08 Ağustos 2017 05:47

Google'a ayrımcı, kadınlara yetersiz diyen mektup tartışması

Yazılım Mühendisi James Damore'nin tüm Google çalışanlarına gönderdiği e-posta, 'kadınlara yönelik ayrımcılık' tartışmasını alevlendirdi.

Paylaş

Google'da çalışan Yazılım Mühendisi James Damore imzasıyla tüm çalışanlara gönderilen bir e-posta, 'kadınlara yönelik ayrımcılık' ve 'fikir özgürlüğü' tartışması başlattı.

James Damore'nin, Google çalışanlarının kullandığı iç posta sisteminde yayınladığı bildiri bir anda yaygınlaştı ve personel arasında kısmen memnuniyet kısmen de öfkeyle karşılandı. Google'ın yerleşik önyargılardan kurtulamadığını ve bu nedenle de farklı fikirlerin önünün açmakta başarılı olamadığını ifade eden bildiri, "kadınların biyolojik farklılıkları var, onlara eşitlik vermekle uğraşacağınıza, ideolojik fikir farklılıklarına izin verin" gibi ifadeler kullanması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.

Bildiri, bazı Google çalışanlarının attığı tweetlerle ortaya çıkınca, Motherboard tarafından haberleştirildi ve bildirinin tam metni Gizmodo tarafından yayınlandı. James Damore tarafından yayınşanan bildirinin orijinal metnine buradan ulaşabilirsiniz.

James Damore imzasıyla yayınlandığı ortaya çıkan bildirideki görüşlerin arasında "erkeklerin ve kadınların tercih ve olanaklarının dağılımı, kısmen biyolojik (psikolojik) nedenlerden dolayı farklılık gösteriyor ve bu farklılıkların neden teknoloji ve liderlik alanında kadınların eşit temsilciliğini göremediğimizi de gösteriyor" gibi tepki toplayan mesajlar var.

Bir süredir Silikon Vadisinde devam eden "kadınlara eşit fırsat tanınmadığı" ve "cinsel taciz gördükleri" şeklindeki tartışmalar, bu bildiri ile yeniden alevlendi. Özellikle Uber'deki cinsel taciz skandalı ve yatırımcılara dair cinsel taciz haberlerinin ardından bildiri daha fazla tepki topladı.

GOOGLE ÖNCE YANIT VERDİ, SONRA DAMORE'Yİ KOVDU

Google'ın Çeşitlilik, Dürüstlük ve Yönetişim Başkan Yardımcısı Danielle Brown, bildiri verdiği yanıtta, "cinsiyete ilişkin yanlış varsayımların geliştirildiğini" ifade etti.

Brown, Google çalışanlarına gönderdiği e-postada, bildiriyi yazan mühendisi “cinsiyetle ilgili haddini aşan, yanlış varsayımlar” yapmakla suçladı ve bu düşünce tarzının “kendisi ve şirket tarafından desteklenmesi, ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesinin” söz konusu olamayacağını belirtti ve James Damore'nin işine son verildi.

James Damore ise, "kişisel görüşlerini belirtmesi" nedeniyle işten çıkarılmasını yasal olmadığını savunarak Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na şikayette bulunduğunu belirtti.

JAMES DAMORE'NİN YAZDIĞI BİLDİRİDEN BÖLÜMLER

'GOOGLE’IN İDEOLOJİK TAKLİT ÇEMBERİ’*

"Ayrımcılığın ve insan kayırmanın olduğuna inanıyorum, cins ayrımcılığı yapıldığını inkar etmiyorum. Bunları klişe ifadelerle de desteklemiyorum. Toplum içerisinde temsilde farklılığa çözüm getirmek için toplum dağılımındaki sınıfsal farklılıklara göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu konuda dürüst bir tartışma gerçekleştiremezsek, bu sorunu asla gerçek anlamda çözemeyiz. Psikolojik güven karşılıklı saygı ve anlayış üzerine dayalıdır fakat maalesef utanma ve yanlış temsil kültürümüz bu duruma karşı saygısız olduğu gibi, karşılık bulduğu çemberin dışında kalanları reddediyor. Genel tepkiye rağmen, utanma kültürümüz ve işten atılma ihtimalinden ötürü savunmak için yeterli cesareti bulamayan Google çalışanlarından bu önemli meselenin gündeme getirilmesinden  ötürü memnuniyet duyduklarını belirten çok sayıda kişisel mesajlar aldım. Bu durum değişmeli.

* Google’ın politik ön yargısı özgürlüğü saldırganlıkla eşit hale getirerek psikolojik güveni sağladı fakat sessizliğe zorlamak, psikolojik güvenin antitezidir.

* Bu susturma, bazı düşüncelerin samimi biçimde tartışılmalarına engel olacak derecede kutsal sayılmalarına neden olan ideolojik bir taklit çemberi oluşturdu.

* Tartışmanın olmayışı, bu ideolojinin en uç ve otoriter unsurlarını besliyor

* Temsildeki tüm eşitsizlikler, saldırganlıktan ileri geliyor.

* Otoriterlik: Bu saldırganlığı düzeltmek için otoriterlik kavramını ön plana çıkarmalıyız.

* Erkeklerle kadınlar arasındaki kişisel [biyolojik] özelliklerin dağılımındaki farklılıklar, teknolojide ve liderlikte neden kadınların % 50’lik bir pay sahibi olmadığını kısmen açıklayabilir.

ARKA PLAN

İnsanlar genelde iyi niyetlere sahiptirler fakat bize görünmeyen ön yargılarımız vardır. Neyse ki karşıt görüşlü olanlarla yapılacak açık ve dürüst bir tartışma kör noktalarımızı aydınlatmaya ve büyümemize yardımcı olacaktır. Google’ın bazı ön yargıları var ve bu ön yargılarla ilgili olarak yapılan samimi müzakereler, hakim ideoloji tarafından susturuluyor. Bu bakış açısı kesinlikle Google’da dile getirilmeli.

GOOGLE’IN ÖN YARGILARI

Google’da ırk ve cinsiyet ayrımına dayalı bilinçsiz ön yargı konusunda çok fazla konuşmalar yapıyoruz fakat kendi ahlaki ön yargılarımızı pek konuşmuyoruz. Politik eğilim, aslında derin ahlaki tercihlerin ve dolayısı ile ön yargıların bir sebebi. Sosyal bilimlerin, medyanın ve Google’ın ezici çoğunluğunun sola eğilim gösterdiklerini göz önünde bulunduracak olursak bu ön yargıları acil olarak analiz etmemiz gerektiğini görürüz.

SOLA DAİR ÖN YARGILAR

* Zayıflara merhamet

* Adaletsizliklerden kaynaklanan eşitsizlikler

* İnsanlar, kalıtsal olarak iş birliğine yatkındırlar

* Değişiklik iyidir (değişken)

* Açık

* İdealist

SSĞA DAİR ÖN YARGILAR

* Güçlüye/otoriteye saygı göster

* Eşitsizlikler doğaldır ve adaletin gereğidir

* İnsanlar doğuştan mücadelecidirler

* Değişiklik tehlikelidir (değişmez)  

* Kapalı

* Pragmatik

Her iki taraf da %100 haklı değildir ve her iki görüş açısı da bir toplumun, ya da bizim örneğimizde olduğu gibi bir firmanın devamlılığını sürdürmesi için gereklidir.

10 sayfalık mektup bazı tavsiyelerle devam ediyor:

“Ayrımcılığın kötü olduğunu, Google ya da toplumun %100 haklı olduğunu, mevcut ön yargıları düzeltmeye çalışmamız gerektiğini ya da azınlığın, çoğunluğun sahip olduğu benzer yaşam koşullarına sahip olduğunu söylemiyorum. Savunduğum düşüncenin en önemli yanı, düşüncelere ve belirli ideolojilere uymayan karşı tezlere hoşgörülü olmayışımıza dair. İnsanları cinsiyetlerine göre görevlendirmemiz gerektiğini de söylemiyorum. İnsanlara içerisinde bulundukları grubun sıradan bir üyesi olarak değil, bireyler olarak muamele edin.”

* Bildirinin Türkçesi webtekno'dan alınmıştır.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM, LYS tercih sonuçlarını bugün açıklayacak

SONRAKİ HABER

Bursaspor gençleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...