. TOKİ eliyle yürütülen kentsel dönüşümde evleri yıkılanlar alacakları yeni evler için ‘peşin ödeme’ şartıyla bankalara borçlandırılması mağduriyeti bir kat daha artırıyor. 

Cizre’de çatışmaların çıktığı mahallerde evleri hasarlı olanların evleri yıkıldı. Evlerinin arsaları elinden alınmayan Cizrelilere, evinin arsa metrekaresi üzerinden TOKİ’nin Konak ve Dirsekli köyünde yeni inşa edilen binalardan  istedikleri evler veriliyor.  Ancak kendi evinin arsa metrekaresi ve alacağı evinin metresini tutmayanların aradaki farkı ödemesi isteniyor. Konak mahallesi için  vatandaşlar arsanın metrekaresine 195 lira, daire metre karesine ise 750 lira öderken;  Dirsekli köyünde bulunan evler için  arsanın  metrekaresine 100 lira, dairenin metrekaresine ise 882 lira ödeyecek.Örnek verecek olursak 100 metrekarelik bir evi olan vatandaş Konak Mahallesi’nde bulunan TOKİ’den 158 metrekarelik bir ev almak istiyorsa daire için 58 metrekarenin fiyatı olan 43 bin 500  lira ve kat malikliği için 158 metrekare arsa fiyatı olan 18 bin lira olmak üzere toplam 61 bin 500 lira ödeyecek. Dirsekli köyünden  140 metrekarelik ev almak isteyen bir vatandaş ise daire için 35 bin 280 lira ve kat malikliği arsası için de 14 bin olmak üzere toplam 49 bin 280 lira ödemek zorunda kalacak.

KREDİYLE TOKİ’YE PEŞİN ÖDEME YAPACAKLAR 

Evleri teslim eden TOKİ, ev sahiplerinden evlerin paralarının peşin ödemelerini istemesi üzerine yüksek miktarı bulan ev fiyatlarını ödeyebilmek için ev sahipleri bankalara borçlanmak zorunda bırakılıyor. TOKİ ise birçok yerde uyguladığı taksit sistemini Cizre’de de uygulamak yerine vatandaşların ödeme dönemi geldiğinde bankalardan kredi çekmesi için yardımcı olacağını belirtiyor. Ancak bankaların ev sahiplerine krediyi sıfır faizle mi yoksa  yüzde kaç oranla faizle vereceği ise halen açıklanmış değil. Bankalar eğer Cizrelilere normal konut kredisi ve faiziyle verecek olursa Cizrelilerin mağduriyeti daha da katlanacaktır.

Öte yandan ise TOKİ’nin daha önce yaptığı konutlardan hiçbir şekilde kat malikliği için arsa ücreti almamasına rağmen Cizre’de alması dikkatlerden kaçmadı. Yetkililer ise bu durumu konutların yapıldığı arsaların parayla satın alınmasından kaynaklı olduğu savunmasını yapıyor. Bu yüzden de vatandaştan arsa parasının alınmasına karar verildiği belirtiliyor. Cizre ve çevresinde Hazineye ait binlerce dönüm arsa varken devletin konut yapmak için arsa alması ise akıllarda soru işareti bıraktı. 

PARA YERİNE EV VERİLECEK 

Yıkımın olduğu mahallelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden inşa etme çalışmaları esnasında yıkım kararı verilmeyen ancak imar planında kamu yararına görülen evlerin de yıkımını gerçekleştirecek. Yıkılacak evler yerine park, sağlık ocağı, anaokulu gibi yapılar inşa etmeyi düşünen bakanlık iddialara göre hak sahiplerine evlerinin parasını vermek yerine TOKİ’lerden yaptığı evlerden vermeyi düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Nejla Kurul: Adalet Kurultayı yaygınlaşmalı

SONRAKİ HABER

Sahafların koleksiyonları gün yüzüne çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...