23 Ağustos 2017 09:30

ABD’den Pakistan’a tehdit, Hindistan’a övgü

Pakistan'ı Taliban konusunda suçlayan Trump'ın ardından ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Pakistan’ın bazı ayrıcalıklarını kaybedebileceğini açıkladı.

Paylaş

ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın Pakistan’ı Taliban konusunda suçlamasının ardından Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Pakistan’ın “bazı ayrıcalıklarını kaybedebileceğini” açıkladı. Pakistan’a askeri yardımları “ülkesinde barınan çeşitli terör örgütlerine tavırlarını değiştirmezse” kesebileceklerini söyleyen Tillerson, “ABD’nin NATO dışı müttefiki statüsünü” kaybedebileceğini de ekledi.

Pakistan, ABD’nin NATO dışı müttefikleri arasında bulunuyor ve bu sayede her yıl milyarlarca dolar yardım alıyor.

‘SAVAŞ AFGAN GÜÇLERİYLE YAPILACAK’

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Tillerson, ABD’nin Afganistan’da uygulayacağı “yeni strateji”yi, ABD’nin Suriye ve Irak’a müdahalesini örnek vererek anlattı.

ABD’nin “IŞİD’e karşı başarılı bir kampanya” yürüttüğünü savunan Tillerson, benzeri bir taktiği Afganistan’da uygulayacaklarını söyledi. Tillerson, Irak ve Suriye’den “çok fazla ders” çıkardıklarını ve bu tecrübeleri Afganistan’a aktaracaklarını savunarak, “Bazı Afgan güçlerine yeni bir eğitim vermek bizim ordumuz için biraz zaman alacak. Savaş Afgan güçleriyle, yani ordusu ve güvenlik güçleriyle yapılacak fakat son 1-1.5 sene içinde gördüğümüz cephelerin kaybedilmesi durumunu daha istikrarlı bir yola sokabiliriz ve Afgan güçleri adına sahada galibiyet görmeye başlayacağımızı umut ediyorum” diye konuştu.

HİNDİSTAN’DA ‘AFGANİSTAN TOPLANTISI’ YAPILACAK

Tillerson, ABD’nin yeni Afganistan stratejisinde Hindistan’a önemli bir rol düştüğünü de dile getirerek, “Hindistan, ABD’nin çok önemli bir bölgesel müttefiki oluyor ve başta Afganistan ekonomisi olmak üzere Afgan hükümetine çok önemli destek verdiler. Gelişimlerine yardım ettiler. Ekonomik destek oldular” diye konuştu.

Afganistan’ı istikrarlı bir ülke haline getirmek için “ekonomisinin düzelmesinin önemi”ne vurgu yapan Tillerson, Hindistan’da gelecek hafta bu konuda bir toplantı yapılacağını, bu toplantının Afganistan adına önemli olduğunu söyledi.

‘RUSYA TALİBAN’A SİLAH VERİYOR’ İDDİASI

Rex Tillerson, bir soru üzerine, Rusya’nın Taliban’a silah vermesi iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tillerson, bunun uluslararası normlara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirterek, bu hususu Rusya’nın dikkatine sunduklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Taliban’a silah verdiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını ileri sürmüştü. Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da, Rusya’nın Taliban’ı silahlandırması konusunda dezenformasyon yapıldığını belirtmişti.

MISIR’A ASKERİ YARDIM ASKIDA

Öte yandan ABD’nin, Mısır’a yaptığı askeri yardımı insan hakları ve demokrasi alanında gelişme göstermediği gerekçesiyle dondurmayı planladığı bildirildi.

Reuters’ın Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD yönetiminin, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi yönetimindeki Mısır’da “demokrasi ve insan hakları ihlallerinden rahatsızlık duyduğu” ifade edildi.

Bu nedenle ABD yönetiminin Mısır’a yaptığı yıllık askeri ve finansal yardımlarda düzenlemeye gitme kararı almayı planladığı bildirilen haberde, ABD’nin bu yardımların 95.7 milyon dolarını ödememe, 195 milyon dolarını da ertelemeyi tasarladığı kaydedildi.

Mısır’ın “insan hakları ve demokrasi konularında gelişim göstermesi” halinde ertelenmesi planlanan 195 milyon dolarlık yardımın ödenebileceği belirtildi.

ABD, her yıl Mısır’a 1.3 milyar dolar askeri yardım yapıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri: Toplu sözleşme oyununu birlikte bozalım

SONRAKİ HABER

Orkide Yağ işçileri çadır nöbetine bayram arası verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...