07 Ağustos 2017 11:36

Muhalifsen pankart bile yasak değilsen bıçak bile serbest!

Sporda sorunları çözmek yerine yandaşları palazlandırıp muhalifleri susturmaya dayanan temelsiz politikalar, sahalarda şiddeti artırıyor.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Türkiye, bir futbol sezonunu daha olaylı açtı. Samsun’da oynanan Süper Kupa maçında sahaya bıçak dahil sayısız yabancı madde atıldı, yüzlerce taraftar maçın bitimiyle tribünlerden indi.

6222 sayılı Yasa ve Passolig’le sporda şiddetin sona ereceğini iddia eden iktidar, şimdi “ek tedbirler”i konuşuyor. Ancak bu tedbirlerin de ne kadar uygulanacağı daha doğrusu çözümün polisiye önlemleri artırmaktan geçtiği epey şüpheli.

Avrupa basını Beşiktaş’ın Portekizli yıldızı Ricardo Quaresma’nın sahaya atılan kelebek bıçağı, elinde sallayarak hakeme vermesini “Haftanın futbol resmi” olarak tanımlarken bu sahnenin Türkiye’deki futbolun acı tablosu olduğunu söylemek mümkün.

Elbette tüm bunlar yaşanırken yani saha yabancı madde yağmuruna tutulurken gösterilmeyen hassasiyetin maç öncesi Beşiktaşlıların “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” pankartına gösterilmesi tepki çekti. Söz konusu pankart, Yeni 19 Mayıs Stadı’na alınmazken maç esnasında Beşiktaşlıların okuduğu İzmir marşına, Konyaspor tribünlerinden “PKK dışarı” şeklinde karşılık verilmesi dikkat çekti. Bu absürt tepki akla Konyaspor Başkanı Ahmet Şan’ın “Bugün Türkiye’de maalesef tüm statlar ‘İzmir Marşı’ söylüyor.  Konya hariç” sözlerini getirdi. Şan, “Konyaspor’un ülkenin birliğini istediğini”, “tek bayrak, tek devlet, tek vatan duygusuyla hareket ettiğini” söylemişti.

İktidar söylemleriyle tutturulan bu paralellik, Konya’da 10 Ekim Ankara Katliamı için yapılan anmanın yuhalanmasını da hatırlatıyor. Tüm bunlar, AKP iktidarının yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu Konyaspor tribünlerinde bazı grupları yönlendirip yönlendirmediği tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Kısacası ligin başlamasıyla karşımıza çıkan tablo şöyle:
*Şiddeti önleyeceği iddia edilen Passolig’in iflası -bir kez daha- tescillendi. Bu da iktidarın Passolig dayatmasının yandaşa ekonomik rant sağlama ve hoşuna gitmeyen taraftar gruplarını fişlemeye yönelik olduğu fikrini güçlendirdi.

*”Tribünlere siyaset sokmayacağız” söyleminin yalnızca iktidara muhalif görüşlere yönelik olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Başakşehir-Club Brugge maçında “Başkomutan Erdoğan” pankartı açılırken “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” pankartı stada alınmadı.

*Gezi direnişiyle kendisi aleyhinde harekete geçen taraftar örgütlülüğünden korkan AKP’nin yandaş taraftar grubu yaratma hamlesi tehlikeli sonuçlar vermeye başladığını gösterdi. IŞİD katliamlarını olumlayan gruplar, sahaya bıçak atacak, sahayı işgal edecek kadar pervasızlaştı.


‘AKP, SİYASAL İSLAM’I SAVUNAN TARAFTAR GRUBU YARATMAK İSTİYOR’

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Avukatı Ertuğrul Cem Cihan, Beşiktaş-Atiker Konyaspor Süper Kupa maçında çıkan olaylarla ilgili Evrensel'e değerlendirmede bulundu.

Beşiktaşlıların İzmir marşı söylemesine karşılık Konyaspor tribünlerinden yükselen “PKK dışarı” sloganlarını “Gudubet” olarak değerlendiren Cihan, “Konyaspor taraftarı içinde bir grup, 10 Ekim Ankara Katliamı için yapılan saygı duruşunu da IŞİD kafasıyla yuhalamıştı. İzmir Marşı ve laiklik sloganını PKK ile özleştirerek, garip bir IŞİD zihniyeti sergiliyorlar” diye konuştu.

‘AKP, KONYA'YI PİLOT TARAFTAR GRUBU OLARAK KULLANIYOR’

AKP’nin Konyaspor taraftarıyla ilgili planları olduğunu ifade eden Cihan, “Onları pilot taraftar yapmayı hedefliyorlar. İktidara yakın, siyasi İslam’ı savunan bir taraftar grubu yetiştirmeye çalışıyorlar. AKP’nin yaratmak istediği taraftar grubunun sonu IŞİD’e varır. Bu Türkiye için büyük bir tehlike arz ediyor. Böyle bir taraftar grubu her tarafta sorun çıkarır ve sorun yaşar. Ancak iktidar tarafından kollanıp destekleniyorlar” vurgusunda bulundu.

‘MUSTAFA KEMAL PANKARTI SUÇ UNSURU İÇERMİYOR’

Cihan, stada “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” pankartının sokulmamasına dair yorumunda ise “Mustafa Kemal ile ilgili pankartın stada alınmamasında polisin tercihi iktidardan yana bir tercih. Bu pankart izne tabi değil ve suç unsuru da içermiyor” ifadesini kullandı.

‘PASSOLİG’İN KIYMETİHARBİYESİ KALMADI’

Passolig’in sahalarda şiddeti önlemediğinin bir kez daha kanıtlandığını vurgulayan Cihan, “Sahaya bıçak bile atıldı. Artık Passolig’in kıymetiharbiyesi kalmadı” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu Dilipak’ın sözlerini Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

CIPOML: Venezuela’da emperyalist müdahaleye hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa