22 Temmuz 2017 08:17

Şili’de kürtaj Kongre’nin alt kanadına takıldı

Şili'de kürtaj yasa tasarısı, Kongre’nin üst kanadında kabul edilirken, alt kanatta yapılan oylamada bir oy farkıyla reddedildi.

Paylaş

Şili’de kadınların belirli koşullarda kürtaj yapmasına izin veren yasa tasarısı çarşamba günü Kongre’nin üst kanadında kabul edilirken, alt kanatta yapılan oylamada bir oy farkıyla reddedildi. Uzun yıllardır kürtajın serbest bırakılması için mücadele eden kadın hakları savunucularının kazanabilecekleri tarihi  bir zafer böylelikle acı bir yenilgiye dönüştü. 

Koalisyon hükümetin Kongre’ye sunduğu yasa tasarısı kadınların yaşam riski söz konusu olduğunda, ceninin sakat ve ölü olduğu saptandığında ve tecavüz sonucu oluşan gebeliklerde kürtajın serbest bırakılmasını öngörüyordu.

KÜRTAJ YASAĞI PİNOCHET İLE GELMİŞTİ

11 Eylül 1973 günü kanlı bir darbe ile iktidara gelen Augusto Pinochet, 1989 yılında kadınların kürtaj yapmalarını tamamen yasaklamıştı. 2013 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Şili Sosyalist Partisi Başkanı Michelle Bachellet, kadın örgütlerine seçilmesi durumunda kürtajın yasallaştırılması için söz vermişti. 

Bachellet, cumhurbaşkanı seçildikten sonra, 2015 yılının başlarında kürtajın kısmen serbest bırakılmasını öngören bir yasa tasarısını parlamentoya sunmuş ancak muhafazakar partiler ve Katolik kiliselerinin sert direnişiyle karşılaşmışlardı.
2016 yılında başını kiliselerin çektiği gerici çevreler yasanın parlamentoda görüşülmesi sırasında kürtaj yanlısı gösteriler yaparak hükümeti protesto etmişlerdi.

BİR OY FARKI İLE KÜRTAJ HAKKI ENGELLENDİ

Kongre’nin alt kanadında dün yapılan oylamada koalisyon hükümeti içinde yer alan Hıristiyan Demokrat Parti’nin bir milletvekili tasarıya hayır oyu verince kürtajın yasallaşması bir oy farkı ile engellendi. 

Bugüne dek kürtajın kısmen serbest bırakılması için Kongre’ye sunulan 3 yasa tasarısı reddedildi ancak şu anda komisyonlarda görüşülmekte olan 6 yasa tasarısı daha bulunuyor. Sorun tasarıların oylamalarının bu yılın Eylül ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılıp yapılamayacağı. Yapılan kamu oyu yoklamaları sonuçları Bachellet’in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin güç olduğunu gösteriyor.
Uluslararası Af Örgütü, Şili’de her yıl 300 bin civarında kadının yasa dışı kürtaj yaptırdığı tahmininde bulunuyor. Şilili kurumlar tarafından yayımlanan istatistikler de yılda 33 bin 500 kadının kürtaj sonuçu ortaya çıkan sağlık sorunlarından dolayı hastaneye gitmek zorunda kaldığını gösteriyor.

Halkın % 70’nin kürtajın yasallaştırılmasını istediği Şili’de kürtaj yaptıran kadın ve onlara yardım edenler 5 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. (Şili/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tespit edilemeyen polislerin şikayeti ile dava açıldı

SONRAKİ HABER

Muhalefetten İsveç Hükümeti’ne sert Türkiye eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa