17 Ağustos 2017 08:46

Zaharçenko: ABD, başından beri Ukrayna’ya silah sağlıyor

DNR Başkanı Zaharçenko, ateşkes ihlallerine dair gelişmeler ve ABD’den Ukrayna’ya satıldığı ileri sürülen silahlarla ilgili soruları yanıtladı.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Donbass’ta, art arda ilan edilen tüm ateşkeslere rağmen Ukrayna Ordusu’nun ateşkesi sabote etmeye dönük provokasyonları sürerken Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Devlet Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Ukrayna Ordusu’nun cephe hattındaki durumuna dair açıklamalar yaptı. Ukrayna birliklerinin Minsk Ateşkes Anlaşması’nı ihlal ettiklerini belirter Zaharçenko, “Biri güneyde, diğeriyse kuzeyde Svetlodarsk yayı dediğimiz bölgede olmak üzere, DNR hudutlarını yarıp içeriye sızmaya dönük iki girişim de başarısızlıkla sonuçlandı. Minsk bağlamında da şunu söyleyebilirim ki bunlar müzakereleri bozmak, ateşkesi bozanın Donbass tarafı olduğunu göstermek maksadıyla kasten yapılıyor. Ukrayna tarafı ateşkesi bozan taraftır. Karşı taraf çok sayıda kayıp verirken bizim pozisyonlarımız ise bozulmamış olarak duruyor. Ukrayna tarafı 1.5 km. ileri gittiğini iddia etse de henüz bir karış toprak vermiş değiliz” dedi.

ABD SİLAHLARI SORUSU

ABD’nin Ukrayna rejimine verdiği iddia edilen silahlar da haftalık olağan basın toplantısında Zaharçenko’ya sorulan sorulardan biriydi. Konuyla ilgili Zaharçenko, “Amerikan menşeli silahlar baştan beri Ukrayna’ya sevk ediliyordu. 2015 yılında Donetsk Havalimanı civarında ele geçirdiğimiz Amerikan silahlarını teşhir etmiştik. Aralarında makineli tüfek ve saldırı tüfeklerinin de olduğu çok çeşitli askeri sistemler mevcuttu. Amerika’nın Ukrayna’ya sağlayacağı en ufak silah, Ukrayna tarafından saldırıya dönük teşvik olarak algılanacaktır. Amerika, Minsk Süreci çerçevesindeki görüşmeleri ve de Normandiya Dörtlüsü’nü boşa çıkarmak istiyor. Süreçlerin kendi etrafında dönüp durması anlamında onun için avantajlı bu durum” ifadelerini kullandı. 

Ukrayna hükümetinin Donbass’ın yeniden entegrasyonuna ilişkin yakın zamanda hazırladığı tasarıya dair soruları da yanıtlayan Donetsk Devlet Başkanı Zaharçenko şunları söyledi: Ben bunu ‘Donbass’ın yeniden entegrasyonu’ değil de DNR nüfusunu yok etme planı olarak adlandırıyorum. Samimi olmak gerekirse, Ukrayna istediği yasayı çıkarabilir; bu Donetsk’i soğutmaz da, ısıtmaz da. Bu hastalıklı ruh haliyle başlarına neler gelebileceğini bilmiyoruz.

UKRAYNA ELEKTRİKLERİ KESMİŞTİ

Kiev Yönetimi’nin 2014’ten bu yana Donbass’a uygulamakta olduğu ambargo giderek daha fazla alanı kapsarken son olarak Ukrayna, cumhuriyetlere sağladığı elektriği de bütünüyle kesmişti. Zaharçenko bu noktada, bir yıldır fiilen Ukrayna elektriği olmadan yaşadıklarına işaret ederken 3 yıldır uygulanmakta olan gıda ambargosuna dair ise; “Bu durumdan ne kadar acı çektiğimizi görmek için market, pazar ve dükkânlara gidip bir bakın bakalım” dedi. 

‘NİSAN AYINDA YENİ SİLAH GÖNDERİLDİ’ İDDİASI

Donbass’taki iç savaşın başından bu yana Kiev rejimine her türden politik ve stratejik desteği veren ABD yönetiminin son dönemde ülkeye sağladığı silahlarla ilgili yeni iddialar gündeme geldi. Zaharçenko’nun basın toplantısında gündeme getirilen silah sevkiyatı ise “http://www.fort-russ.com” adlı haber-yorum sitesinde yayınlanan iddialara dayanıyor. Siteye göre geçen yılın 11 Kasımında, Ukrayna devletine ait “Spetstehnoexport” şirketi ile Amerikan üretici firması “AirTronik USA1” arasında imzalanan anlaşmayı takiben Ukrayna’ya bu yılın nisan ayı içerisinde 554 bin 575 dolar tutarında 100 kadar PSRL-1 roket fırlatıcı sistemi tedarik edildi. Bazı kaynaklara göre, adı geçen yeni nesil roket sistemi, aralarında kötü şöhreti ile bilinen Azov Alayı dâhil Ukrayna Ulusal Muhafızları’na ait askeri birliklere dağıtıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Kandilli Müdürü: Marmara'da 7 üzeri deprem olacağı açık

SONRAKİ HABER

'Okul kayıt parası yasal değil, bağış zorunlu tutulamaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa