04 Temmuz 2017 06:21

Gazeteci Mehmet Çakmakçı gözaltına alındı

Gazeteci Mehmet Çakmakçı (Şiyar Dicle) Diyarbakır'daki evinde yapılan operasyonda gözaltına alındı.

Paylaş

Gazeteci Mehmet Çakmakçı (Şiyar Dicle) bu sabah Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı. Sabaha karşı evine baskın yapan polisler tarafından gözaltına alınan Çakmakçı, TEM Şube Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Çakmakçı, Medyascope’ta çalışıyordu. Çakmakçı, daha önce de KHK ile kapatılan Azadî Tv, Hayatın Sesi TV, Dicle Haber Ajansı gibi kurumlarda gazetecilik yapmıştı.

‘ÇAKMAKÇININ AİLESİNE BİLGİ VERİLMEDİ'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Çakmakçı’nın durumuna ilişkin bilgi verirken, gazetecilerin haber yaptıkları için gözaltına alınıp, tutuklanmasının sıradan hale getirilmesine de tepki gösterdi.  Çakmakçı ile ilgili bilgi veren Oral, “Sendikamız üyesi olan ve bölgede uzun yıllardır gazetecilik yapan Mehmet Çakmakçı arkadaşımız ile ilgili de sürekli iletişim kuruyoruz. Fakat emniyet birimlerini aramış olmama ve bilgi istememe rağmen bilgi vermediler. Henüz avukat talebi olmadığı için de avukatları ile görüştürülemiyor. Sadece ev baskınıyla gözaltına alındığını biliyoruz. Ailesine dahi bilgi verilmediğini de öğrenmiş olduk. Suçlama konusunu da henüz bilmiyoruz. Ancak sendikamız TGS üyesi ve dihaber Editörü Ömer Çelik’in iddianamesinde de gördüğümüz gibi meslektaşlarımız yaptıkları haberler nedeniyle suçlanıyorlar. 150 den fazla arkadaşımız bu şekilde tutuklu. İktidar bu şekilde muhalif basını ve muhalif basın üzerinden de adalet, demokrasi ve barış isteyenleri susturmayı hedefliyor. Biz her fırsatta söylüyoruz, gazetecilik suç değildir. Bu gözaltıları, suçlamaları kabul etmiyor arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘ADALET İSTEMENİN MEŞRU VE HAKLI OLDUĞU KANITLANIYOR’

Oral, “Türkiye’de gerçeğin açığa çıkması için çaba gösteren gazeteci arkadaşlarımız yaptığı haberler nedeniyle yargılanıyor, gözaltına alınıp tutuklanıyor. Gazetecilerin haber yapmasından ötürü gözaltına alınıp, tutuklanması sıradanlaştırılırken ve sürekli hale getirilmesi de kabul edilebilir değildir. Basın özgürlüğü Türkiye anayasasının en az üç maddesi ve ilgili bir çok noktada yer alırken, uluslar arası sözleşmeler gereği de güvence altına alınması karar altına alınmıştır. Ancak bu durum hiçe sayılarak meslektaşlarımıza yönelik adaletsiz bir süreç bizlerin kabul edeceği bir husus değildir. Türkiye’de haber yaptığı için yargılanan, gözaltına alınan gazeteciler basın özgürlüğüne rağmen yargılanıyor, baskı görüyorsa şayet o noktada adalet olmadığı da, adalet istemenin de gayet haklı ve meşru olduğu bir kez daha kanıtlanmış oluyor” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen hocalarının sözlerini taşıyarak mezun oldular

SONRAKİ HABER

Uçaklardaki elektronik cihaz denetimi için heyet geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...