11 Temmuz 2017 10:34

Kisir'de bağımsız araştırma yapılsın talebi

Aydın Söke Kisir Köyü’nde uranyum sondajları ile ilgili araştırmanın bağımsız öğretim üyelerinden oluşacak bir heyetle yapılması isteniyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir 

Aydın Çevre Mücadelesi Platformu Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun Söke Kisir Köyü yakınındaki uranyum sondajları ile ilgili yaptığı açıklamanın inandırıcı olmadığını söyledi. Aydın, bağımsız öğretim üyelerinden oluşacak bir heyetle alanda ortak çalışma yapılmasını istedi.

450-500 KAT YÜKSEK RADYASYON

Söke'ye bağlı Kisir Köyü yakınlarında bulunan uranyum sondaj alanının çevre ve halk sağlığına etkileri ile ilgili tartışmalar yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. Köyde kanser olaylarının çok yoğun biçimde görülmesi sonrası Evrensel gazetesi haberleri ve Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı çekimleri sonrası Kisir'e 3 kilometre uzaklıkta terk edilmiş uranyum sondajları konusu kamuoyunun gündemine gelmişti. Köyün Yusufalan Mevkii’nde bulunan ve yaklaşık 40 yıl önce terk edilen uranyum sondaj alanında konunun uzmanı bilim insanları tarafından yapılan ölçümlerde limitlerin 450-500 katını bulan radyasyon ölçülmüştü. Çeşitli defalar ölçülen bu yüksek değerlerle ilgili o günden bu yana birçok haber ve etkinlik gerçekleştirilirken, resmi kurumlar ve TAEK bu yüksek radyasyonu önemsizleştirmeye çalışan açıklamalarda bulunmuştu.

RADYASYONUN HER DOZU SAĞLIĞA ZARARLIDIR

Geçtiğimiz aylarda bir kez daha çeşitli gazetelerde yoğun olarak gündeme gelen Kisir'deki uranyum sondajları ve radyasyon kirliliği konusuna TAEK 2015 yılında yörede yaptığı ölçüm ve tahlil sonuçlarını açıklayarak yanıt vermişti. 

TAEK'in açıklamalarına çeşitli kesimlerden ve bilim insanlarından tepkiler gelirken AYÇEM Sözcüsü Dr. Metin Aydın da bu açıklamalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. TAEK'in son raporuyla Kisir Köyü’nün isminin sözde temize çıktığını belirten Aydın, şöyle devam etti; "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun 2013-2016 yılları arasındaki çalışmasının sonuç raporunda Kisir Mahallesi’nde insan sağlığına etki edecek düzeyde radyasyon gözlemlenmediği belirtildi.

Burada sorulması gereken sorular şunlardır;

1) Açıklamada Kisir Köyü’nde radyasyon yoktur denilmiyor. 'Saptanan doz sağlığa zararsızdır' deniliyor. İnsan sağlığını etkilemeyen radyasyon dozu diye bir kavram yoktur. Çünkü radyasyonun her dozu sağlığa zararlıdır. Bu işin normali hiç bir ortamda radyasyon olmamasıdır.

2) 2013-2016 arası ölçüm yapıldı ise niye sonuç açıklamak için bu kadar süre beklendi? TAEK halkın tepkisine göre mi sonuç açıklıyor?
3) Uranyum ocakları Kisir Köyü içinde değil yaylası olan Yusufalan Mevkii’nde. Bu yayla ise Koçarlı ile komşu olup, 2013-2016 TAEK  sonuçlarına göre Koçarlı’da radyasyon ölçümleri dünya ve Türkiye ortalaması üstünde."

BAĞIMSIZ BİR ARAŞTIRMA YAPILSIN

Yörede bağımsız bilim insanlarının 2015 yılında yaptığı ölçümlerde radyasyon oranının normalin 450 katı fazla çıktığını hatırlatan Aydın, "Talebimiz resmî ve bağımsız öğretim üyelerinin ortak yapacağı bir çalışmadır. Aksi durumda yapılan her türlü açıklama şüpheli olup tartışmalıdır. Çünkü TAEK radyasyon sağlığa zararsızdır diye açıklama yapsa da gerçek biz kanser olmaya devam ediyoruz" dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Fatih Polat'ın soru soran yazısına erişim engeli

SONRAKİ HABER

Metin Ebetürk’ten ‘algı sınırlarını zorlayan’ açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa