11 Temmuz 2017 11:19

Aydın’da tarihi Ayakkabıcılar Çarşısı eski günleri arıyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan 100 yıllık Kapalı Ayakkabıcılar Çarşısı, eski günlerini arıyor. Genelde düşük gelirli ailelerin alışveriş yaptığı çarşı, ayakkabı mağazaları, giyim ve  yeni evlenen çiftler için satılan çeyizlikleriyle ünlü. Geçmiş yıllarda “İğne atsan yere düşmez” denilen çarşı da, “Düğün mevsimi” olmasına rağmen sessizlik hakim.

Çarşının 30 yıllık esnafı İbrahim Keskin, daha önceleri dolup taşan çarşıya şimdilerde kimsenin uğramamasından yakındı. Halkın alım gücünün kalmadığını söyleyen Keskin, “5 senedir neredeyse çarşı boş. Yaz, kış fark etmiyor. Ürün alamaz hale geldik. Eskiden turistler de gelirdi. Artık kimse gelmiyor. Daha önce günde en az 40 tane ayakkabı satışı olurdu. Şimdi ise 3-5 tane akşama kadar zor satmaya çalışıyoruz. Böyle giderse kapatmak zorunda kalacağım” dedi.

Çömlek ve bakır ürünlerinin satışını yapan esnaf Aytekin Öcal da, turistlerin artık Türkiye’ye gelmediğini ifade ederek, her ürünün gün geçtikçe daha çok pahalandığını ifade etti. Öcal, şöyle dedi: “Gördüğünüz gibi çarşı boş. Vergimizi ödeyemez hale geldik. BAĞ-KUR zaten yanına yaklaşamıyoruz. Çünkü ödeme yapamıyoruz. Bir çok esnaf kapattı. Biz de artık dayanabildiğimiz kadar dayanacağız.”

Ekonomik krizin atlatılması için üretimin olması gerektiğini ifade eden Öcal, “Üretim için devletin yaşanan krize el atması gerekiyor. Örneğin mazot 4 lira olmamalıdır. Bugün bir gemiciye 2 liraya mazot veriliyor. Neden çiftçiye verilmiyor? Gemici halkta çiftçi değil mi?”  diye sordu.

Hükümetlerin kendi çıkarlarını düşünerek hareket ettiğinin altını çizen Öcal, “Biraz da alt tabakayı düşünmelidir. Bu ülkede alt tabakaya yani bizler için bir şeyler yapılmıyor. Birileri çok iyi yerlerdeyken, birileri de eziliyor. Üstler ‘yarın kaç yüz dolar alacağım’ derken,  ezilen halk ise ‘yarın eve ekmek götürebilecek miyim?’ derdinde. Bu durumlara bir an önce el atılması gerekiyor.” (Aydın/DİHABER)

Evrensel'i Takip Et