23 Temmuz 2017 03:27

El Kaide, İdlib'in tamamına hakim oldu

Suriye'de cihatçıların kontrolündeki sınır vilayeti İdlib'de son savaştan galip çıkan el Kaide, hakimiyetini büyük oranda güçlendirdi.

Paylaş

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib vilayetinde eski müttefiki Ahrar Şam'a karşı giriştiği 3 günlük savaşı kesin bir zaferle tamamlayan Heyet Tahrir'uş Şam(HTŞ), gücünü artırıyor. HTŞ, kritik sınır kapısı Bab el Hava ile birlikte İdlib kent merkezinin de tamamını kontrolü altına aldı.

El Kaide'nin Suriye'deki şemsiye örgütü olan ve eski adıyla Nusra Cephesi'nin öncülük ettiği grup, birçoğu vilayetin kuzeyinde yer alan çok sayıda köy ve kasabayı ele geçirmesinin yanı sıra Ahrar Şam'ı Türkiye sınır kapısı Bab el Hava'dan da çekilmeye zorladı.

Son gelişmeler sonrası HTŞ, İdlib'in Türkiye'yle sınır oluşturan hattı, kent merkezi ve vilayetin kalbini oluşturan bölgelerde tek hakim haline geldi.

AHRAR ŞAM'A AĞIR DARBE

Türkiye ile yakın ilişkileri olan Ahrar Şam'ın yüzlerce savaşçısı, tankları ve zırhlı araçlarıyla İdlib'in güneyi ve Hama'nın kuzeyinde elinde tuttuğu kasabalara geçtiği açıklandı. Ahrar Şam, yaklaşık 3 yıldır Bab el Hava sınır kapısını elinde tutuyordu ve bu, örgüt için büyük bir kaynaktı. Artık bu kaynaktan mahrum olan Ahrar Şam'ın büyük yara alacağı tahmin ediliyor.

HTŞ'nin 3 günlük gövde gösterisi sonucu 3 cihatçı grubun(Usud el İslam, Halid bin Velid, Usud Beni Emevi) daha örgütün bünyesine katılmayı kabul ettiği açıklandı. Toplamda yüzlerce cihatçının Ahrar Şam'dan HTŞ'ye geçtiği tahmin ediliyor.

AHRAR ŞAM, İDLİB MERKEZİNDEN DE ÇEKİLDİ

AFP'nin Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne dayandırdığı habere göre Ahrar Şam, İdlib kent merkezinden de tamamen çekildi.

İDLİB’İ DIŞ DESTEKLE ALMIŞLARDI

Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uludağ'da kaybolan 9 yaşındaki çocuk bulundu

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, Rakka'nın güneyinde Fırat kıyısına yaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...