08 Ağustos 2017 01:51

Eskişehir Arçelik işçileri TİS taslağını değerlendirdi

Türk Metal'in toplu iş sözleşmesi taslağını değerlendiren Eskişehir Arçelik işçileri 'Bir adım geri atmamak için taleplerin takipçisi olmalıyız' diyor

Paylaş

Eskişehir’de bulunan Arçelik fabrikasında çalışan işçiler Türk Metal’in MESS grup toplu iş sözleşmesine dair hazırladığı taslağı olumlu değerlendiriyor. “Bir bakıma daha önce eylemler yaparak biz hazırladık bu taslağı” diyen işçiler bir adım geri atmamak için taleplerinin takipçisi olmaları gerektiğini vurguluyor.

12 senedir Arçelik’te çalışan bir işçi, “2 sene önce işe girenle benim aramda doğru düzgün bir fark yok. O kadar çalışmışız bir kıdem farkı illa ki olmalı” diyerek söze başlıyor. Geçen sözleşme dönemini hatırlatan işçi, “Ortalık o kadar karışmasaydı bu taslak böyle olmazdı. Binlerce istifa oldu, üretimi durduran eylemler oldu. Sendikaya güven yerlerdeydi. Şimdi işçiyi kazanmaya çalışıyorlar. Ama birçok fabrikada o süreçten sonra birçok işçi işinden edildi, baskılandı. Umarım bu taslak bir kandırmaca olmaz” dedi.

‘ALMADAN İNANMAM’

Taslağı olumlu bulduğunu belirten bir başka işçi ise “Diğer işçilerde de olumlu düşünceler var ama sendikaya güven sıkıntılı. Ben 5 sözleşme gördüm, hepsi de mutlu bitmedi. Bu sözleşme taslağı iyi. Yüzde 38.28 zam oranının yanında başkaca birçok iyi maddede var. Alsınlar hakkımızı helal edelim. Almadan inanmam” diye konuştu.

10 yılı aşkındır çalışan bir işçi de şunları söylüyor: “Şimdi işçi birlik olmalı doğru. Ancak bu kolay değil, işçinin sendikadan beklentisi vardı. Önce o bitince, kendi harekete geçti. Başına gelmeyen kalmadı. İnsanlarda bir güvensizlik oluştu. Şimdi bir de OHAL var, zaten her şey yasaklanıyor. Mücadele etmek daha zor. Ama bu gelecek meselesi, bu sözleşmede istenilen alınmazsa, eğer çıkışlar açılırsa, birçok arkadaşımız tazminatını alır gider. Bu noktaya gelmiş insanlar.”

‘SİZE DEĞİL TASLAĞA DESTEK OLACAĞIZ’

İşçilerin geçmiş dönemlerde yaşananları unutmadığını dile getiren başka bir işçi ise “Şimdi bu işçi Türkiye çapında o kadar hareketlenmeseydi bu taslak böyle olmazdı. Aslında bir bakıma biz hazırladık bu taslağı. O yüzden 1 puan bile geri adım attırmamak için takipçisi olmalıyız. ‘İyi taslak değil mi’ diye işçinin gözüne bakıyor temsilciler. Taslak iyi de alması nasıl olacak? Bize destek olun deniliyor. Sizin neyinize destek olacağız? Biz ekmeğimize destek oluruz. Bu da size değil taslağa destek olmak demek. Yoksa kuru kuruya kişiye ne desteği olunacak?​” diye konuştu.

TAKİPÇİSİ OLMAZSAK ‘BİZ İSTEDİK VERMEDİLER’ OLUR

Metal işçilerinin uzun zamandır huzursuz olduğunu dile getiren başka bir işçi de “10-15 sene arası işçiler en fazla rahatsız olanlar. Birçok hareket oldu, işçiler huzursuzluğunu devamlı artan tepkiyle gösterdiler. Eskişehir’de Arçelik işçileri 2 sözleşmedir seslerini yükselttiler. OSB’den şehir merkezine kadar yürüyüşler oldu, fabrika içinde eylemler oldu. Geçen sözleşmede ise huzursuzluk tavan yapmıştı. Sonraki süreci iyi görmek lazım. Son 5-6 yılda bu işlere öncülük edenler, katılanların bir kısmı hep ayıklandı. Bir sürü sözler verildi. 2015’ten sonra temsilcileri adaletli seçimlerle belirleyeceğiz dendi. Oldu mu, olmadı. Daha bir sürü örnek sayılır. Şimdi de yüzyılın sözleşmesi olacak deniliyor. Biz işçiler takipçisi olmazsak ‘Biz istedik vermediler’ olur” dedi.

En az 400 TL civarında zam beklediğini anlatan başka bir işçi de “Ben sözleşme yaklaştığından beri net en az 400 TL ücret zammı diye düşünüyordum. Zaten içerideki huzursuzluk başka türlü geçmezdi. Bu taslak bu açıdan iyi gözüküyor. Tabii ki alınabilmesi için özelde kendi fabrikamızda, genelde de tüm fabrikalarda neler yapılabilir, bunları tartışmalıyız. Gerçekten geçen seneler çok yıpratıcı oldu. İyi üretip, huzurlu çalışma ve iyi ücret dışında istenen başka bir şey yok. Ağlamayan çocuğa meme yok demişler. 5 senedir ağladık şimdi bir şeyler alma zamanı” dedi.

PAYIMIZA DÜŞENİ ALMAK İSTİYORUZ

Arçelik’te 10-15 senedir çalışan işçilerin yanı sıra henüz 5 senesini doldurmamış işçiler de var. 3 senedir çalıştığını belirten bir işçi, “Evet kıdem farkı olsun ancak bizler de hayat yaşıyoruz. Bugün artık her şey gelişiyor. Eskişehir de sosyal bir şehir. Genç işçiler olarak bir yere gidelim, bir şey alalım desek yetiştiremiyoruz. Birçok arkadaşımız bunalıma giriyor. Her şey para olmuş, kapını kapatıp evde oturamazsın. İlla ki dışa açılmak istiyorsun. Onda da imkanlar devreye giriyor” dedi.

Başka bir genç işçi de “Sosyal haklar ve saat ücretine olan artış bizleri etkiliyor. Öbür sözleşmeye göre iyi bir taslak. İçeride herkes bir şey söylüyor. Tabii bir yandan da daha yeni açıklandı. Umarım alınır, çoğumuz bir aile kuracağız, bir kesim de aile geçindiriyor. Arçelik büyük bir firma tabii. Sadece bizim burası değil birçok işletmeyi ilgilendiriyor. Bizler de payımıza düşeni almak bir gelecek kurmak istiyoruz” diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan Batıçim işçileri: Mücadele bitmeyecek!

SONRAKİ HABER

Patronlar, İSG yatırımını gereksiz maliyet olarak görüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...