17 Ağustos 2017 09:30

AMATEM’ler ihtiyaca cevap vermiyor

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, AMATEM'lerin ihtiyaca cevap vermede yetersiz kaldığını, sayı ve kapasitelerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili mücadelede AMATEM’lerin ihtiyaca cevap vermede yetersiz kaldığını ve bu nedenle sayı ve kapasitelerinin arttırılması gerektiğini belirtti.
 
Konu ile ilgili TBMM’ye önerge sunan Yiğit, tedavi olmak isteyen ancak yatak yokluğu nedeniyle tedavi olamadığı için bağımlılığı devam eden yüzlerce insan olduğunu vurguladı.  

Yiğit, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde, ülkemizde alkol ve madde bağımlılığı ile mücadelenin temel olarak ayaktan poliklinik hizmeti, yataklı tedavi hizmeti ve rehabilitasyon sürecini kapsayan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) aracılığıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.

BAĞIMLILARA UZUN SÜRELİ RANDEVULAR VERİLİYOR

Son yıllarda hasta ve bağımlı sayısındaki ciddi artışlar nedeniyle bu merkezlerin ihtiyaca cevap veremediğini, yatarak tedavi olmak isteyen bağımlılara yatak yokluğu nedeniyle çok uzun süreli randevular verildiğini ifade eden Yiğit, şu soruları yöneltti:
1. Ülkemizde alkol ve alkol dışı madde bağımlılığıyla ilgili sağlıklı istatistiksel bir araştırma ve çalışma yapılmakta mıdır? Bu sorunla ilgili halen hangi veriler bulunmaktadır?
2. Yıllara göre alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığı nasıl bir seyir izlemektedir? Bağımlılıkla mücadelede AMATEM merkezlerine son 10 yılda ne kadar başvuru yapılmıştır?
3. Son 10 yılda AMATEM merkezlerine başvuranların ne kadarı ayaklı poliklinik, yataklı tedavi ve rehabilitasyon hizmetinden yararlanmıştır? Tedaviye olumlu yanıt verme ve bağımlılıktan kurtulma oranı nedir?
4. Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığının illere göre dağılımı nasıldır?
5. Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılıkla mücadele edilmesi amacıyla kurulan AMATEM’ler, sayı, kadro, yetişmiş eleman, bütçe ve yatak kapasitesi açısından yeterli midir? Halen kaç AMATEM vardır? Bunların yatak kapasitesi ne kadardır?
6. Halen İzmir’de hizmet veren kaç AMATEM vardır? Bu merkezlerin yatak kapasitesi ne kadardır?
7. Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığı açısından İzmir’de tespit edilen vaka sayısı kaçtır? İzmir’de son bir yılda tedavi olmak için AMATEM merkezlerine yapılan başvuru sayısı ne kadardır? Bunların kaçı ayakta, kaçı yatarak ve ne kadarı rehabilitasyon sürecinden geçerek hizmet almışlardır?
8. Halen İzmir’de yatarak tedavi olmak isteyip yatak yetersizliği nedeniyle ileri tarihlere randevu verilen bağımlı sayısı kaçtır? AMATEM’lerin sayısının arttırılması, doktor ve hemşire başta olmak üzere yetişmiş insan gücü açığının kapatılması konusunda bir planlama ve çalışma yapılmakta mıdır? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu yargılanan Murat Aksoy: Gazetecilik suç değildir

SONRAKİ HABER

Şirin Tekeli anısına araştırma ödülü verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...