Ertuğrul Bilir ile artan iş cinayetlerini konuştuk

OHAL ile birlikte tırmanışa geçen iş cinayetlerini, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Ertuğrul Bilir ile konuştuk.

08 Ağustos 2017 07:30
Paylaş

Fatih Polat'ın sunduğu 5 Dakikada'nın konuğu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin kuruluşundan beri görev yapan Makine Mühendisi Ertuğrul Bilir idi. Bilir’le OHAL döneminde artan iş cinayetlerini konuştuk.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre temmuz ayında en az 205 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İSİG çok uzun yıllardır derli toplu önümüze koyduğu verilerin arkasına nasıl bakmak gerektiğini de belirten saptamalar yapıyor. Ertuğrul Bilir, verilerin kaynaklarının ne olduğu ve iş cinayetlerinin bu artışın nereden kaynaklandığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Kapitalizmin hırsı dediğimiz temel noktaya koyuyoruz. Ancak bunu somutlamaya gittiğimizde, çok hızlı bitirilmeye çalışılan inşaatlar, güvencesiz çalıştırılan milyonlarca insan, sendikanın engellenmesi ve daha iyi koşullarda çalışmak için işçilerin hak arayışının engellenmesi gibi nedenler var” dedi. 

‘IŞ CINAYETLERININ DÖRTTE BİRİ İNŞAATLARDA YAŞANIYOR’

Bilir; en çok iş cinayetinin, iş cinayetlerinin dörtte birinin inşaatlarda yaşandığını belirtti ve ücretli işçi olarak çalışanların yüzde 7’si inşaatlarda çalışırken iş cinayetlerinin yüzde 25’inin yine inşaatlarda olduğu bilgisini verdi. Bilir “Ücretli işçilerin dışında kendi hesabında ya da tarımda çalışanları da hesaba kattığımızda dahi istihdam için ortalama yüzde 18’i yer alıyor” diye konuştu. 

İnşaatlardaki çocuk işçiliği hatırlatan Fatih Polat’a Bilir “Kontrolü zor bir alan. Çok dağınık ve çok fazla iş yeri var. Yeterli miktarda da kontrolü olmayan, ucuz işçiliğe dayalı bir alanda olduğu için maalesef çok sayıda çocuk işçi, sigortasız işçi, göçmen işçinin çalıştırıldığı bir alan oluyor. Ve bunların sonuçlarını da maalesef ölümler olarak görüyoruz” diyerek cevap verdi. 

Ölümler dışında maalesef çok sayıda yaralanmalar, sakat kalmalar olduğunu, kendilerinin tespit edebildiği her 1 ölüme karşılık, en az bunun birkaç katı kadar çalışamayacak duruma gelenler, yaralananlar, sakat kalanlar, engelli duruma gelen insanlar olduğunu aktardı. 

ENGELLENMESİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR? 

Tüm bunların engellenmesi için ne yapılması gerektiğine dair ise Bilir şöyle dedi: “Bunun nedenlerine ilişkin söylediğimiz sıralama bunun için de geçerli. Bir kere işçilerin hak aramasının, örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması lazım. Bu sadece soyut, ideolojik, dünya görüşümüzden kaynaklı bir şey değil. Gerçekten yaşamda çok somut olarak hissettiğimiz bir olay. Yasalarda çalışanların işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin, kurullara katılma, bilgilenme, görüş paylaşma hakları vardır ama bunlar pratikte hemen hemen hiç karşılığını bulmaz. Bunların hayata geçmesini sağlamak, iş sağlığı kurumlarının çalışan temsilciliğinin gerçekten işlemesini sağlamak gerekiyor. Elbette devlete çok önemli görevler düşüyor. Denetimlerin artırılması, gerçek anlamda yaptırımların uygulanması gibi adımların atılması gerekiyor. Ama devletin ‘Sermayenin önüne ayak bağı olmayalım’ yaklaşımıyla da görüntüde bir çok şey yapılırken, aslında atılması gereken adımların hiçbiri atılmıyor”

MELSEK HASTALIKLARI EN BÜYÜK YARA 

Meslek hastalıklarına dair konuşan Bilir meslek hastalıklarının çok özel bir yara olduğunu ve dünya genelinde tahmin edilen iş kazası diye tanımlanan olaylarda ölenlerin yaklaşık 5-6 katının meslek hastalığı sonucunda öldüğünü belirtti. Bilir “Ama biz de bunu henüz tespit edecek mekanizmaları kuramadık. Biz 1 senede 1800-1900 insanın kaza diye adlandırılan ani olaylar sonucunda ölüyor diye tespit ediyorsak, yaklaşık 10 bin insan da meslek hastalıkları sonucunda öldüğünü tahmin edebiliriz. Ama bunlar ne tazminatlardan faydalanabiliyor, ne SGK’nın yaptığı ödemelerden faydalanabiliyor, aileler bu nedenle perişan oluyor. Bu yüzden çok daha fazla üstünde durmamız gerekiyor” diye konuştu. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz davası: Metin İyidil yoğun bakıma kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Asamoah Gyan: Galatasaray’dan çekinmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...