24 Ağustos 2017 19:27

3 işçinin işten çıkarıldığı Eren Enerji önünde eylem yapıldı

Zonguldak'ta bulunan Eren Enerji'de sendikal örgütlenme çalışmaları nedeniyle atılan 3 işçi için basın açıklaması yapıldı.

Paylaş

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Çatalağzı Beldesi’nde faaliyet gösteren Eren Enerji’de sendikal örgütlenme çalışmaları yüzünden 3 işçi işten çıkarıldı. DİSK’e bağlı Enerji Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin, Eren Enerji Santrali önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına, Eren Enerji'de sendikal faaliyetleri nedeniyle işten atılan işçilerle, KESK’e bağlı sendikaların Şube Başkan ve Yöneticileri, CHP, Birleşik Haziran Hareketi ve Kilimli Halkevi yöneticileri de katıldı. 

“Bizleri yalnız bırakmayan tüm emek dostları selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan Enerji Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin,“DİSK’e bağlı Enerji-Sen olarak bildiğiniz gibi nisan ayından bugüne bir emek mücadelesi içindeyiz. Kötü çalışma koşullarına karşı işçi arkadaşlarımız daha iyi yaşam mücadelesi vermek için sendikal mücadeleyi tercih ettiler. Fakat işçi arkadaşlarımızın bu haklı mücadelesi EREN Yönetimi tarafından hiçe sayılarak, yok sayılarak, suç işlendi. İşçi arkadaşlarımızın Anayasal hakkı yok sayıldı,sendikal hak, baskıyla,tehditle istifa ettirilmeye zorlandı. Başaramadıkları için işçi arkadaşlarımızı yasa kanun tanımadan kapının önüne koydular. Bildiğiniz gibi çok ilginç olaylar yaşanmakta. Biz biliyoruz ki bu işten atmalar ne ilk olacak ne de son. Daha dün iki işçi arkadaşımızında iş akti Eren Enerji tarafından fes edildi. Ancak ne hikmetse bugün burada yapacağımız basın açıklamasından kaynaklandığını düşündüğümüz bir gerkeçeyle “bir yanlışlık oldu” diyerek arkadaşlarımızın işlerine son vermeleri durduruldu.

Fakat ne yaparlarsa yapsınlar burada hukuksuzluk var, kanunsuzluk var. Buradan Eren Enerji şirketine sesleniyorum. Yaptığınız iş hukuksuzluktur. Derhal işten attığınız işçi arkadaşlarımızı acilen iş başı yaptırmalısınız ve işçi arkadaşarımız üzerinde kurduğunuz baskı ve tehditdide derhan son vermelisiniz. Aksi takdirde bugün burada yürüttüğümüz mücadele bir uyarı nitelğinde olabilir.Ancak bu talebimiz karşılanmadığı takdirde buradaki mücedeleyi sonuna kadar sürdürmede kararlıyız, işçi arkadaşlarımız iş başı yapıncaya kadar. Bizim sabrımızı sınayanlar iyi bilsinler, biz gücümüzü mücedelemizin haklılığından alan bir gücüz. Sayılar üzerinden değil, meşruluk tartışması asla yürütmedik. Biz bu üç işçi arkadaşımızın haklı mücadelesinin yanındayız. Bizde bu haklı mücadelede emeğin bayrağını sonuna kadar yükselteceğiz. Nasıl ki bu bayrağı BEDAŞ’ta yükselttiysek, bu bayrağı nasıl İzmir’e taşıdıysak,İzmir’den aldığımız bayrağı Doğukaradenizde Enerji işçilerinin elinde nasıl yükselttiysek, oradan Tunceli’ye , Hakkari’ye bu bayrağı taşıdıysak bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın bu bayrak burada Ereen Enerji’de Enerji işçileri tekrar iş başı yapıncaya kadar asla elimizden düşmeyecek ve bu mücedelenin sonunda da Eren işçileri kazanacak, sendikaları kazanacak,biz kazacağız bunu bir kez daha ilan ediyoruz. Bir kez daha ilan etmiş olalım, bu kukuksuzluktan bir an önce geri dönün. Bu ayıbı hep birlikte ortadan kaldıralım. İşlerine son verilen işçi arkadaşlarımızın bayram öncesi yaşadıkları mağduriyet  bütün Zonguldak halkı tarafından bilinmektedir.Biz biliyoruz ki bu sorun sadece işten atılan üç arkadaşımızı sorunu değil, bütün Zonguldak’ın sorunudur.Türkiye’de ki tüm emekçilerin sorunudur.Bu mücedelede biz kazanacağız,Zonguldak halkı kazanacak bunu biliyoruz.”
KESK ESM Zonguldak Şube Başkanı Vacit Esen de Eren işçilerinin yanında olduklarını belirterek , “Sendikal mücadele hakları Türkiye Cumhuriyeti tarafından, uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış, bu garanti Anayasamızda yer bulmuş ve her yurttaş bu hakkını temel insan hakkı olarak kullanabilsin diye. Bizler Zonguldak,Çatalağzı halkı,buralarda yaşayanlar bu zehirli havayla uğraşırken,işini, emeğini savunmak için,daha iyi bir yaşam standardına ulaşmak için, sendikal mücadele veren arkadaşlarımızın işveren tarafından sokağa atıldığını görüyoruz.Bu tamamen hukuksuzdur,yapılan iş tamamen kanunsuzdur,yapılan iş temel insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır.Bizler KESK olarak emek dostları olarak, Eren Enerji işçilerinin mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz,mücadeleleri, mücadelemizdir, direne direne kazanacağız”dedi. 

Basın açıklaması sırasında sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’den Kıbrıs mektubu: Türk işgali son bulmalı

SONRAKİ HABER

Zülfü Livaneli'den yıkıma tepki: Sur’a sahip çıkalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...