23 Temmuz 2017 06:57

CHP'li Mehmet Tüm: Basın için bayramdan söz etmek imkansız

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, basında sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümü olan 24 Temmuz'a dair bir açıklama yayınladı.

Paylaş

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, basında sansürün kaldırılışının 109. yıldönümü olan 24 Temmuz'a dair yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamasında OHAL Türkiyesi’nde haber yapmanın terör faaliyeti olarak görüldüğünü belirten Tüm, "Basın için bayramdan söz etmek imkansız" dedi.

109 yıl önce, 2. Meşrutiyet’in ilanı ile birlikte sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz tarihinin 1946 yılından bu yana ‘Basın Bayramı’ olarak kutlandığını belirten Mehmet Tüm, "Bugün ise 170’ten fazla gazetecinin cezaevlerine atıldığı, yüzlercesinin işsiz bırakıldığı, gazetelerin ve televizyonların kapatıldığı, gazetecilerin her gün tehdit edildiği bu darbe döneminde, tarihimizde olmadığı kadar büyük bir yara aldı. ‘Haber yapmak’ fiilen terör faaliyeti olarak görülüyor. Öyle ki, Basın Bayramı olarak tarihimize geçmiş bir günde, Cumhuriyet yazarları, dünyada eşi benzeri görülmemiş absürt suçlamalarla yargılanıyor" vurgusu yaptı.

"Cumhuriyet’i ‘FETÖ’cü diye yargılayanlar, Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ kitabını bir kez bile okusaydı 15 Temmuz darbe girişimi belki olmayacaktı" diyen Tüm, Sözcü Gazetesi çalışanları gibi "FETÖ"ye karşı mücadeleye adamış insanların darbecilikle suçlandığını ifade etti. Tüm, yüzlerce insanın yaptığı haber, attığı tweet veya köşe yazısı yüzünden müebbetle yargılandığını hatırlatarak "Bu ülkeyi bu hale getirenler kalemini satmayan gazeteciler değil; yasakçı, kumpasçı, darbeci, tek adamcı zihniyet ve onun savunucularıdır; terör örgütünün devlete sızmasını destekleyip sonra ‘kandırıldım’ masalıyla halkı aldatmaya çalışanlardır” dedi.

'GAZETECİLİK, İÇİNDE 657 KEZ 'HABER' GEÇEN BİR İDDİANAMEYLE YARGILANIYOR'

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının yargılandığı davaya çağrı yapan CHP’li Tüm’ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının yargılandığı davanın içeriğinde tam 657 kez ‘haber’ kelimesi geçiyor. OHAL darbecileri ‘haber yapmayı’ terör suçuyla eşdeğer görüyor. Cumhuriyet’le birlikte aslında gazetecilik de yargılanıyor. Biz adalet için 450 km yol yürüdüğümüzde, gazeteciliğin onuruna sahip çıkmak, halkın haber alma özgürlüğünü savunmak için de yürümüştük. Bugün Cumhuriyet’i savunmak da yine boynumuzun borcudur. Gazeteciliğe ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak isteyen herkes Cumhuriyet’in, gazeteciliğin yargılandığı o davada bulunmalıdır. Diğer taraftan, şundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır: Karanlığın en koyu olduğu an, aydınlığın en yakın olduğu zamandır. İstibdat dönemleri nasıl bittiyse, bu karanlık baskı ve sansür dönemi de aynı şekilde bir gün bitecek. Gazeteciler özgürce dilediğini yazabilecek. Bu darbe döneminden sonra 24 Temmuz belki ‘bayram’ olarak değil ama ‘basın özgürlüğü için mücadele günü’ olarak hatırlanacaktır. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

15 yaşındaki kuzenine istismar suçlamasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

Boğaz'da görsel şölen: 2338 sporcu yüzerek kıta değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...