14 Ağustos 2017 01:15

Kurbağa yuva yapmış manda sırtına

Manda, bataklıkta kurbağaları sırtında taşıyarak vücut ısısını paylaşırken, kurbağalar da mandayı rahatsız eden sinekleri yiyor.

Paylaş

Bataklık kurbağalarını sırtlarında taşıyan su mandaları kurbağalarla vücut ısılarını paylaşırken, kurbağalar da bu ‘hizmet karşılığında’, mandanın derisini yiyen sinekleri kovuyor. 

MEMELİLER VE AMFİBİLER  ARASINDA BİR İLK

Bilim insanları, Türkiye’nin kuzeyinde sulak alanlarda yaşayan su mandalarının sırtlarında minik kurbağalar taşıdığını gözlemledi. Bilim insanlarına göre bu durum memeliler ve amfibiler (Hem karada hem suda yaşayan canlılar) arasında karşılıklı yarar sağlanan ilişkiyi gösteren ilk örnek. 

Araştırmacılar, Karadeniz kıyılarındaki Kızılırmak deltası boyunca tatlı su, tuzlu göller ve tarım alanları ile otlakların yanındaki bölgede yaşayan bir su mandasının, bataklık  kurbağası olarak bilinen Pelophylax ridibundus’u sırtında taşıdığını tespit ettiler. 

KURBAĞALAR SİNEKLERİ KOVUYOR, MANDA DA KURBAĞAYI ISITIYOR

Evcilleştirilmiş Anadolu su mandaları (Bubalus bubalis), nisan-kasım ayları arasında, mera alanlarından serbest bırakılarak bataklıklarda dolaşıyor. 

Bu sırada  mandalar otostopçu kurbağaları topluyor ve  kurbağalar mandanın kaba tüyleri arasına saklanarak mandanın derisini yiyen sinekleri temizliyor.

Kuşlar ve bazı memeli türler arasında buna benzer bir ilişki olduğu biliniyordu ancak bilim insanları bunun memeliler ve amfibiler arasındaki karşılıklı yarar sağlanan ilişkiyi gösteren ilk örnek olduğunu söylüyor. 

Çalışma, sinekleri yakalamanın kurbağaların manda sırtlarında geçici olarak ikamet etmelerinin başlıca sebebi olduğunu ortaya çıkarırken kurbağa da sıcaklık düştüğünde mandanın vücut ısısından yararlanabiliyor.

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, Ekim 2012’de yedi günü aşkın bir sürede 12 değişik durumda mandaları gözlemlediklerini ve sırtında kurbağa taşıyan 10 değişik mandaya rastladıklarını belirtti. Raporlarda mandaların sırtlarında kurbağa taşırken aktif olarak beslenebildiklerinden kurbağaların da o sırada mandanın sırtında konumlanan sinekleri kovduklarından bahsediliyor.

Çalışmayı yapan bilim insanları bir seferde yedi mandanın aynı anda sinek yiyen kurbağalara ev sahipliği yaptığını gözlemlediklerini not aldılar. Mandaların genelde 2-5 arasında kurbağa taşıdığını belirten araştırmacılar bir seferinde bir mandanın 27 kurbağayı, bir başkasının ise 19 kurbağayı taşıdığına şahit olduklarını belirttiler. 

livescience.com’dan çeviren  Elif Özmen BELEK
Başlık Evrensel’e aittir.

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray, Kayserispor'u ağırlıyor

SONRAKİ HABER

Burkina Faso'da Türk lokantasına saldırı: En az 17 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa