05 Ağustos 2017 06:44

'Borsa gibi tutuklu gazetecilerin hesabını tutuyoruz'

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat'ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat'ın "devlet sırlarını ifşa etmek" gerekçesiyle tutuklanmasına tepki gösterdi ve "Ülkede yaşayan insanların geleceğini tehlikeye atan bir takım hareketler ifşa edilmişse, bu devlet sırrı olmaktan çıkar" dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) verilerine göre; 2017 yılının ilk 6 ayında 27 gazeteci tutuklanırken, 99 gazeteci gözaltına alındı. Bunun yanı sıra 52 gazeteciye de hapis cezası verildi. Dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat da Hatay sınırında yaptığı haberler nedeniyle "devlet sırlarını ifşa etmek" gerekçesiyle tutuklandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, gazeteci Alayumat'ın tutuklanmasına neden olan Hatay-Kilis hattında yaptığı haberlere dair, “Ülkenin ve o ülkede yaşayan insanların geleceğini tehlikeye düşürecek bir takım hareketler ifşa olmuşsa bu devlet sırrı olmaktan çıkar. Devlet sırrı ülkenin ve ülkede yaşayan insanların güvenliği ve çıkarları için vardır. Tüm insanların güvenliği için vardır” diye konuştu. Kızgınkaya, siyasi iktidarın her uygulamasını "devlet sırrı" gibi yansıttığını söyledi.

'HER SABAH YENİ BİR TUTUKLAMA'

Kızgınkaya, Türkiye'de genel olarak gazeteciler üzerinde ciddi baskılar olduğunu belirterek, “Son dönemde 900’den fazla basın kartı iptal edildi, 151 gazeteci ise cezaevinde. Her sabah uyandığımızda yeni gözaltı veya tutuklama ile karşılaşıyoruz. Borsa gibi tutuklu gazetecileri hesap ediyoruz. Bugün ne kadar yükseldik ne kadar düştük gibi anlamsız son derece üzüntü verici bir rakamı konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Siyasi iktidarın tutuklu gazeteciler için sık sık "onlar gazeteci değil" açıklamalarına da tepki gösteren Kızgınkaya, "Basın kartı olmayanlara terörist muamelesi yapılıyor. Siyasi iktidarın istek ve doğrultusunda haber yapmayanlar tutuklanıyor. Gazeteciliğin temel kimliği halkın doğru ve gerçek haber almasını sağlamaktır. Ülkede gazeteciler tutuklu ise halkın haber alma hakkı da tutuklu demektir” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çorum'da şiddetli yağmur sele dönüştü

SONRAKİ HABER

Alman WelN24 gazetesi Türkiye'yi AİHM'e şikayet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...