07 Temmuz 2017 12:59

Norveç’te iltica başvurularında büyük düşüş

Norveç’te iltica başvurusunda bulunanların sayısının 1990’lardan beri en düşük seviyede olduğu açıklandı.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç Yabancılar Genel Müdürlüğü UDI yılın ilk yarısına dair veriler açıkladı. UDI Başkanı Frode Forfang, bugün yaptığı açıklamada “Bu yıl şimdiye kadar 2 bin 380 iltica başvurusu yapıldı. Yeni yerleşim bekleyen mültecileri katmazsak, iltica edenlerin  sayısı bir önceki yılın ilk yarısına göre üçte bir oranında azalıştır” dedi.

UDI Başkanı ayrıca, “Norveç, AB ile iş birliği içinde, çok sayıda ‘yeniden yerleştirilecek’ mültcileri de Norveç’e kabul etmiştir. Bu mültecilerin yaklaşık yarısı İtalya ve Yunanistan’dan gelenlerdir” dedi. Forfang, mülteci sayısındaki düşüşü “tarihi” olarak nitelendirdi.

MÜLTECİ KAMPLARI KAPANIYOR

Norveç’te Aralık 2015’te iltica barınma yerlerine 31 bin 633 kişinin kayıtlıyken, bugün bu sayı yaklaşık 8 bin 700 kişi. İki yıl önce  284 iltica yerleşimi varken, bu sayı 112’e düştü. Bunlardan da 41’inin de ekim ayında kapanacağı belirtiliyor.

UDI Başkanı Frode Forfang’ın açıklamasına göre, gelenlerin sayısı böyle düşük seviyede devam ederse, sonbaharda yerleşim yerlerinin kapanması devam edecek.

UDI başkanı iki yıl önce gelen 31 bin kişiden yüzde 98’i hakkında karar verildiğini, bunlardan yarısına oturum hakkı tanındığını, itirazlar olursa bu sayının değişebileceğini söyledi.

SURİYELİLERE ÖNCELİK TANINIYOR

UDI başkanı Frode Forfang, 2015’te gelenlerin yüzde 46’sının yerleşim bölgelerinde, yüzde 13’nün de iltica yerleşim merkezlerinde kaldığını söyledi. Yine 2015 yılında gelenlerden yaklaşık 3 bin kişiye aile birleşimi nedeniyle oturum hakkı verilmiş.

UDI’nin Suriye’den gelenlerin, ülkelerindeki savaş durumdan dolayı iltica dilekçelerin öncelikli olarak değerlendirdiği ve halen 2 bin kişinin durumunun inceleme altında olduğu belirtildi.

Öte yandan Norveç’te oturum hakkı alarak değişik belediyelere yerleştirilen mülteciler daha sonra iş bulabilmek için büyük şehirlere taşınmak istiyorlar. Develet İstatistik Merkez Bürosu SSB’nin yeni verilerine göre taşınan mültecilerin dörtte biri başkent Oslo’yu seçiyor.

ÖNCEKİ HABER

Büyükada soruşturması: Ajan değil insan, aktivistler

SONRAKİ HABER

İç tüzük değişikliği Meclis Başkanlığı'na verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...