16 Ağustos 2017 11:15

KESK: Bunun adı teklif değil, dalga geçmektir!

AKP Hükümetinin 3+3 zam teklifini protesto eden KESK Kocaeli Şubeler Platformu üyeleri 'Bunun adı teklif değil, dalga geçmektir' dedi.

Paylaş

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklanan zam teklifini protesto etti. 

Kamu emekçilerinin ve kamu emekçisi emeklilerinin maaşlarında 2018 yılı için yüzde 3+3, 2019 yılı içinde yüzde 3+3 zam önerilmişti. Konuyla ilgili İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda açıklama yapan KESK Kocaeli Şubeler Platformu, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek istiyoruz’ dedi. 

Konfederasyonlardan Kamu İşveren Heyetine iletilen 776 talep olduğunu ve heyetin çözüm getirmek istediğini dile getirdiğini aktaran KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Yapı Yol-Sen Şube Başkanı Etem Kartal, KESK’intaleplerini sıraladı. “Bu taleplerden 769’unu bir kenara bırakın ve sadece taleplerin yüzde birini yani 7 talebi karşılayın” diyen Kartal, KESK’in taleplerini şöyle sıraladı: 

* OHAL kaldırılsın KHK’lar iptal edilsin ve ihraç edilen kamu emekçileri işlerine iade edilsin

* Asgari ücret ve emekçilerin maaşlarından asgari ücret tutarındaki kısmı vergi dışı bırakılsın, kalan kısmı en alt vergi diliminden vergilendirilsin.

* Taşeron ve sözleşmeli personel uygulamalarına son verilsin, atamalar ehliyet ve liyakat esasına göre yapılsın.

* Ek ödemeler emekli maaşlarına yansıtılsın. Memur ve emeklilere yılda iki ikramiye ödensin.

* Kamu emekçilerinin taban aylıkları, 3450 TL, kira yardımı 427 TL, aile yardımı 350 TL, çocuk yardımı 350 TL yemek yardımı 335 TL ve ulaşım gideri olarak ödemesi yapılsın.

* Ek gösterge adaletsizliği giderilsin, ön lisans mezunlarının ek göstergesi 3000 lisans mezunlarının 3600’e çıkarılsın.

* Birçok iş kolunda çalışanlar riskli işlerde çalışmalarından dolayı fiili hizmet zammı verilmesi sağlansın.  Dolayısı ile yüzlerce sorunla değil sadece yedi mesele ile çözüm sağlamak mümkündür. 

‘MALUM SENDİKANIN NE KADAR ISRARCI OLACAĞINI GÖRECEĞİZ’

Açıklamasının devamında teklifin ciddiyetten yoksun olduğunu aktaran Kartal, “3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi ile dalga geçilen bir tekliftir. Bu haliyle bu bir teklif değil, açlık sınırının 1.700TL, yoksulluk sınırının 4.955 TL’ye dayandığı koşullarda, maaş artışları yıllardır hedeflenen enflasyona göre yapılmış, büyümeden pay verilmemiştir. Kamu emekçileri ve emeklilerle alay edilmiştir.Bilindiği üzere AKP hükümetleri yıllardır ‘kamu emekçilerini, emeklikleri enflasyona ezdirmedik’ masalları anlatmaktadır. Oysa bu ülkede TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını bilmeyen yoktur. Dolayısıyla TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarına hükümet dışında itibar eden de yoktur. Dar gelirli, asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi TÜİK’in resmi enflasyonu ile yaşanan gerçek enflasyon arasındaki farkı her gün gittikçe eriyen, ücretlerinde iliklerine kadar yaşamaktadır. Bu durumda ‘işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik’ diyenlere ‘Hangi enflasyona, sizin Ali Cengiz oyunları ile hesapladığınız resmi enflasyona mı, yaşanan gerçek enflasyona mı?​’ diye sormak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Kamu emekçilerinin maaşlarının 15 yılda en az yüzde 60 eridiğini hatırlatan Kartal, “2014 yılında olduğu gibi kamu emekçilerinin maaş artışları 123 TL olmuş ve yıl içerisinde artan enflasyonun rakamlarının altında kalmış, bu durumu bile malum konfederasyon başarı diye açıklamıştır. Üstelik kamu emekçilerine büyümeden de pay verilmemektedir. Her fırsatta büyüme rakamlarından dem vuran hükümet sıra kamu emekçilerinin, işçilerin maaş artışlarına geldiğinde birden bire küçülmektedir.Önümüzdeki birkaç gün malum konfederasyon yönetiminin taleplerinde ne kadar ısrarcı olacağını, geçtiğimiz toplu sözleşmelerde olduğu gibi %1 hatta %0,5 puanlık artışlar karşısında sözlerini unutup unutmayacağını, ‘helal gıda sertifikası, hac izni’ gibi taleplerinin karşılanması durumunda ekonomik ve sosyal talepleri ikinci plana atıp atmayacağını tüm kamuoyu görecektir” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Deprem hala ülkemizin en büyük sorunu’

SONRAKİ HABER

'Erdoğan operasyonel gazeteciliğin genel yayın yönetmenidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...