05 Temmuz 2017 08:30

Yargıçlar Sendikasının 15 üyesi de sürgün edildi

HSK'nın görev yerini değiştirdiği 786 hakim-savcı arasında Yargıçlar Sendikası yönetici ve üyeleri de var. Sendika tepki gösterdi.

Paylaş

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) 3 Temmuz’da yayımladığı kararname ile Yargıçlar Sendikası’nın altısı yönetim ve denetim kurulu üyesi olmak üzere on beş üyesinin görev yeri istekleri dışında değiştirildi. 

Yargıçlar Sendikası yaptığı yazılı açıklamada üyelerinin mesleki kıdemleri, başarı durumları, eski ve yeni görev yerleri kıyaslandığında yapılan uygulamanın bir sürgün olduğunu belirtti. 

Açıklamada, kararnamenin sadece sendika üyelerinin değil muhalif kimliğiyle bilinen, siyasi iktidar gibi düşünmeyen yargıç ve savcıları sürgüne tabi tuttuğunun ifade edildiği açıklamada, “Bu kararname, aynı zamanda siyasi iktidarın yargı örgütlenmesine vurduğu ağır bir darbedir. Örgütlü demokrasiye, düşünce ve ifade özgürlüğüne, bağımsız yargıya, adil kararlara tahammülsüzlüğün açık bir örneğidir” denildi.

HSK KARARNAMEYİ 3 TEMMUZ’A NASIL YETİŞTİRDİ?

HSK’nın 16 Nisan tarihli şaibeli referandumun bir sonucu olarak iktidar partisi genel başkanı ve milletvekilleri tarafından belirlendiğinin dile getirildiği açıklamada, “Daha önce açıklanan takvime göre 11 Temmuz’da sonuçlandırılarak ilan edilmesi gereken kararname 2 Temmuz ruhuyla yapılan çalışma sonucunda 3 Temmuz'a yetiştirilmiştir. 7 Haziran'da göreve başlayan HSK'nın iş bölümünü yapıp yeni genel sekreteri seçip 16 Haziran'da göreve başlatıp, araya bir bayram tatilini de katıp 3 Temmuz'da ilan etmesi bize bu kararnamenin başka bir mutfakta hazırlanıp HSK tarafından servis edildiği izlenimini vermektedir” denildi.  

780 kişilik sözkonusu kararnameyle yargıçlık teminatı ve yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkelerinin bir kez daha katledildiği belirtilen açıklamada, çoğu 2014 HSYK'sı tarafından atanan 33 Cumhuriyet Başsavcısının, bir o kadar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının görev yerlerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden değiştirilmesinin, bir devrin kapandığı yeni bir dönemin başladığının ilanı olduğu ifade edildi. 

YARGIÇLAR SENDİKASINDA ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Ne yazık ki bu dönemde adaletten, hak ve hukuktan, bağımsız ve teminatlı yargıçtan, yargı örgütlenmesinden, düşünce ve ifade özgürlüğünden bahsetme olanağı bulunamayacaktır. Partili HSK'nın 3 Temmuz tarihli kararnamesi yargıçlık teminatının, sendikal güvencenin ihlal edilmesi, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin yerle bir edilmesi gerçekliği nedeniyle aynı nitelikli 19 Haziran 2011 tarihli Cemaat-Hükümet HSYK kararnamesinin bir devamıdır.

Yargıçlar Sendikası olarak her türlü insani değeri hiçe sayan, hak ve hukuktan yoksun, şövalye ruhlu yargıç ve savcıların sadece kendilerini değil ailelerini de cezalandırmayı amaçlayan, değerler yoksunu HSK'nın 3 Temmuz tarihli kıyım kararnamesini kabul etmiyoruz.

Yargıç ve savcıları iktidara ram etmeyi amaçlayan, siyasi iktidarın talimatıyla düşünen, iktidarın düşüncelerini emir telakki eden HSK'nın varlığını ve meşruiyetini reddediyoruz.

Tüm yargıç ve savcı meslektaşlarımızı siyasi iktidarın baskısına karşı yargının bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü ve yargıçlık güvencesini savunmak, haksızlıklara karşı çıkmak için Yargıçlar Sendikasında örgütlenmeye çağırıyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Kamu-İş: Kamu emekçileri açlığa terk edilecek

SONRAKİ HABER

Adalet Yürüyüşü'nde bir ‘lapacı’!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...