22 Temmuz 2017 15:03

‘İş cinayetlerini işçilerin örgütlü mücadelesi durdurabilir’

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, iş cinayetlerine karşı basın açıklaması düzenledi.

Paylaş

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyası sürecinde artan işçi ölümlerine dikkat çekmek için bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen EMEP üyelerine, emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. ‘Patronlar büyüyor, işçiler ölüyor’, ‘İş kazası değil, cinayet’ sloganlarının atıldığı açıklamada, ‘İşçiler mücadele ederek bu cinayetleri durdurabilir’ vurgusu öne çıktı.

‘KADER DEĞİL, CİNAYET!’

Geçen hafta Kayseri, Adana ve diğer çok sayıda ilde işçilerin, patronlar tarafından alınmayan önlemler sonucu yaşamını kaybettiğine dikkat çeken EMEP Kayseri İl Başkanı Av. Eylem Sarıoğlu, “İş cinayetlerinin önlenebilir olduğu ortadadır. Göz göre göre yaşanan iş cinayetleri kader ile açıklanamaz. İşçi kardeşlerimiz, patronlar daha fazla kar etsin diye ölüyor. İşçiler yaşamını sürdürebilmek, eşine çocuğuna bakabilmek, barınacak bir yeri, güvenle bakabileceği bir geleceği olsun diye bunca acıyı kahrı, çekiyor, üstüne bir de payına ölüm düşüyor. Vicdanı olan bu katliama sessiz kalabilir mi?” dedi.

‘HEDEF SIFIR KAZA’ KAMPANYASI SÖZDE KALMIŞTIR!’

Konuşmasında hükümetin ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasına da tepki gösteren Sarıoğlu, “İş cinayetlerinin asıl sebebi patronların kâr artırma hırsı ve maliyetleri düşürme isteği. Bir işte en önce işçinin can güvenliği sağlanmalıdır. İşçinin can güvenliği için bütün önlemler alınmalıdır. Hükümetin tutumu ise adeta patronlara cesaret vermektedir. Çalışma Bakanlığı’nın başlattığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyası sözde kalmıştır. 50 kişiden az çalışanı bulunan ve işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi sağlığı düzenlemelerinin AKP hükümeti tarafından 1 yıl daha ertelenmesi iş cinayetlerinin artmasına neden olduğunun, yaşanan cinayetlere göz yumulduğunun bir göstergesidir” diye konuştu.

‘OHAL İLE İŞÇİLERİN TEPESİNE BİNİLİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “OHAL’le grevlere müdahale ediyoruz” açıklamasını da hatırlatan EMEP İl Başkanı Sarıoğlu AKP’nin patronlarla işbirliği halinde olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Zenginin sözcüsü durumunda olan hükümet bunca ölüme rağmen kılını dahi kıpırdatmıyor, işçiler hakkını aradığında ise OHAL bahanesi ile işçilerin tepesine biniyor. Bunu biz değil, kendileri itiraf ediyor. OHAL bahanesi ile grev yasaklamalarına değil, işçinin ekmeğini büyütmesine, haklarını geliştirmesine ihtiyacı var. Elbette bu gidişe dur demek için, işçilerin örgütlenmesi ve mücadele etmesi yegâne koşuldur. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları ancak işçilerin örgütlü olduğu bir düzende mümkün olabilir.” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk evliliği ölüm getirdi

SONRAKİ HABER

Elazığ'da madende göçük: 1 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...