03 Ağustos 2017 13:56

İngiltere'den tutuklu yazarımız Karataş’la dayanışma çağrısı

Yazarımız Yusuf Karataş'ın serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya destek veren SPOT ve sendikalar İngiltere hükümetine tavır al çağrısı yaptı.

Paylaş

İngiltere’de Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ve sendikalar, DTK soruşturması kapsamında tutuklanan Gazetemiz Yazarı Yusuf Karataş’ın serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya destek verdi. Yapılan açıklamada İngiliz hükümetine 'Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı tavır al' çağrısı yapıldı.

İngiltere’de sendikalar, DTK soruşturma kapsamında tutuklanan Gazetemiz Yazarı Yusuf Karataş için hükümetlerine çağrı yaptı. UNISON Genel Sekretesi Dave Prentis yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a çağrıda bulunarak, “Türkiye’deki insan hakları ve işçi haklarının ihlal edilmesine ilişkin derin kaygıyı” ifade etti. Prentis, Johnson’dan Türkiye hükümetine OHAL’in kaldırılması taleplerini iletmesini de istedi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 100 binden fazla kamu emekçisinin ihraç edildiğini de hatırlatan Prentis, bir an önce kamu emekçilerinin işlerine geri dönmesi gerektiğini belirtti. OHAL döneminde 149 medya organının kapatıldığı söyleyen Prentis, dünyada tutuklu gazeteci sayısının üçte birinin Türkiye’de olduğuna dikkat çekti. Prentis, ayrıca Türkiye’de faaliyet yürüten insan hakları savunucuları üzerindeki baskılara da son verilmesi çağrısı yaptı. Unite Sendikası da tutuklu yazarımız Karataş için başlatılan özgürlük kampanyasına destek vererek, dayanışma için önerilerini sundu.

'DAYANIŞMA ÖNEMLİ'

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası da (SPOT) Karataş için yaptığı açıklamada, tutuklamanın siyasi olduğunu ifade etti, Karataş’ın serbest bırakılmasını talep etti. SPOT, Karataş’ın tutuklaması Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen bir girişim olarak niteledi. SPOT Sözcüsü Aslı Gül, “Türkiye’de özgürlük ve demokrasi isteyenler arasındaki dayanışma çok önemli” dedi. 

Gül, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olan İngiltere Dışişleri Bakanı ve İngiliz Hükümetine baskı yapılması gerektiğini belirtti. Gül, “Yusuf'un derhal serbest kalmasını talep ediyoruz. O ve diğerleri hapishanede olup herhangi bir suç işlememişlerdir.” dedi. 

DIŞİŞLERİ SORUYA YANIT VERMEDİ 

Morning Star Haber Ajansı, sendikaların Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerine ilişkin İngiliz hükümetine yaptığı çağrıya ilişkin, İngiltere Dışişleri Bakanlığının açıklama yapıp yapmayacağı yönündeki talebine, cevap verilmedi. 

NE OLMUŞTU?

Yazarımız Yusuf Karataş, Diyarbakır’da yürütülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında ifade verdi. 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.DTK soruşturması kapsamında emniyette ifadesi alınan Karataş’ın, 2009-2013 yılları arasında fiziki ve teknik takibe maruz kaldığı, ortam dinlemesinin alındığı öğrenildi. Karataş’a, emniyette Roboskî katliamı ve YSK’nin bağımsız milletvekili adaylarını veto etmesi protestosu gibi eylemlere neden katıldığı soruldu. Karataş’a, DTK Sosyal Politikalar Komisyonu Emek, Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubunun 6-7 Nisan 2013 tarihlerinde Urfa’nın Viranşehir ilçesinde düzenlediği “Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı” da sorulurken, tarım işçilerinin hakları için yapılan kurultay soruşturmada “terör” faaliyeti olarak gösterilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maltepeli kadınlar ‘Boğazı’ turlayacak

SONRAKİ HABER

ABD: İdlib’te el Nusra hakimiyet kurarsa ağır sonuçları olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...