17 Ağustos 2017 00:50

Tacizciye, taciz ettiği çocukla aynı apartmanda ‘ev hapsi’

15 yaşındaki çocuğa istismardan gözaltına alınan apartman yöneticisine, taciz ettiği çocukla aynı apartmanda ‘ev hapsi’ verildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Aylin Han AYDIN
Mustafa TAZE
ADANA

Adana’da 15 yaşındaki kız çocuğunu istismardan gözaltına alınan apartman yöneticisine taciz ettiği çocukla aynı apartmanda ‘ev hapsi’ verilmesine ilişkin gazetemize konuşan Avukat Sevil Aracı, ev hapsi kararına “Adaletle uzaktan yakından ilgisi yok” diye tepki gösterdi.

Adana’nın Güzelyalı Mahallesi’nde aynı binada apartman görevlisi olarak çalışan ailenin 15 yaşındaki kızına 4 yıl boyunca tacizde bulunan apartman yöneticisi, ailenin şikayeti sonucu gözaltına alınmıştı. Ancak zanlı 26 Temmuz günü “ev hapsi” kararıyla serbest bırakıldı. 1 Ağustos’ta itiraz üzerine tutuklanarak yeniden cezaevine gönderildi. Kızın ailesi, zanlının apartmanda yaşayan ailesi ve yeni apartman yöneticileri tarafından işten atılmakla tehdit ediliyorlardı. 15 Ağustos günü akşam saatlerinde zanlı, “ev hapsi” kararıyla yine serbest bırakıldı! Üstelik, tacize uğrayan çocuk hakkında koruma kararı var!

Yaşanan bu durumu gazetemize değerlendiren Çocuğun Avukatı Sevil Aracı, çocuğun geçtiğimiz hafta intihar girişiminde bulunduğunu belirterek tahliye kararından sonra sanıkla aynı apartmanda yaşayacak olan A.Y. için endişelerinin daha da arttığını ifade ediyor.

Çocuk ve babası hakkında sanığın ailesinin tehdit ve sözlü şiddeti ile ilgili koruma kararı olduğunu hatırlatan Aracı, fiziksel olarak da hem koruma kararının uygulanması hem de ev hapsinin uygulanmasının aynı binada olmalarından dolayı mümkün olmadığının altını çiziyor. 

DAVA SÜRECİNDE TEHDİTLER BİTMEDİ

Tacize uğrayan çocuğun yaşadıkları ve dava süreci sonrasında zanlının ailesinin davranışlarından dolayı psikolojik bunalıma girerek intihar girişiminde bulunduğunu, ancak hem ailenin hem de çocuğun daha fazla etkilenmemesi için bu durumu paylaşmadıklarını ifade eden Aracı, verilen kararı şöyle değerlendiriyor: “Verilen tahliye kararından sonra endişelerimiz daha da arttı. Çünkü olaydan dolayı zaten travma yaşayan çocuğun her gün zanlının o binada olduğunu bilerek evine girip çıkması bile onu daima tedirgin eden bir süreç olacaktır.”  Avukat Sevil Aracı ‘ev hapsi’ kararı verilmeden önce zanlının aile üyeleri kanalıyla çocuğun ailesine yönelik hakaret, küfür, iftira ve tehditleri olduğu için, bir de apartmanda oturan komşuları yanlış şahitliğe ikna etmeye çalıştıkları için şikayette bulunduklarını ifade ediyor. Buna rağmen ‘ev hapsi’ kararının verilmesini ise ‘Adaletle uzaktan yakından ilgisi yok’ diye nitelendiriyor.  Sanığın 8 ila 15 yıl ile yargılandığını hatırlatan Aracı, en basit hırsızlık olayında bile ilk mahkemeye kadar sanıkların tutukluluğu devam ederken böyle bir olayda tutukluluğun kaldırılmasının doğru olmadığını da ifade ediyor. 

KORUMA KARARI KAĞIT ÜZERİNDE

Soruşturma sürecinde sanığın babası ve kendine, evinin önüne yaklaşmama, hakaret, küçük düşürücü vs. herhangi bir davranışta bulunmasını engelleyici koruma kararı verilmişti. “Koruma kararı kağıt üzerinde. Herhangi bir denetlemeye tabi tutulmuyor. Aileyi psikolojik ve sosyal anlamda yıpratıyorlar. Çocuk intihar girişiminin ardından psikiyatra yönlendirildi. Ancak ailenin ekonomik durumu zaten kötüyken, adalet arama sürecinde bir de işsizlikle tehdit edildikleri için daha zor koşullarla karşı karşıya kaldılar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ise bütün bu yaşananlar karşısında sadece ‘Okul başladığında rehber öğretmenleri aracılığıyla destek olacağız’ demiş durumda” diyor.

EV HAPSİ KARARINI VEREN, GEÇİCİ MAHKEMEYMİŞ!

Sadece avukatlar olarak değil, Adana Kadın Platformu olarak da tepkilerin geniş çapta olması için mücadele edeceklerini ifade eden Aracı, “Ev hapsine yönelik itirazda bulunacağız. Kararı veren mahkeme asıl dosyaya bakan mahkeme de değil. Bu aslında sakat bir yönü. Zanlının avukatlarının itirazı üzerine geçici mahkeme üstün körü bir incelemeyle böyle bir karar almış. Bu kararın iptal edilmesi için elimizden geleni yapacağız. Adana Kadın Platformu olarak da bu süreci takip edeceğiz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Adana’nın Güzelyalı Mahallesi’nde 20 yıldır aynı binada apartman görevlisi olarak çalışan ailenin 15 yaşındaki kızına 4 yıl boyunca tacizde bulunan apartman yöneticisi, ailenin şikayeti sonucu gözaltına alınmış, önce tutuklanmış sonra tahliye edilse de itiraz üzerine mevcut delil durumu göz önünde bulundurularak tekrar tutuklanmıştı. Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi C.S. hakkında “çocuğun cinsel istismarı ve tehdit” suçlaması hazırlanan iddianameyi kabul ederek tutukluluğunun devamına, mağdur çocuk ve babasına koruma kararı vermişti. Ancak yapılan itirazı değerlendiren 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi sanığın delillerin toplanmış olması, kaçma şüphesinin bulunmaması gibi nedenlerle tahliyesine karar vererek sanığı çocukla aynı apartmanda ev hapsine gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

Depremin üzerinden 18 yıl geçti, hiçbir ders alınmadı

SONRAKİ HABER

Sendikaya karşı güvensizlik ve kırılma patrona yarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa