20 Ağustos 2017 22:48

Kapatılan Van TV'nin sunucusu artık taksicilik yapıyor

Kimi kamera şakası sanıyor, kimi kartını verip habere çağırıyor; KHK ile kapatılan Van TV sunucusu Kadir Cesur artık taksicilik yapıyor.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkarılan KHK’lerle 2 bin 500 gazeteci daha işsiz kaldı. Daha diyorum çünkü, eklenen bu sayı ile birlikte işsiz gazetecilerin sayısı 10 bini aştı. KHK’lerle kapatılan kurumlarda çalışan gazetecilerin iş bulması ise neredeyse imkansız. Bu gazetecilerden bir kısmı tüm sınırlı olanaklara rağmen yeni mecralarla gazeteciliğe devam ederken, kimi başka işlerde çalışmaya başladı, başlamak zorunda kaldı.

Van TV de, OHAL KHK’siyle kapatılan medya kuruluşlarından biri. Hayatın Sesi, İMC TV, TV10 gibi kanalların içinde olduğu 12 TV ile birlikte kapatılan Van TV’de çalışan 50’nin üstünde gazeteci işsiz kaldı. Onlardan biri Kadir Cesur. Kapatılmadan önce kanalın sabah haberlerini sunan Cesur şimdi taksicilik yapıyor.

Radyoculuktan, televizyonculuğa ve taksiciliğe, hikayesini konuştuğumuz Cesur “OHAL KHK’si ile kapatılan bir kurumda çalışıyor olduğum için iş bulamadım, taksiciliğe başladım. Önceleri zordu ama şimdi alıştım, taksiye binip beni tanıyanlar kamera şakası sanıyor. Bazıları ise kartımı alıp habere çağırıyor’ dedi.

20 GÜN İŞE GİDER GİBİ KANALA GİDİP GELDİK

Nasıl oldu bu taksicilik işi diye soracağım ama önce, yaşadıklarınla başlayalım mı? Aynı KHK ile kapatılan iki ayrı kurumda çalışıyorduk, ben Hayatın Sesi, sen Van TV... Ne oldu o kapatmadan bu yana?
Sen de söyledin, aynı KHK ile birlikte 11 radyo  Van TV, KHK ile kapatıldıktan sonra televizyon binasının önünde 20 günlük bir oturma eylemi yaptık. Bu eylem önceden planlanmış bir eylem değildi. Her gün işe geldiğimiz saatte, yine kanala geliyorduk. Hepimiz oradaydık. İçeri giremiyorduk,  o yüzden önce bahçede oturduk. Bizi bahçenin dışına çıkardılar, o zaman asfaltın üstü bizim için bir eylem alanına dönüştü. 20 günün sonunda bitti eylemimiz. Önceleri kanalın hemen tekrar açılacağını düşünüyorduk. Ekonomik anlamda da ciddi bir kaygımız yoktu.

Sonra...
Fakat zaman ilerledikçe sorunlar yaşamaya başladık. Kanalın mühürlü olması, mesleğimi yapamamanın vermiş olduğu huzursuzluk ve kısa süre sonra yaşadığım ekonomik sıkıntı yeni bir iş yapmamı gerektirdi. Böylelikle taksiciliğe başladım.

KHK İLE KAPATILAN KURUMDA ÇALIŞANLARI KİMSE ALMIYOR

Neden taksicilik?
Taksiciliğe başlamadan önce bir çok iş müracaatı yaptım. Bir CV hazırlayıp bir çok yere müracaat ettim. Özgür gazetecilik yapabileceğim bir gazete veya televizyon bulamadım, zaten onlar da beni almıyordu. Sağlık kurumları işletmeciliği mezunu olduğum için önce özel hastanelere müracaat ettim. Sonra otellere müracaat ettim. Ardından farklı farklı sektörlerden bir çok işletmeye müracaat ettim. Müracaat ettiğim hemen hemen her işletme beni ekrandan tanıyordu ve bu yüzden KHK ile kapatılan bir televizyonun çalışanını işe almak istemediler. Bence ben bu süreçte yapabileceğim en iyi işi yapıyorum... Taksicilik...

GECE BİNENLER FARKLI, GÜNDÜZ BİNENLER FARKLI

Zor olmadı mı, televizyonculuktan taksiciliğe geçiş?
Taksiciliğe ilk başladığım zaman yapamayacağımı düşünüyordum. Şimdi, yapabiliyor olmam beni şaşırtıyor. Aslında zor bir meslek. Belki de hizmet sektöründeki en zor meslektir taksicilik. Her defasında aracınıza birbirinden farklı hiç tanımadığınız insanların bindiğini ve onunla beraber bir yolculuğa çıktığınızı düşünsenize... İlk bakışta ürkütücü gözükebilir. Ama öyle değil. Sizin ismini bile bilmediğiniz bir insan sizinle konuşuyor. İnsanlar birbirinden farklı olunca, konuşulan konular da birbirinden farklı oluyor. Kimi zaman ekonomiden, kimi zaman siyasetten, kimi zaman sanattan, kimi zaman bir futbol maçından ve kimi zaman Acun’un Survivor’undan konuşabiliyorsunuz. Gündüz taksiye binenlerle gece binenler arasında çok fark var tabii. Çoğu zaman müşterilerim sarhoşlar oluyorlar. Konuştuklarını anlamaya çalışıyorum. O gün ve daha önce ne yaşamışlarsa anlatıyorlar.  Bazen anlamadığım şeylere ‘he’ deyip geçmek zorunda kalıyorum.

GECE TAKSİCİLİK, GÜNDÜZ GAZETECİLİK

Gazeteciliği tamamen bıraktın mı peki?
Bu arada asıl mesleğimden uzak kalmamak için gazetecilik yapmaya da devam ediyorum. Tabii, bu defa ekranda değilim. Yine Van TV kapatıldıktan sonra işsiz kalan üç arkadaşımla birlikte kurduğumuz  vanmanset.com adlı sitemizde haber ve köşe yazısı yazıyorum, sosyal medya üzerinden canlı yayınlar yapıyorum. Arkadaşlarımla beraber tüm susturulma çabalarına rağmen bir şeyler yapıyoruz.

TAKSİYE BİNİNCE KAMERA ŞAKASI SANANLAR VAR

Nasıl oluyor peki, seni tanıyan çıkmıyor mu ya hu?
Taksiye binen bazı müşteriler arasında beni ekrandan tanıyanlar da oluyor. Van TV’nin kapatıldığından haberi olmayanlar, bunu kamera şakası sanıyorlar. O yüzden biri bana “Seni bir yerden tanıyorum” dediğinde “Arabada kamera yok” diyorum. Bir gün arabaya binen bir amca, beni tanıdı. ‘Arabada kamera mı var, kamera şakası mı?​’ diye sordu. Kamera yok dedim, taksicilik yapıyorum. İnanmadı amca, ‘Valla kamera varsa’ inerim diye tutturdu. Amcayı, araçta kamera bulunmadığına inandırmak on dakikamı aldı. Bir de taksi kartvizitimi verdiğim bir çok kişi beni haber için arıyor. Hatta bu amca bile aradı. Mahallelerinde bir haftadır sular kesikmiş, bunu haber yapmamı istedi. Ertesi gün gidip haber yaptım. İnternet sitemizde paylaştım.

İşin açıkçası taksi bana iyi geldi. Eskiden bazı haberlere yürüyerek veya minibüsle gitmek zorunda kalıyorum. Şimdi bir çok habere taksi ile gidiyorum.  

KAPATMADAN SONRA SORUŞTURMA

Sizi kapatmadan sonra bir de soruşturma açılmıştı değil mi? Ne aşamada soruşturma?
Van TV kapatıldıktan sonra bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında ben ve kanalımızın üç çalışanı daha ifadeye çağrıldık. Edremit TEM Şube Müdürlüğüne avukatımla beraber ifade vermeye gittim. Farklı tarihlerde Özgür Gündem gazetesinin ön sayfasında yer alan haberleri okumam suç sayılmış, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’la yaptığımız canlı telefon bağlantısı da. Gazetede örgüt propagandası yapılıyormuş, Lezgin Botan’a sorduğum “Yıkımın yaşandığı Yüksekova’da yaşayan yurttaşların mağduriyeti nasıl giderilir?​” sorusuna onun verdiği yanıt da.  İfadem alındıktan sonra serbest bırakıldım. Soruşturma şu anda ne aşamada hiçbir bilgim yok...     

RADYO, TELEVİZYON, TAKSİ

Kaç yıl gazetecilik yaptın?
Lise bittikten sonra Van’daki bir yerel radyoda yayın yapmaya başladım. Kısa bir süre sonra ayrılmak zorunda kaldım. Sonra başka bir radyoda başka bir formatta program yapmaya devam ettim. Bu arada üniversitede okuyordum. Ardından Van TV ve Doğu Radyo’da çalışmaya başladım. Radyo mikrofonunu bırakmadan kameranın da karşısına geçtim. Van TV’de bir çok farklı programın sunuculuğunu yaptım. İlkin kültür-sanat programı sunmakla başladım. Sonra açık oturum programı, gezi programı, öğle haber bülteni ve son olarak Gündoğumu adlı sabah haberleri... Yaklaşık sekiz yıldır gazetecilik yapıyorum. Alaylıydım, sonra Ankara’da Başkent İletişim Bilimleri Akademisinde spikerlik ve sunuculuk eğitimi alıp mektepli oldum.

ÖNCEKİ HABER

Süpermarket diktatörlüğü

SONRAKİ HABER

Yaşayan on şairin eserlerinde ‘Aşk’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...