22 Temmuz 2017 11:10

'Hasta mahpus Özbey serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpus Resul Özbey için adalet istedi.

Paylaş

'Hasta mahpus Özbey serbest bırakılsın'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpus Resul Özbey için adalet istedi.

Galatasaray Meydanı'nda "Tecrit öldürüyor F Tipi Hapishaneler kapatılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartlarının yanısıra "278. hafta Resul Özbek serbest bırakılsın" yazılı pankartları açan insan hakkı savunucuları 278 kez buluştu.

Ölümünün 7. yılında çocuk mahpus olan Abdullah Akçay'ı anan Avukat Gülseren Yoleri, Akçay'ın tedavisi için yürüttükleri mücadeleyi anlattı. 14 yaşında gözaltına alınan Akçay'ın lösemi hastası olduğuna inanmayan hapishane idaresinin bir süre sonra hastalığının tespit edildiğini ve Okmeydanı Hapishanesi'ne gönderildiği kaydetti.

"Her hafta Okmeydanı Hastanesi önünde onun için defalarca eylem yaptık" diyen Yoleri, Akçay'ın kemik iliği nakliyle kurtulabileceğini ancak doktorunun tutukluluk koşullarında bunun mümkün olmadığını söylediğini aktardı. Aylarca mücadele ettiklerini dile getiren Yoleri, kemoterapi tedavisi alan bir çocuk tutsağın bodrum katta, dışarıyla ilişkisi olmayan, gün ışığı dahi almayan izbe bir yerde tutulduğunu söyledi. Tedavisi için gelen hemşire ve doktorların asker eşliğinde hücreye girdiğini belirten Yoleri, yaptıkları görüşmede Akçay'ın sözlerini şu şekilde aktardı: "Beni burada öyle koşullarla tutuluyor ki 4 duvar arasındaki bi fareden daha değersizim; bana böyle hissettiriyor."

Akçay'ın bir süre sonra tahliye edildiğini ancak prosedür işlemlerinden dolayı ailesiyle görüşemediğini ifade eden Yoleri, Akçay'ın hasta tutsaklar açısından önemli bir örnek olduğunu dile getirdi.

'VEREM HASTASI ÖZBEY'İN TEDAVİ HAKKI ENGELLENMİŞTİR'

Her hafta olduğu gibi Galatasaray Meydanı'nda hasta tutsakların sesi olmak için buluştuklarını söyleyen kayıp yakını İkbal Eren, 278. haftanın basın metnini okudu. Hasta tutsak Resul Özbey'in durumu hakkında bilgilendirme yapan Eren, "Resul Özbey üniversite öğrencisi iken hakkında yapılan asılsız bir ihbarla önce yakalanıyor sonra tutuklanarak Van F Tipi Hapishanesi'ne götürülmüştür. Verem hastası olan Özbey tutukluluğunun ilk dönemlerinde hastalığı kimseye bulaşmasın diye tek başına hücrede tutulmuş ve tedavi hakkı engellenmiştir "dedi.

Özbey'in avukatı Baran Bilici'nin aktarımlarına göre hasta tutsağın kaldığı yerin değiştirildiğini ama hastalığının her an ağırlaşma ihtimalinin olduğunun altını çizen Eren, "Bilici verem gibi ciddi rahatsızlığı bulunan Özbey'in hastalığı süresince hücreye atılmasının çifte cezalandırma olduğunu belirtirken tedavi konusunda hapishane idaresinin keyfi tutumunun da hastalığın ilerlemesine neden olduğunu söylüyor" ifadesini kullandı.
 
Özbey'in derhal serbest bırakılmasını isteyen Eren, şöyle devam etti: "Adalet Bakanlığı'nın hasta mahpuslara yönelik üç maymunu oynayan utanç verici tavrının son bulmasını istiyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılıncaya dek konunun takipçisi olacağımız kamuoyuna yeniden hatırlatıyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

What are the plans behind the German –Turkish tensions?  

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş’tan öğretmen Yılmaz için mesaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...