01 Ağustos 2017 11:19

KESK görüşmelere katılmadı: Bu masa dağıtılmalıdır!

Toplu sözleşme görüşmeleri öncesi yürüyüş düzenleyen KESK, heyetlerine uygulanan ambargoyu protesto ederek 'Bu görüşme masası dağıtılmalıdır' dedi.

Paylaş

Birkan BULUT
Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Önümüzdeki iki yılı kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri KESK heyetine ihraç vetosu ile başladı. KESK üyeleri Bakanlıktan içeri alınmadı. Bakanlıkta KESK temsilcisinin boş kalan koltuğunun yanında konuşan Memur Sen Genel Başkanı ise ihraçları “Son derece doğru bir tedbir” olarak nitelendirdi.

Devlet Personel Başkanlığı, (DPB) bugün başlanan 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine KESK’i temsilen katılacak heyeti OHAL KHK’leri ile ihraç edildikleri gerekçesiyle geçtiğimiz hafta reddetmiş ve yeni isimlerin belirlenmesini istemişti. KESK bunun üzerine DPB’ye itiraz etti. Ancak DPB, KESK’e yazdığı yazıda görüşmelere katılması için KESK adına asıl ve yedek üye olarak belirlenen Eş Genel Başkanlar Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik’in ihraç edildikleri gerekçesiyle katılmalarının mümkün olmadığını bir kez daha bildirdi. DPB, KESK’e yazdığı yazıda, Gezen ve Bozgeyik’in KHK ile kamu görevinden ihraç edildiğinin tespit edildiğini ve OHAL KHK’si ile kamu görevinden çıkarılanların “sair görevleri de sona ermiş sayılacağı” nedeniyle Kamu Görevlileri Sendikalar Heyetinde temsilci olarak katılmalarının mümkün olmadığını bildirdi. DPB’nin yazısında bunun OHAL KHK’sinde hükme bağlandığı ifade edilerek, “Kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemezler; bir daha kamu hizmetlerinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacaktır” denildi. 

Aynı yazıda KHK ile ihraç edilmedikleri halde ihraç edildiği gösterilen KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol, Özgür Yılmaz ve İsmet Aslan’ın da TC Kimlik numarası ile yapılan inceleme sonucu kamu görevinden çıkarılanlar arasında olmadıklarının anlaşıldığı ifade edildi.

‘KAMU EMEKÇİLERİ ENFLASYONA EZDİRİLMEDİ!’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Hükümet olarak amaçlarının hep daha iyiye ulaşmaya yönelik olduğunu savundu. Sarıeroğlu, her geçen gün kamu çalışanları için daha müreffeh bir hayat için uğraştıklarını iddia etti. 15 yıllık iktidar döneminde toplusözleşme görüşmelerinde kamu çalışanları açısından önemli kazanımlar elde dile getiren Sarıeroğlu, kamu emekçilerinin enflasyona ezdirilmediğini iddia etti.

MEMUR SEN İHRAÇLARI SAVUNDU

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise kamu görevlilerinin sorunlarını çözülmesini, millete yapılan hizmeti ödüllendirilmesini temenni ettiklerini söyledi. Klasik yaklaşımların dışında bir yaklaşım beklediklerini ifade eden Yalçın, her toplusözleşmede sözü edilen bütçe ve mali disiplin söylemlerini olumlu karşılamadıklarını ifade etti. Yalçın, “Bu masanın konusu rakamlar değil, haklar ve insanlardır. Arka planda insan ve alın teri var” dedi. “Büyük Türkiye” vizyonunun altını çizdiklerini belirten Yalçın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından doğru tedbirler alındığını söyledi. Yalçın, KHK ve ihraçların son derece doğru olduğunu savundu. 110 bin kişinin ihraç edildiğine dikkat çeken Yalçın, “Terör örgütleriyle bağlantılı olanlar kamudan uzaklaştırıldı” dedi. 

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KESK, kamu emekçilerinin 4. Grup Toplu Sözleşmesi'nin ilk turu öncesi görüşmeleri protesto etmek için TRT Arı Stüdyoları önünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşte “Yandaş güdümlü sendikaya hayır”, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek” sloganları atılırken, KESK'in Toplu Sözleşme'yle ilgili taleplerinin yer aldığı pankart taşındı.

Yürüyüşte OHAL'in kaldırılması ve KHK'lerle işten atılan kamu emekçilerinin işlerine dönmesi talebi öne çıkarken, KESK heyetinin ihraçlara gerekçe gösterilerek toplu sözleşme görüşmesine alınmamasına tepki  gösterildi. KESK'lilerin yürüyüşüne CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz, HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü ve Emekli Sen üyeleri destek verdi. 

'BAKANLIĞIN HEYETİMİZİ BELİRLEME YETKİSİ YOKTUR!'

Yürüyüş sonrası Bakanlık önünde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme masasına ihraçlar gerekçe gösterilerek heyetlerinin kabul edilmemesini “sivil darbe” diye nitelendirdi. Bozgeyik "Biz kimseden onay almayız. Bakanlığın ve Devlet Personel Başkanlığı'nın heyetimizi belirleme yetkisi yoktur” dedi.

OHAL KHK'leri ile Memur-Sen'in yüz binlerce üyesinin atıldığının altını çizen Bozgeyik, “Kendi üyelerine sahip çıkmayan bir konfederasyonun kamu emekçileri adına olumlu bir karara imza atması mümkün değildir. Bu masa dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise işyerlerinde ve sokaklarda olmaya devam edeceklerine dikkat çekerek, “Bu orta oyununu dağıtacağız” dedi. 

OHAL HUKUKU

KESK'lilere destek olmak için gelen CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, OHAL ve KHK düzeninin emekçilerin haklarını gasp ettiğini belirterek, “Meclis'te her gün emekçilerin yıllarca yıllık kazanımlarını gasp etmeye yönelik çalışıyorlar. KESK'i Toplu Sözleşme sürecine dahil etmiyorlar. Bu durum OHAL darbesini ortaya koyuyor” dedi. CHP Ankara Milletvekil Şenal Sarıhan, OHAL'in hukuk kurallarının dışına çıkılması anlamına gelmediğini ifade ederek, “OHAL kaldırılmalıdır ancak kaldırılmıyorsa da hukuk kurallarına uygun davranılmalıdır. OHAL hukukun ihlali değildir” diye konuştu.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, bölge belediyelerine atanan kayyımlara dikkat çekerek, “Oraya kayyım atandığında Türkiye'nin her yerine, bütün kurumlarına kayyım atanacağını görmemiz gerekirdi” diye belirtti. 

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü, emekçilerin iki görevi olduğunu söyleyerek bu görevleri şöyle tanımladı:

"Birincisinin çalışmak, ikincisinin hakkını almak. Hakkını almak için ise demokratik sendikalara ihtiyaç vardır. Onlar KESK'lilerdir”

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül de KESK'in verdiği emek mücadelesinin yanında olduklarının ifade etti. 

Konuşmaların ardından KESK heyeti toplu sözleşme masasını protesto ederek, görüşmelere katılmadı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de 'Yusuf Karataş'a özgürlük' kampanyası

SONRAKİ HABER

ATO, TİHV, SES: Esra Semih ve Nuriye'nin talepleri dinlensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...