25 Temmuz 2017 12:15

NSU Davası: Zschaepe suç ortağı

Almanya'da 8'i Türkiyeli 9 göçmeni öldüren ırkçı terör örgütü NSU'nun Münih'te görülen davasında Federal Savcılık mütalaayı okumaya başladı.

Paylaş

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türkiye'den olmak üzere 9 göçmeni aynı silahla seri cinayetler şeklinde öldüren, Köln'de iki yere bombalı saldırı düzenleyen ırkçı terör örgütü NSU'nun Münih'te görülen davasında Federal Savcılık mütalaayı okumaya başladı. Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada geçen hafta okunması planlanan ancak sanık avukatlarının itirazları üzerine ertelenen Federal Savcılık mütalaası öncesinde bugün de itirazlar yapıldı. Ancak itirazları reddeden Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götz, sonunda mütalaanın okunmasına karar verdi. Federal Başsavcı Herbert Diemer tarafından okunmaya başlanan ve diğer savcıların devam ettiği mütalaanın 22 saat sürmesi planlanıyor.

İDDİANAMENİN DEVAMI

Federal Başsavcı Diemer tarafından okunmaya başlanan mütalaanın ilk bölümünde, başsanık Beate Zschaepe'nin cinayetleri işleyen ancak şimdi hayatta olmayan Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın suç ortağı olduğu ifade edildi. Federal Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede de Zschaepe'nin suç ortağı olduğu üzerinde duruluyordu. Zschaepe ise mahkemeye verdiği yazılı ve sözlü ifadelerde cinayetlerin işlenmesinden haberinin olmadığını, zorunluluk ve bağımlılıktan ötürü iki Uwe ile birlikte kaldığını ileri sürmüştü. Ancak, bir çok tanık ve belge Zschaepe'nin cinayetlerden önceden haberdar olduğu, bazı cinayetlerin işlendiği sırada kentte bulunduğu ileri sürülmüş, ancak bu tam olarak belgelenmemişti.

ÖMÜR BOYU HAPİS Mİ İSTENECEK?

Federal Savcılığın mütalaasında, Zschaepe'nin “suç ortağı” olarak tanımlaması aynı zamanda ömür boyu ömür boyu hapis cezası talep ettiği anlamına geliyor. Alman Ceza Yasası'nda göre ömür boyu hapis cezası, suçlunun en az 15 yıl cezaevinde kalması, geri kalan cezayı ise koşullara bağlı olarak dışarıda çekmesi anlamına geliyor. 31 Mart 2011 itibariyle ülkede 2048 kişi ömür boyu hapis cezası nedeniyle hapiste yatıyordu.

YABANCI OLDUKLARI İÇİN ÖLDÜRDÜLER

Başsavcı Diemeri okuduğu mütalaada NSU tarafından öldürülen bütün kurbanların ismini okuyarak “Bunlar Beate Zschaepe ve arkadaşları tarafından yabancı oldukları için infaz edildi. Amaçları insanların Almanya'ya daha fazla gelmemesi için korku salmaktı. Öldürülenler keyfi şekilde sadece bir halk grubuna (Türkiye) ait oldukları için öldürüldü” dedi.

Diemer, Alman polis memuru Michaele Kiesewetter'in ise devleti temsil ettiği için öldürüldüğünü dile getirdi. İddianamede de bu şekilde yer alıyor. Ancak, Kiesewetter'in de cinayetleri işleyenlerin büyüdüğü Jena'dan gelmesi başka olasılıkların olabileceği iddia ediliyordu.

Diemer sanık sandalyesinde oturan Zschaepe dışındaki André Eminger, Ralf Wohlleben, Holger Gerlach und Carsten Schulze'nin de suçlu olduğunu sözlerine ekledi. Ardından diğer başsavcı Anette Greger mütalaayı okumaya devam etti.

Mütalaanın tamamlanmasından sonra yaz tatiline girilecek ve davaya eylül ayında devam edilecek.

DAVA NE ZAMAN BİTECEK

6 Mayıs 2013'te Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde başlayan NSU Davası, delillerin toplanma sürecinin tamamlanması ve başsavcılığın mütalaayı okumaya başlamasıyla sona yaklaşmış görünüyor. Davanın yol sonunda biteceği tahmin ediliyor. Bugüne kadar 374 duruşması görülen davada 765 tanık ve 51 bilirkişi dinlendi. Her duruşmanın ortalama maliyeti ise 150 bin avro. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da protokol kavgası: Emniyet Müdürü şikayetçi oldu

SONRAKİ HABER

Davutoğlu'dan Bahçeli'ye yanıt: Nezaketten yoksun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...