04 Temmuz 2017 14:22

Soma Davası hakiminin değiştirilmesine tepki

Sosyal Haklar Derneği, HSK tarafından Soma Dava hakiminin yerinin değiştirilmesine, ‘Bu yargıya açık müdahaledir’ diyerek tepki gösterdi. 

Paylaş

Sosyal Haklar Derneği (SHD), Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yaz kararnamesiyle bölge adliye mahkemeleri ve adli yargıdaki toplam 780 hakim ve savcının görev yeri yeniden belirlenirken, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciasına ilişkin davanın hakimi Akhisar Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı da İzmir Hakimi olarak görevlendirildi. Mahkeme başkanının yerinin değiştirilmesine tepki gösteren Sosyal Haklar Derneği (SHD), konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

‘KARAR DOSYADA ADİL KARAR VERİLMESİNİN ÖNLENMESİDİR’

Bu davanın sıradan bir dava olmadığı hatırlatılan açıklamada, “Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. Bu dava herhangi bir dava değildir, bu davaya bakan yargıçların görev yerinin değiştirilmesi herhangi bir rutin işlem değildir. 301 işçinin her birinin ismini ve ölüm yerini ezbere bilen, iddianamenin ve bilirkişi raporlarının detaylarına hakim olan, keşfe katılan, madeni gören, sanıkların sorgusunu yapan, tanıkları dinleyen Mahkeme başkanın ve üye hakimin görev yerinin değiştirilmesi yargıya açık müdahaledir. Yaklaşık 3 terabayt büyüklüğündeki dosyada, her bir belge yüzlerce sayfadan oluşmaktadır. Mütalaa vermeyi ‘mütalaayı toparlamak’ gerekçesi ile yedi ay oyalayan savcıdan sonra, dosyayı başından itibaren takip eden ve delillerle temas etmiş olan mahkeme başkanı ve üyesinin değiştirilmesi, bu dosyada adil karar verilmesinin önlenmesidir” ifadelerine yer verildi. 

'DOĞAL YARGIÇ İLKESİ İHLAL EDİLMİŞTİR'

Adil yargılanma ve adaletin bir sonuç değil süreç olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu uygulama ile sürecin bağımsızlığı ve tarafsızlığına gölge düşürüldüğü belirtilerek, “Doğal yargıç ilkesi ihlal edilmiştir. Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. İki yıldır mahkeme salonunda, üç yıldır her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan ailelerin adalet arayışı bütün engellemelere rağmen sonuca ulaşacaktır” denildi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Almanya'ya nota verdi

SONRAKİ HABER

ÖDP  MYK Üyesi Onur Kılıç’ın serbest bırakılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...