25 Ağustos 2017 09:19

Tutuklu Yazarımız Yusuf Karataş’a kitap okuma engeli

27 Temmuz'da tutuklanan yazarımız Yusuf Karataş'a verilmek istenen kitaplar 'ders kitabı' olmadığı gerekçesiyle engellendi.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Tutuklu Yazarımız Yusuf Karataş’a verilmek istenen kitaplar ‘ders kitabı’ olmadığı gerekçesiyle engellendi. Yaşanan durumu ‘keyfiyet’ olarak yorumlayan Karataş’ın Avukatı Tugay Bek, dışarıda herhangi bir yasaklaması olmayan yayınların cezaevine de alınması gerektiğini dile getirdi. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş konuyla ilgili soru önergesi verdi. 

Diyarbakır’da 27 Temmuz tarihinde tutuklanan yazarımız Yusuf Karataş’a verilmek istenen “Ben de Sana Onu Söyleyecektim” ve “Alman İdeolojisi” kitapları engellendi. 7 Ağustos tarihinde Karataş’ın yakınları aracılığıyla verilmek istenen kitaplar için cezaevinde İdare ve Gözlem Kurulu Başkanı İrfan Gültekin’in başkanlığında bir heyet toplanarak karar aldı. Açıklanan kararla adı geçen kitapların ders kitabı olmadığı ifade edilerek, kitapların Karataş’a verilmemesine karar verildi. Açıklanan karar ise söyle: “Adalet Bakanlığı’nın 25/11 /2016 tarih ve 66708689-204.08.00-E.3260/135460 sayılı yazısında yer alan ‘Ceza İnfaz Kurumlarında terör suçundan tutuklu ve hükümlü bulunanlardan; eğitim ve öğretime devam edenler, kargo yoluyla ya da yakınları aracılığıyla dışarıdan gelen ders kitapları fiziki kontrolleri gerçekleştirilerek, eğitim ve öğretime ilişkin olup olmadıkları İdare ve Gözlem Kurulu tarafından incelendikten sonra, Eğitim ve Öğretime ilişkin olduğu belirtilen ancak içeriği anlaşılamayan yabancı dildeki yayınların incelenip, mahiyetinin anlaşılması ve yayının orijinal halinin korunması koşulları ile ilgilisine verilebileceği.’ ayrıca; Anayasa, TCK, CMK gibi yazılı mevzuatları ya da kurum kütüphanesinden bulunmayan kitaplar ve OHAL kararnamesi gibi bilgisayar ortamından çıktı alınabilecek mevzuatların ücretleri hükümlü ve tutukluların emanet para hesabından karşılanması koşuyla Ceza İnfaz Kurumu aracılığıyla verilebileceği belirtilmiştir. Ekli listede bulunan kitapların yapılan incelemeler sonucu ders kitabı olmadığı anlaşıldığından Adalet Bakanlığının 25/11/2016 tarih ve 66708689-204.08.00-E.3260/135460 sayılı yazısı gereğince hükümlü ve tutuklulara verilmemesine; alınan kararın bir suretinin ve karara karşı 15 gün içerisinde Diyarbakır İnfaz Hakimliğine itiraz hakkı olduğu hususunun adı geçene tebliğ edilmesine, kararın bir suretinin de gereği için ilgili birimlere verilmesine oy birliği ile karar verildi.”

‘KARAR KEYFİ’

Kararı Evrensel'e değerlendiren Karataş’ın avukatı ve Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Tugay Bek, cezaevlerine sadece cezaevlerinin güvenliğini tehdit eden yayımların alınmayacağı yönünde bir düzenlemenin olduğunu söyledi. Bunun dışında dışarıda satılması, dağıtılması ve okunmasında bir kısıtlama veya yasaklama olmayan herhangi bir yayımın cezaevine girebilmesi gerektiğini belirten Bek, “Bunun önünde yasal bir engel yok. Ama bu keyfiyet içeren bir şey. Cezaevi güvenliğini tehdit eden yayım adı altında her türlü yayımı cezaevi idareleri keyfi bir şekilde engelliyor. Buna karşı infaz hakimliğine başvuru yolu var. Ama uygulamada çoğunlukla infaz hakimleri de cezaevi idarelerinin yapmış olduğu bu usulsüz kararları bozmuyor. Ama AİHM’nin burada mahkumların lehine vermiş olduğu pek çok karar var. Bu kararlarda da cezaevinde mahkumun okuma, istediği bilgiye ulaşma hakkının engellenemeyeceği yönünde karar verilmiş durumda” diye konuştu.

KARATAŞ’A VERİLMEYEN KİTAPLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, tutuklu yazarımız Yusuf Karataş’ın durumunu meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş, “Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş 29 gündür Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olarak bulunmaktadır. Karataş’a verilmek istenen kitaplar cezaevi tarafından kabul edilmemiş ve kendisine verilmemiştir. Kitapların cezaevi yönetimince geri yollanmasının gerekçesi nedir? İlgili kitaplar cezaevi güvenliğini tehlikeye mi atmıştır? İlgili kitaplar mahkemeler tarafından yasaklanmış mıdır?​” diye sordu. 

ÖNCEKİ HABER

25 bin Suriyeli bayram için ülkesine gitti

SONRAKİ HABER

Siyasi partilerden KHK'lere tepki: Faşizm inşa ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa