Sakarya'da işçi taşıyan traktör devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Çamlıca Beldesi'nde fındık işçilerini taşıyan traktör devrildi. 7 kişi yaşamını yitirdi, 9 yaralı var.

18 Ağustos 2017 04:25
Paylaş

17 yaşında bir çocuk, 5 kadın, toplam 7 tarım işçisi. Bugün Sakarya’da fındık bahçesine giderken traktörün devrilmesi sonucu can verdi. İçlerinde durumu ağır olan 9 da yaralı var. Ama bu ölümler tarım işçileri için yeni değil. Kötü koşullarda çalışmanın ve yaşamanın yanı sıra tarlalara traktör ve kamyon kasalarında taşındıkları için sadece son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi. 7 tarım işçisinin öldüğü iş cinayeti sonrası, işçilerin böyle taşınmasına engel olmakla yükümlü valinin, “Zarureten böyle yakın tarlalar arası traktörle gidiyorlar” sözleri ölümlerin neden durmadığını gözler önüne serdi.

7 KİŞİ ÖLDÜ 9 KİŞİ YARALI

Tarım işçilerinden son acı haber bugün Sakarya’dan geldi. Hendek ilçesi Çamlıca Mahallesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktör, saat 07.45 sıralarında sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu kontrolden çıkıp dere yatağına devrildi. Traktörün römorkunda bulunan işçiler etrafa saçıldı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 acil ve itfaiye ekipleri 1’i çocuk, 5’i kadın 7 kişinin olay yerinde öldüğünü belirledi.

Yaralanan 9 kişi ise olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı. Veysel Akman, Mehmet Boz, Yusuf Akman ve Gizem Boz Hendek Devlet Hastanesinde, Yusuf Çapak ve Aleyna Boz Akyazı Devlet Hastanesinde, Uğur Boz, Gülistan Boz ve Baver Çağatay ise Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

KİMLİKLER BELİRLENDİ

Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde traktörün devrilmesi sonucu meşdana gelen kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi. Kazada, 50 yaşındaki Şengül Akman, 39 yaşındaki Çiçeği Çapat, 15 yaşındaki Bahar Çağatay, 38 yaşındaki Faruk Boz, 54 yaşındaki Bedran Çağatay, 13 yaşındaki Nildanur Akman ve 18 yaşındaki Gülistan Boz yaşamlarını yitirdi.

Hastanelere kaldırılan 12 yaşındaki Gizem Boz, 17 yaşındaki Baver Çağatay, 10 yaşındaki Uğur Boz, 15 yaşındaki Yusuf Akman, 12 yaşındaki Yusuf Çapat, 16 yaşındaki Mehmet Boz, Songül Çapat, 13 yaşındaki Aleyna Boz ve 17 yaşındaki Veysel Akman yaralandı. Baver Çağatay ve Songül Çapat'ın hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi.

CENAZELER MARDİN'E UĞURLANDI

Yaşamını yitiren 7 kişinin cenazesi, Hendek Devlet Hastanesi morgundan alınarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Yorgalar Mezarlığı'na getirildi. Cenaze İşleri Müdürlüğü'nde yapılan işlemlerin ardından cenazeler, memleketleri Mardin'e gönderildi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AKP Sakarya Milletvekilleri Recep Uncuoğlu, Ali İhsan Yavuz ve Ayhan Sefer Üstün cenazelerin gönderilişi sırasında ölenlerin yakınlarını teselli etmeye çalıştı.

VALİ: ZARURETEN BÖYLE GİDİYORLAR

DHA’nın haberine göre Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu olay yerine gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Kazada 7 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığı belirten Vali Balkanlıoğlu olay yerinde cep telefonu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşerek kaza hakkında bilgi verirken, rampa ve hafif viraj olduğunu, sürücünün aşağı hızlı indiğini, aracı kaydırdığını söyledi. Vali Balkanlıoğlu kazayla ilgili yaptığı açıklamada ise bakanlığı ve hükümeti aklamaya çalıştı. “Bu insanların bazen böyle trafik kazalarında ekmeğinin peşinde hayatlarını kaybetmeleri milletçe bizleri de üzüyor” diyen Balkanlıoğlu, şöyle devam etti: “Geçmişte bulundukları şehirlerden buralara gelirken de kamyonlarla insan taşımaya mahsus olmayan araçlarla taşınırdı. Bakanlığımız sıkı önlemler aldı, bunun önüne geçildi. Ancak, bulundukları yerden tarlalara giderken bazen tarım araçları ile bazen traktörlerle de böyle gidiyorlar. Patpat denen tarım aletlerini ulaşım aracı da olarak kullanıyorlar bazı bölgelerimizde. Bunu kullanırken de çok dikkatli olmak lazım tabii, aslında yolcu taşımaya mahsus değil ama zarureten böyle yakın tarlalar arası, bulundukları yerden yakın tarlaya giderken ellerindeki materyallerle beraber traktörle gidiyorlar. Burada da bu sabah traktörü kullanan vatandaşın herhalde kendisi de rahmetli olmuş, Allah hepsine gani gani rahmet eylesin. 5 hanım kardeşimiz var, 17 yaşında çocuk var. 7 kaybımız var.”
Bu arada Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, twitter hesabından yaptığı açıklamada 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini ve inceleme başlatıldığını bildirdi.

EMEK PARTİSİ: İŞÇİ CİNAYETLERİ SON BULSUN, SORUMLULAR HESAP VERSİN

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan tarım işçilerinin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada hükümete tepki gösterdi.

Hendek ilçesinde traktör römorkunda fındık toplamaya götürülen işçiler, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu ortalığa saçıldığını ve  5’i kadın 7 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Doğan şunları söyledi:

“Öncelikle kaybettiğimiz işçilerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dünyanın güçlü ekonomileri arasında yer aldığını iddia eden bir ülkede mevsimlik tarım işçilerinin halen römorklara doldurularak taşınması kabul edilemez.

‘KAPİTALİST SİSTEMİN ‘KÂR DAHA FAZLA KÂR’ DİYEREK İŞLEYEN ÇARKLARI İŞÇİLERİN HAYATINI HİÇE SAYMAKTADIR’

Kapitalist sistem ve onun “kâr daha fazla kâr” diyerek işleyen çarkları işçilerin, emekçilerin hayatını hiçe saymaktadır. Bunu her gün artan işçi cinayetlerinde açıkça görmekteyiz. Henüz 2017 yılını bitirmeye 4 ay varken, ilk yedi ayda patronların kâr hırsı ve devletin ciddi denetim ve yaptırım uygulamaması nedeniyle 1119 işçi kardeşimizi kaybettik. Son üç ayda ise 22 tarım işçisi kayıtlara kaza olarak geçen cinayetlere kurban gitti.

Her hasat dönemi ülkenin farklı bölge ve illerinde ihmallerin, denetimsizliğin ve işçi canını sudan ucuz, makineden değersiz görmenin acı sonuçlarını mevsimlik işçiler canlarıyla ödüyorlar. Ve her, çok ölümlü ‘kaza’ sonrasında ilgili bakanların, yetkililerin timsah gözyaşları dökmeleri, “inceleme başlattık” demeleri bugüne kadar sorunu çözmedi, cinayetleri engellemedi.

‘SORUMLULARI HESAP VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Bu cinayetin de aynı akıbete uğramaması, daha fazla işçi ve emekçinin ölmemesi için tüm sorumluları bir kez daha hesap vermeye davet ediyoruz. Bir kez daha diyoruz ama şimdiye kadar hiçbir yetkili bu konuda yargılanmamış, hesap vermemiştir.
İşçi cinayetleri son bulana kadar bu talebimizde ısrar ve mücadele etmeye devam edeceğiz. 
İşçinin canı ve kanı aktığında sessizliğe gömülenler bunun hesabını er geç verecektir.” 

DEMİRTAŞ'TAN TARIM İŞÇİLERİ İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Sakarya’da iş cinayetinde hayatını kaybeden tarım işçileri için bir baş sağlığı mesajı yayınladı

Demirtaş’ın başsağlığı mesajı şöyle: 

“Sakarya’da meydana gelen kazada aralarında çocukların da bulunduğu mevsimlik çalışan yurttaşlarımızdan yedisi adeta bir iş cinayetinde katledilmişlerdir. Ölenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Acılarını yürekten paylaşıyorum.
 
Yıllardır mevsimlik işçiler konusunda gerekli tedbirleri almayan hükümet ve Çalışma Bakanlığı bu iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusudur. Mevsimlik işçilerin ulaşım, barınma, sağlık, sosyal güvenlik ve benzeri hiçbir hakkı hükümet güvencesi altında değildir.
 
Maalesef bu yurttaşlarımız çoğu zaman gittikleri yerlerde istismarlara ve ırkçı saldırılara maruz kalmaktadır.
 
Hükümetin ve Çalışma Bakanlığının bu konularda daha özenli, duyarlı, insan odaklı politikalar belirlemesini bekliyoruz.
 
Bununla birlikte mevsimlik işçilerin ağırlıklı olarak Kürt işçilerden oluştuğu ve birçoğunun Kürt illerinden yola çıkarak çalışmaya gittikleri düşünüldüğünde, uzun yıllardır bölgede yerel iktidar olan HDP ve DBP olarak bizim de ciddi eksiklerimiz olduğunu kabul etmek gerekir.
 
Yerele dayalı istihdamı arttırmak, yerel ekonomiyi güçlendirecek projeler geliştirmek; insanlarımıza yaşadıkları yerlerde üretime katılarak kendi idamesini sağlayacak desteği sunmak sadece merkezi hükümetin değil, başta yerel yönetimler olmak üzere sivil meclislerin, kent konseylerinin, işveren ve emek örgütlerinin, bir bütün olarak hepimizin görevi ve sorumluluğudur.
 
Mevsimlik işçiliğe, bundan kaynaklı sorunlara çözümler üretme hususunda bizim de eksikliğimizi kabul etmemiz, özeleştiri vermemiz gerekir. İğneyi kendimize batırmadan sorunlara çözüm bulamayız.
 
Bu yönüyle düşünüldüğünde,  mevsimlik işçilikten kaynaklı yaşanan trajediler nedeniyle ayrıca üzgün olduğumun ve sorumluluk duyduğumun bilinmesini isterim. Bütün bu konularda eksiklerimizi gidererek halkımıza layık, toplumsallaşmış, demokratik olarak halkın içinde örgütlenmiş bir demokratik siyaset anlayışı ile çözümler üretmek boynumuzun borcudur.
 
Bir kez daha ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum.
 

SİYASİ PARTİLERDEN AÇIKLAMALAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yine twitter üzerinden başsağlığı mesajı yayımladı.

ÖDP’den yapılan açıklamada “Sömürüyle birlikte tarım işçileri sağlıksız ve riskli koşullarda barındırılmaktadır. Sakarya’da işçiler römorkla taşınırken hayatını kaybetmiştir. Bu durum kuralsızlığın nereye kadar uzandığını göstermektedir” dendi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan yaptığı açıklamada hükümet, mevsimlik işçilerin kendi topraklarında insanca yaşama ve çalışma koşullarını ve can güvenliklerini sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek "Mevsimlik işçilerin içinde bulunduğu güvencesiz ve insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına karşı mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyoruz" dedi.

'TARIM İŞÇİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİDİYOR'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 ayda 22 tarım işçinin trafik kazalarında öldüğünü belirtti ve hükümeti önlem almaya çağırdı.
Sakarya’da meydana gelen trafik kazasıyla birlikte son 3 ay içinde meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisinin öldüğünü ve 76 tarım işçisinin yaralandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesi olağan gibi görünmeye başladı. Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.

Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için 6 Şubat 2016’da TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi verdiğini de hatırlattı. Gürer, sosyal güvenlikten mahrum ve uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin sorunlarının irdelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesinde, ekmek parası için zorlu mücadeleye giren tarım işçilerinin sorunlarının belirlenip yapılacak yasal düzenlemeler ile Meclis gündemine alınmasını istediğini vurguladı. Gürer, yaklaşık 1.5 yıl önce verdiği meclis araştırma önergesinde mevsimlik işçilerin tüzel kişiliğe kavuşturularak güvenliksiz çalışmalarının önüne geçilip giderilip sorunlarının bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılmasını istediğini kaydetti.

BAKAN: İNCELEME BAŞLATILMIŞTIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kazayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı taziye mesajında, kazayla ilgili gerekli incelemelerin başlatıldığını bildirdi. Bakan Sarıeroğlu, kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı dileğinde bulunarak, şunları kaydetti:  Sakarya'da meydana gelen kazada hayatını kaybeden emekçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaşanan kazayla ilgili bakanlığımızca müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler başlatılmıştır."

KANİ BEKO: SAKARYA'DA YAŞANAN KATLİAMDIR

Sakarya'da 7 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin ise yaralandığı traktör kazasına ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkan Kani Beko, "Sakarya'da yaşanan açıkça bir katliamdır" dedi. 

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Kani Beko, "60 lira yevmiye için açık römorklarda tıka basa taşınan bu insanlarımız, yaşamlarını kazanmak için çıktıkları yolda yaşamlarını kaybettiler. Öncelikle, ölen işçi kardeşlerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi. 

7 AYDA 1119 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için insanların yaşamlarını yitirmeye devam ettiğini dile getiren Beko, "2017 yılının ilk 7 ayında en az bin 119 işçiyi iş cinayetlerinde yitirdik. 2016 yılının aynı döneminde bin 49, 2015 yılının aynı döneminde ise 971 işçi iş cinayetlerinde can vermişti. Giderek artan cinayetlere dair sorumluluk alması gerekenler, halkın can güvenliğini sağlamakla yükümlü olanlardır" diye belirtti. 

'BU İLK KATLİAM DEĞİL'

Traktör römorkunda işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya "kaza” demek, konuyu "fıtrat” diyerek geçiştirmenin mümkün olmadığının altını çizen Beko, şunları belirtti: "Sakarya'da yaşanan açıkça bir katliamdır. Ve bu tarım işçilerinin öldüğü ilk katliam da değildir. İki yıl önce Manisa Gölmarmara'da ve öncesinde Isparta Yalvaç'ta yaşanan katliamların ardından, bu katliamların önlenmesi için yapılması gerekenler DİSK tarafından ifade edilmiştir." 

Beko, iş cinayetlerinin önlenmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: 

"* Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır.

* Dayılık/komisyonculuk/aracılık/elçilik adı altında sürdürülen işçi simsarlığına, Özel İstidam Büroları ile yasallık kazandırılmamalıdır. Tarım işçileri İŞKUR'da kayıt altına alınarak kamusal hizmet alanından yararlanmaları sağlanmalıdır.

* İşveren niteliğine haiz olanların aracılarla iş yapması yasaklanmalı ve kurumsal kayıt altında işçi istihdamı sağlanmasına dair bir düzenleme yapılmalıdır.

* Çalışma saatleri yasaların belirlediği günlük çalışma saatlerine çekilmelidir.

* Ulaşım, barınma ve sağlık ile ilgili koşulları insana yaraşır hale getirilmelidir.

* Mevsimlik tarım işçilerinin ücret düzeyi yaşanabilir bir düzeye çekilmelidir.

* Mevsimlik tarım işçilerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının düzelmesi için gerekli düzenlemelerin hızla yaşama geçirilmesi gerekmektedir.

* Mevsimlik tarım işçileri için sendikal örgütlenme konusu en önemli sorunlardan biridir. İşçilerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerini ifade edecekleri örgütlenmelerin önünü açacak düzenlemeler hızla yapılmalıdır."
 

SON 3 AYDA MEYDANA GELEN KAZALAR

Ömer Fethi Gürer’in derlediği bilgileri göre son 3 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları şöyle:

18 AĞUSTOS: Sakarya'nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre; 7 kişi öldü, 20 yaralı var.​​
9 TEMMUZ 2017: Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
5 TEMMUZ 2017: Konya’nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
28 HAZİRAN 2017: Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
21 HAZİRAN 2017: Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp, yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.
19 HAZİRAN: Mardin’in Midyat İlçesi’nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.
28 MAYIS: Kayseri-Sivas kara yolunun 22'nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyeti yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

EVRENSEL 11 AĞUSTOS CUMA GÜNÜ 'ÖLÜM YOLCULUĞU' MANŞETİYLE ÇIKMIŞTI

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Örgütlülüğümüzü güçlendirip ortak mücadeleye hazırlanmalıyız

SONRAKİ HABER

Gazetelerde ‘Ne Var Ne Yok?’ – 18 Ağustos 2017

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...