24 Ağustos 2017 10:41

Rusya’dan ABD’ye Afganistan itirazı

Rusya, ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığını büyüteceğine dair açıklaması üzerine uyarılarda bulundu.

Paylaş

Rusya’dan ABD’ye “Afganistan’daki ABD askerlerine daha fazla yetki verilmesi, egemenlik ihlali oluşturmamalı” uyarısı geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ordusunun Afganistan’daki yetkilerinin genişletilmesinin bu ülkenin egemenliğini ihlal etmemesini umduklarını söyledi.

Sputnik’in haberine göre Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni Afganistan stratejisinde ABD askerlerine daha fazla yetki verilmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Zaharova, “Afganistan’daki ABD askerlerinin yetkilerinin artırılmasının bu ülkenin egemenliğini ihlal etmemesini ve bölge ülkelerinin ulusal çıkarlarına zarar vermemesini umuyoruz” dedi.

ABD’nin yeni Afganistan stratejisinde çözüm için askeri seçeneğin öngörüldüğünü anımsatan Zaharova, “Bu yaklaşım, önceki Washington yönetimlerinin hazırladığı Afganistan reçetelerine benziyor. Söz konusu reçeteler, güvenlik alanında olumlu sonuçlar doğurmamıştı” ifadelerini kullandı.

TALİBAN SUÇLAMASINI REDDETTİ

Öte yandan Zaharova, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un yeni Afganistan stratejisini açıklarken Rusya’ya yönelttiği Taliban’ı destekleme suçlamalarını reddetti.

Rusya’nın bu yöndeki iddiaları daha önce birçok kez yalanladığını ve ABD’den kanıt sunmasını istediğini hatırlatan Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak ortada kanıt yok. Bu tür açıklamalar, Rusya ve ABD’nin  Afganistan’da etkili işbirliği yapmasını sağlamıyor. Taliban’a hiçbir şekilde destek vermediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz”

ABD’nin Afganistan’da yaklaşık 8 bin 400 askeri bulunuyor. 2001’deki işgalin ardından ülkede yaklaşık 2 bin 400 ABD askeri hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta kârlara kısıtlama İsveçli tekelleri rahatsız etti

SONRAKİ HABER

Demirtaş'ın Meclis'e SEGBİS'le bağlanma talebine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...