20 Temmuz 2017 12:47

Yeni bakana ilk soru; mevsimlik işçiler

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya ilk soru mevsimlik işçiler oldu.

Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, mağdur işçi kesimleri arasında yer alan, hiçbir sosyal güvenceye sahip olmaksızın oldukça ağır koşullarda çalıştırılan, sağlıksız ve güvenliksiz yaşama alanlarında kalmaya mecbur olan ve bu yaşam alanlarında her türlü ırkçı saldırı ve ayrımcılığa maruz kalan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Meclise taşıdı.

Dora, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya şu soruları yöneltti:
* Son beş yılda Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi mevsimlik işçi olarak başka illere göç etmiştir?
* Türkiye genelinde son beş yıl içinde toplam kaç kadın ve kaç erkek işçi, mevsimlik tarım işçisi olarak başka bir şehre gitmiştir ve bu şehirler nerelerdir? 
* Ülkemizde son beş yıl içinde en fazla ve en az mevsimlik tarım işçisi bulunan ilk on ilimiz hangileri olmuştur?
* Aldıkları ücretin önemli bir kısmını “dayıbaşı” veya “amelebaşı” olarak ifade edilen kişilere vermek zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerinin iş güvencesine kavuşturulması temelinde herhangi bir çalışmanız var mıdır yoksa bu bağlamda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
* Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmaksızın adeta köle emeği koşullarında çalıştırılan mevsimlik tarım işçilerinin kaldıkları yaşam alanlarının iyileştirilmesi hususunda herhangi bir çalışmanız var mıdır, yoksa bu konuya yönelik neden herhangi bir çaba sarf edilmemektedir? 
* Mevsimlik tarım işçilerinin büyük bir kısmı tüm aile fertleri ile beraber mevsimlik işçilik yapacakları ve geçici olarak ikamet edecekleri şehirlere gitmektedir. Ailesiyle geçici olarak ikamet edecekleri şehirlere giden çocukların eğitim hakkı nasıl sağlanmaktadır? Bu konuda alınmış olan önlemler nelerdir?

SALDIRILAR DA SORULDU

Birçok kez basında haber olan, mevsimlik tarım işçilerine yönelik her türlü ırkçı saldırı, ayrımcılık ve taciz vakalarını da hatırlatan Erol Dora, bakana, “Söz konusu olaylara bağlı gelişen insan hakları ihlalleri ile nefret söyleminin araştırılması, tespiti halinde yaptırımla sonuçlandırılması için herhangi bir girişimde bulunulacak mısınız?” sorusunu yöneltti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haşhaş ekim alanı azaldı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu’nun kozmetik dükkanı Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...