03 Temmuz 2017 05:54

Suriyeli aile linç edilirken oradaydım

Üsküdar'da Suriyeli bir ailenin evini basan linçci grup, polise Suriyelileri mahalleden göndermek için ‘bir hafta süreniz var’ dedi.

Paylaş

Ercan KARAKAYA
İstanbul

Saat 21.00 civarı... Üsküdar’a bağlı Yavuztürk Mahallesinde bulunan evimin önünden peş peşe polis arabaları geçip hemen yan sokakta duruyor. Sağdan soldan koşturanlar da olunca aşağıya iniyorum. 7-8 tane polis otosu var. Bir evin önünü kapatmışlar. Sokakta bulunanları çıkarmaya çalışıyorlar. Polis otolarının gelişi de devam ediyor.

Bir gencin yanına yaklaşıp ne olduğunu soruyorum.
- Suriyelilerin evine daldılar.
- Hayırdır niye?
- Sabah Suriyeliler parkta kızlara laf atmış. Bizim gençler tepki göstermiş. Sonra kavga çıkmış. Şimdi de toplanıp evi basmışlar.
Kalabalık da artmaya devam ediyor. Daha fazla bilgi almak için değişik kişilerle konuşuyorum.

Sabah parkta 15-16 yaşındaki gençler arasında başlayan kavga gün boyu mahallenin değişik yerlerinde devam etmiş. Son kavgada Suriyelilerin sayısı fazla olunca akşam ev basılmaya karar verilmiş. Bu kavgalarda hafif şekilde yaralananlar olmuş.

KALABALIK ARTIYOR

Tam ev basıldığı anda polisin gelmesi olası bir faciayı önlemiş. Suriyeli aileden ve saldıran gruptan hafif yaralananlar var. Kalabalığın sayısı 100’ü buluyor. Aralarına girip konuşmaları dinliyorum.
- Buradan defolup gitsinler...
- Bunlar geçen gün parkta da bir kadına saldırmışlar...
- Memleketimizi mahvettiler...
- Bizim polisimiz niye koruyor ki onları...
- Biz Türk’üz bunları....
- Her yere dükkan açmışlar, milletin ekmeğiyle oynuyorlar...
- Mahalledekilerin hepsi defolup gitsin...
Edilen küfürleri yazamıyorum bile...
Herkes Suriyeli ailesinin mahalleden gönderilmesinde hemfikir.
Polis kalabalığı uzaklaştırmak istiyor ama kimse bir yere gitmiyor.
Kalabalığın arasından birkaç kişi bağırıyor:
- Arkadaşlar bunlar gitmeden bir yere gitmiyoruz...
Başka birileri de dolaşıp ‘dağılmayın, çıktıklarında saldıralım’ diyor.

LİNÇ GİRİŞİMİ BAŞLIYOR

Biraz sonra polis evden birini çıkarınca linç de başlıyor. Küfürler, bağıranlar.. Polis durduramayacağını anlayınca silahına davranıyor. 5-6 kez havaya ateş edince kalabalık geri çekiliyor, evden çıkarılan kişi de içeri sokuluyor.
Özellikle gençler çok öfkeli. Polisle tartışıyorlar. ‘Bizi korumuyorsunuz, onları niye koruyorsunuz, bunları götürün’ diye konuşuyorlar.

POLİS: EVİ NİYE KİRAYA VERİYORSUNUZ

Polisin biri gençlerle tartışıyor güya...
- Gitsin diyorsunuz ama evi kiraya verirken iyi, niye kiraya veriyorsunuz?
Gençlerden biri karşılık veriyor..
- Şimdi siz bunları koruyun. Ama şimdi gidip yukarda bunların dükkanlarını indireceğiz. Ona bari karışmayın...

Polis hiçbir şey söylemiyor. Biraz sonra bir grup Suriyelilerin dükkanını ‘indirmek’ için ayrılıyor. Daha sonra iki dükkanın içindeki malların dışarı atıldığını öğreniyorum.
Bazı anne ve babalar çocuklarını uyarıyor karışmamaları için. Bazıları kendi aralarında ‘bizimkilere söyledik, karışmayacaklar’ diye konuşuyor. Bunlar sadece olup biteni izliyor.

POLİSE 1 HAFTA SÜRE VERİLİYOR

Bekleyiş aynı şekilde sürüyor. Bu arada TOMA ve çevik kuvvet de geliyor. Peşi sıra da Üsküdar İlçe Emniyet Müdür Vekili olarak kendini tanıtan sivil giyimli kadın bir polis kalabalığa konuşuyor.

- Bu saatte çocuğumu evde bırakıp geldim. Bu aileyi mahalleden çıkaracağım. Bunun için sizden dağılmanızı istiyorum. Yoksa götüremem.
Kalabalık adına bir genç söz alıyor.
- Bunları götürün kimseye bir şey yapmayacağız. Size de 1 hafta süre veriyoruz. Bu mahalledeki Suriyelileri göndermezseniz her gün buraya gelmek zorunda kalırsınız...
Müdür vekili cevap veriyor
- Onu nasıl yapalım...

Konuşmalar devam ediyor. Kalabalık bir süre sonra dağılıyor.

SUÇLU KİM?

15-16 yaşlarındaki gençlerin kavgası Suriyeli bir ailenin mahalleden ‘sürgün edilmesiyle’ sonuçlanıyor. 3 saat boyunca şahit olduklarım Hükümetin, Suriye politikasının insanları getirdiği durumu gözler önüne seriyor. Bahçeli’den Kılıçdaroğlu’ya, ulusalcısından ırkçısına tek suçları ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınmak olan Suriyeli mültecileri hedef alan konuşmaların, insanları nasıl linççi yaptığına tanık oluyorum. Her gün ‘kızlara laf atılan’ mahalleden kimse sürgün edilmezken, çocuk parklarında uyuşturucu satanlara dokunulmazken, Suriyeli bir ailenin başına gelenlerin suçlusu sadece linççiler değil, Suriyelileri hedefe koyanlar değil mi?

ÖNCEKİ HABER

‘Yüzde 49’dan fazlasıyız; adaleti ve barışı kazanabiliriz’

SONRAKİ HABER

Çanakkale'deki orman yangını devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...