Adalet Yürüyüşü 19. gün: Türkiye ve adalet için yürüyeceğiz

Adalet Yürüyüşü'nün 19. günü... Yürüyüşte PM toplantısı da gerçekleşti. HDP Heyeti Adalet Yürüyüşü'ne katıldı. 19. gün İzmit'te sona erdi.

03 Temmuz 2017 04:53
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü 19. gününde devam ediyor. Özellikle son günlerde provokasyon duyumları geldiğini belirten Kılıçdaroğlu "Bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin" dedi. 

Yürüyüşe Kartepe Uzunçiflik'te mola verilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, içerisine masaların konulduğu çadırda Parti Meclisi toplantısını yaptı. Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen CHP Sözcüsü Bülent Tezcan "Maltepe, büyük demokrasi platformu'nu tescilleyecek" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi de Adalet Yürüyüşü'ne katılmak üzere yola çıktı. Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlemek isteyen HDP’ye jandarma tarafından izin verilmedi. HDP Dinlenme Tesisi önünde durumu protesto eden kısa bir açıklama yaptıktan sonra yola çıktı. 

Adalet Yürüyüşü’nde yer alan gençler, yürüyüşte yer almanın bir zorunluluk olduğunu kaydederek, gençlere gelecekleri için yürüyüşe katılmaları çağrısında bulundu. Gençler, “Gençlik dinamiği ile adalet kazanacak” dedi. 

Adalet Yürüyüşü’nün 19. gününde Hürriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Arman, Gazeteci- Yazar Levent Gültekin ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüdü.

KILIÇDAROĞLU'DAN PROVOKASYON UYARISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'a yaklaşırken provokasyon duyumları geldiğini belirterek, "Provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü, ne yaparlarsa yapsınlar çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'ndeki kamp alanında açıklamada bulundu. Mazlumun yanında olmanın kendilerinin temel felsefesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "19'uncu günümüz hayırlı olsun diyorum. Bir ideal için yürüyoruz, Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması için yürüyoruz, teröre karşı yürüyoruz, terörü lanetlemek için yürüyoruz, terörden mağdur olan aileler için yürüyoruz, 15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimiz için yürüyoruz, bütün şehit yakınları için yürüyoruz. Dün ifade etmiştim, bugün yeniden ifade edeyim Van'da ve Diyarbakır'da Ak Parti'nin 2 yöneticisi terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 2 yöneticinin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz, Allah'tan rahmet diliyoruz. Zulüm ile abat olunmaz, zulmün karşısındayız. Zulmün yanında değil, mazlumun yanında olmak bizim temel felsefemiz, temel görüşümüzdür. Mazlumun yanında olmak, haksıza karşı durmak haklıyı savunmak bizim temel görevimizdir. Bu yürüyüşümüzü yapmamızın da temel nedeni, haksızlıkların artık Türkiye'de çuvala sığmayacak boyutlara ulaşmasıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu provokasyonlara karşı uyararak, tepkilere karşı sadece alkışla cevap verilmesini isteyerek, şöyle konuştu:

"Bir düzen düşünün, suçlayan kişi kendileri, yargılayan kişi yine kendileri, mahkum eden kişi yine kendileri. Yani suçlamayı yapan, yargılayan ve mahkum eden kişi yine aynı kişi ve buna adalet deniyor. Bu adalet değildir. Böyle bir adalet olmaz. Eğer yargıcın önünde giydiği cübbede ilik ve düğme yoksa her türlü baskıya direndiği içindir. Adalet konusunda söz verdiği içindir, adaletli davranacağı içindir. Bu nedenle biz adalet yürüyüşümüze aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Bu süre içinde özellikle İstanbul'a yaklaşırken provokasyonlardan dolayı bazı duyumlar geliyor. Provokasyonlar olacaktır diye bazı duyumlar geliyor, arkadaşlarımdan özellikle istirham ediyorum, zaten söylüyoruz otobüslerden duyuruyoruz, hangi görüşten olursa olsun, hangi yaştan olursa olsun, provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü ne yaparlarsa yapsınlar, çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin, bize küfür de edilse onu iyi bir şey kabul edin. Ne söylenirse söylensin idealimiz için, çocuklarımız için geleceğimiz için ve tabii ki adalet için yürüyeceğiz."

Havanın sabah saatlerinde serin olması yürüyüşe katılanları sevindirdi. CHP Kocaeli il ve ilçe örgütleri yürüyüşe büyük destek verdi. Sabah saatlerinde yürüyüşün başlamasıyla birlikte D-100 Karayolu durma noktasına geldi. Polis yürüyenleri yönlendirirken, trafikte uzun kuyruklar oluştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

  • Kılıçdaroğlu, yürüyüşte Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, İstanbul'a 100 kilometre kaldığını gösteren tabelanın yanından geçti. Yürüyüşe katılan birçok kişi, bu tabelanın önünde fotoğraf çektirdi. İstanbul'a 100 km tabelası yürüyüşçülerde heyecan yarattı.
  • Arızlı deprem konutları mağdurları da Adalet Yürüyüşü'ne 'Biz de adalet istiyoruz' dövizleriyle katıldı.

Adalet Yürüyüşü İzmit’e vardı. İzmit'in girişinde Kılıçdaroğlu'yu karanfillerle ve "Hayır'ın şehri İzmit'e hoş geldin adalet elçisi" yazılı pankartla karşıladılar.

İzmit'e varan Kılıçdaroğlu'ya çocuklar da eşlik etti

İzmit girişinde Kemal Kılıçdaroğlu'ya çocuklar da eşlik etti

ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NÜN 19'UNCU GÜNÜ SONA ERDİ 

Adalet Yürülüşü’nün 19’uncu günü İzmit Yahya Kaptan Mahallesi'nde sona erdi.

İzmit Yahya Kaptan Mahallesi'ne ulaşan Kılıçdaroğlu ve beraberindeki adalet yürüyüşçülerini burada çok sayıda mahalle sakinleri alkışlar, sloganlar ve güllerle karşıladı. 

Yayha Kaptan Arasta Park'ın yanına kurulan sahnede vatandaşlar geceyi eğlenerek ve dinlenerek geçirecek.


 

 

PARTİ MECLİSİ TOPLANTISI YAPILDI

Adalet Yürüyüşü'nde Kartepe Uzunçiflik'te mola verilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, içerisine masaların konulduğu çadırda Parti Meclisi toplantısını yaptı. Kılıçdaroğlu, yürüyüş sırasında 2 MYK, 1 grup ve bugün ise Parti Meclisi toplantısı yaptı.

'MALTEPE, BÜYÜK DEMOKRASİ PLATFORMU'NU TESCİLLEYECEK'

Adalet Yürüyüşü’nde verilen dinlenme molası sırasında CHP Parti Meclisi (PM) basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Adalet Yürüyüşü'nde ilk PM toplantılarını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren AKP’li yöneticilere baş sağlığında bulunan Tezcan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da telefon ile AKP’li yöneticileri arayarak, başsağlığında bulunduğunu ifade etti. 

Yürüyüşün zor koşullara rağmen süreceğinin altını çizen Tezcan, “Adalet bulana kadar yürüyüşümüz devam edecek. PM toplantısında Adalet Yürüyüşü’nü konuşup, tartıştık. 9 Temmuz’da gerçekleştireceğimiz büyük buluşmayı konuştuk. Yürüyüş boyunca destek veren herkese teşekkür ederiz. STK’lerin geniş ilgi ve desteği ile karşılaştık. PM bu memnuniyetten dolayı teşekkür dileklerini sundu” dedi.

‘ADALET DIŞINDA SLOGANIMIZ OLMAYACAK’

Maltepe Cezaevi önünde 9 Temmuz’da düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulunan Tezcan, şöyle dedi: “Vatandaşlarımız büyük çabalarını 9 Temmuz için göstermeli. Bu yürüyüş bir parti yürüyüşü değil. Parti afiş ve flamaları yok. Sadece adalet diyoruz. Maltepe Meydanı’nda da sadece adalet diyeceğiz. Tek sloganımız var; 'Hak, Hukuk, Adalet.' Adalet isteyen herkes davetlidir. Türk bayrağı dışında bayrağımız olmayacak, adalet dışında sloganımız olmayacak.”

‘MALTEPE DEMOKRASİ PLATFORMUNUN BULUŞMA NOKTASIDIR’

PM toplantısında yürüyüşü her yönüyle ele aldıklarını dile getiren Tezcan, “Sadece ‘Hayır’ diyenlerin buluştuğu bir nokta değil. Adalet Yürüyüşü 16 Nisan’da ‘Evet’ diyenlerinde buluştuğu noktadır. ‘Asıl olan adalettir’ diyen herkesi kucaklayacak olan yeni bir platform Türkiye’nin önünde duruyor. Maltepe buluşması, büyük demokrasi platformu kurma noktasında tescilleyecek buluşma olacak” diye konuştu.

Adalet Yürüyüşü’ne dönük provokasyonlara da dikkat çeken Tezcan, “Provokasyonlara alkışlarla cevap vermeye devam edeceğiz. Provokasyon girişimlerinde bulunanlar bir gün adalete ihtiyaç duyacak” dedi.

‘İKİ 15 TEMMUZ VAR'

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüne işaret eden Tezcan, “İki 15 Temmuz var. Halkın 15 Temmuzu’nu Saray'ın 15 Temmuzu’na kurban etmeyeceğiz. Halk canı pahasına 15 Temmuz’da direndi. Asıl darbe ise Saray’ın 20 Temmuz darbesidir. Süreci fırsat bilerek, 20 Temmuz OHAL darbesini gerçekleştirdi. Halkın 15 Temmuzu’na sahip çıkmaya devam edeceğiz. Halkın 15 Temmuzu içerisinde adalet isteği vardı. Halkın demokrasi özlemi ile yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Tarihe önemli notlar düşüyoruz. Bunu halkımızla birlikte göreceğiz” ifadelerinde bulundu. 

‘DEMEK Kİ SOKAKLARDA DEMOKRASİ ARANABİLİYOR’

Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 15 Temmuz’da başlatılacak "Demokrasi Nöbeti" çağrısına ilişkin soruya Tezcan, “Halkın 15 Temmuzu'nu içine alan 'Demokrasi Nöbeti'ne saygı duyarız. Bunu yaparken halkın adalet nöbetini de görürlerse iyi olur. Demek ki sokaklarda demokrasi aranabiliyor. Demokrasiyi katledenler, demokrasi çağrısı yapanların samimiyetini halkımızın takdirine bırakıyorum” cevabını verdi. 

Kılıçdaroğlu'nun Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan Berberoğlu'nu ziyaret edip etmeyeceği sorusuna Tezcan, “Konu gündemimizde ancak henüz netleştirmedik” şeklinde yanıtladı. 

KILIÇDAROĞLU: ADALET BİR KİŞİ İÇİN DEĞİL, HERKES İÇİN OLANA KADAR DURMAYACAĞIZ 

Kemal Kılıçdaroğlu, Twietter paylaşımında ‘Adalet bir kişi için değil, herkes için olana kadar durmayacağız’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tek isteklerinin huzurlu bir Türkiye olduğunu belirterek, 'Adalet Yürüyüşü'ne zulmün karşısında durmak için çıktıklarını vurguladı. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününde, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu, mesajında, "Biz, mazlumların sesi olmak, zulmün karşısında durmak için çıktık bu yola. Adalet bir kişi için değil, herkes için olana kadar durmayacağız. Bütün Türkiye bilsin ki, şimdiye dek bu topraklarda zulme uğramış her kim varsa, sizden bizden diye ayırt etmeden, hepsi için yürüyorum. Zulüm ile abad olunmaz. Zalimin karşısında diz çökmeyecek, haksızlıklar karşısında susmayacağız. Tek isteğimiz huzurlu bir Türkiye'dir" dedi.
 


ADALET YÜRÜYÜŞÜ ÖNCESİ KANDIRA'YA GİDEN HDP ENGELLENDİ

Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlemek isteyen HDP’ye jandarma tarafından izin verilmedi. HDP Dinlenme Tesisi önünde durumu protesto eden kısa bir açıklama yaptıktan sonra Adalet Yürüyüşü’ne katılmak üzere yola çıktı. 

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise hiçbir gücün kendilerini demokrasi, barış, adalet, halkların kardeşliği, eşitliği ve özgürlüğü mücadelesinden geri koyamayacağının altını çizerek,  “Bütün demokrasi güçleri ile birlikte biz bu mücadelemizi sürdüreceğiz. HDP, bugüne kadar mücadelesini bütün halklar için gerçekleştirdi. Kadınların, emeğin ve doğanın korunması için, gençlere güzel bir gelecek için gerçekleştirdi. Bundan sonra da bu yürüyüşümüz durdurulamayacak. Dimdik ayakta mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

{{325327}} 

HDP'LİLER ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NE KATILDI

HDP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanma kararına tepki göstermek için başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne destek verdi. 

Köseköy Işık’larından yürüyüşe katılan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay Milletvekilleri Celal Doğan, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mithat Sancar, Erol Dora, eski AB Bakanı Ali Haydar Konca, Mardin Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Saruhan Oluç ve Kocaeli İl başkanı ibrahim Ergin Beycan Kılıçdaroğlu ile yanyana yürüdüler.

Haber ID: {{325336}}


GENÇLER ADALET İÇİN YÜRÜYOR

Adım adım İstanbul’a yaklaşan Adalet Yürüyüşü’nde tek talep adalet. Yürüyüşte yer alanlar arasında gençler oldukça yoğun. Eskişehir Anadolu Üniversitesinden Doğuş Yavuz, gençlerin yürüyüşe katılmasının birçok nedeni olduğunu söyledi. Üniversitelerin karakola çevrilmesinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle Adalet Yürüyüşü’ne katıldığını dile getiren Yavuz, “Üniversite hocalarımızın hepsini ihraç ettiler. Bizi bir geleceksizlik bekliyor” dedi. Talepleri ile yürüyüşü sonuna kadar sürdüreceğini kaydeden Yavuz, “Birçok şey değişene kadar gençler yürümeye devam edecek. Sokakları adaletsizliğe terk etmeyeceğiz. Zalimlerin zulmüne karşı direneceğiz” diye konuştu. Gençlerin Adalet Yürüyüşü’ne yoğun katılım sağlaması gerekliliğine işaret eden Yavuz, “Gençliğe yönelik yoğun bir baskı var. Polisler ve özel güvenlik ile kuşatılan okullarımıza sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

‘ADALET İÇİN DİRENİYORUZ’

Kadınların “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” sloganıyla Adalet Yürüyüşü’ne katıldığını belirten Tuğçe Mutluay, “Genç kadınlar olarak adalet için direniyoruz. Tecavüz ve tacizin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, adaletin erkeği bu kadar koruduğu bir dönemde, adaletin şart olduğunu düşünüyoruz ve bu nedenle alanlardayız. Şort giydiğimiz için veya kahkaha attığımız için darp ediliyor ve yargılanıyoruz. Kadınlar sürekli suçlu bulundukları için adalet şart. Kadınlar direne direne kazanacak. Gençlik dinamiği ile adalet kazanacak” vurgusunda bulundu.

‘BİZLER UMUT OLACAĞIZ’

Aysu Bankoğlu isimli genç hukukçu ise, “Yürüyüşü bir umut olarak görüyoruz. Adaletin peşinde koşan gençler olarak, adalete ihtiyaç duyan gençler için büyük bir heyecan olarak görüyoruz. Adalet pankartı ile yürümekten gurur duyuyorum. Ülkede adaletin olmadığına inanan herkesi yürüyüşe davet ediyorum. Ancak biz yürüyenler herkes için umut olacağız” dedi.

‘ADALETİ HAYKIRIYORUZ’

Onur Kaynar isimli genç hukukçusu ise, “Kanunlar insanlara adil yaklaşmıyor. On binlerce insan nedenini bilmeden tutuklanıyor. Bir hukukçu olarak bütün haksızlıklara isyan ediyorsunuz ancak tek başınıza bir şey yapamıyorsunuz. Adalet Yürüyüşü’nün en güzel yanı ise birliktelik. Herkes haksızlıklara karşı adalet haykırıyoruz. Bu yürüyüş ile adalete olan inancım artıyor” diye konuştu.

‘YÜRÜYÜŞE KATILMAK BİR ZORUNLULUK’

Asım Erdem Çelik isimli genç ise yürüyüşe katılmanın bir zorunluluk olduğunu kaydederek, “Artık bardağı taşıran son damla. Artık adalete ihtiyacımız var. Adalet havasını temizlememiz gerekiyor. Bu hava ile nefes alamıyoruz. Sabrımız taştı. Başında biri var ve sürekli herkese ‘sen teröristsin’ diyor. Artık insanların ‘ben terörist değilim, ben buyum’ demesi gerekiyor” ifadesinde bulundu.

‘ADALET KELİMESİNİN ALTINI DOLDURMAK GEREKİYOR’

Utku Seçkin isimli genç ise yürüyüşü iktidarı politikalarına karşı bir hamle olarak gördüğünü dile getirerek, “Adalet kelimesinin altını doldurmak gerekiyor. Adaletin dahi terazinin bir yanında ağır basmaması gerekiyor, terazinin ta kendisi olmalıdır. Son 15 yılda adalet kavramının sürekli bir tarafı ağır bastı. Biz gençler olarak 25 yaşında gördüklerimiz ile bunları ifade ediyoruz. Artık gerçekten adaleti arayan, hangi partiden olursa olsun adaletsizliğin bir gün kendilerine geleceğini bilerek insanları yürüyüşe bekliyoruz. Gençlere şu çağrıyı yapıyorum; gelin beraber yürüyelim” dedi. (DİHABER)


 

DEPREMZELER, KHK MAĞDURLARI YÜRÜYÜŞTE

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Yürüyüşün 19. günü Kocaeli Eşme’den başladı. 

'ÜLKE UÇURUMUN KENARINDA, ÜLKENİN ÖZETİ BU'

Bağlı bulunduğu üniversiteden KHK ile atılan Kocaeli Dayanışma Akademisi'nden Cengiz Erçin: Temel problem merkez bir partinin, ülkenin kurucu partisinin 70 yaşındaki genel başkanının adalet talebiyle yürümesi. Türkiye'de bu yürüyüş sonrası Gezi'den farklı etkiler olabilir. Asıl önemli olan halkın yürümesi, halk burada yürüyor. İktidar bunu böyle bilsin. Önerim; herkese açık bir yürüyüş olması, sınırlama olmamalı. Adalet, ülkede sağ partilerin ismine takı olarak aldığı bir kelime. Ama 21. yüzyılda adalet, sol düşünen insanların talep ettiği bir şey oldu. 1960'a kadar sağcılar adalet diyordu, şimdi bizler. Resmen ülke uçurumun kenarında, ülkenin son özeti bu.

'1999 DEPREMİNDEN BERİ MAĞDURUZ'

Depremzede Recep Uğur: Arızlı konutlarında yaşıyorum, depremzedeyim. Mağduriyetimiz 1999 depreminden beri devam ediyor. Biz de depremzede arkadaşlarla taleplerimizle yürüyoruz. En büyük talebimiz bize de adaletli davranılması. Bizi yıllardır Arızlı Depremzede Konutları'ndan çıkarmaya çalışıyorlar. Buna direniyoruz. Yine bu ay içerisinde konutları boşaltmak için kapımıza dayanacaklar, yine direneceğiz. Bu yürüyüş geç ama çok önemli. Adalet herkese lazım.                        

'ÜLKEMİZ GÜZEL GÜNLER GÖRECEK'

72 yaşındaki Maya Aydın: Kızım Almanya'dan aradı, ‘Anne muhakkak yürüyüşe git, Kılıçdaroğlu'yu destekle’ dedi. Ben de kardeşimle buraya geldim, burada olan herkese destek veriyorum. Umarım ülkemiz güzel günler görecek.                        

Sultan Tanı:  Herkese adalet için yürüyorum, adalet, hukuk tek taraf için olmaz. İstanbul'dan geldim. İnşallah adalet kazanır.                        

Elektrik Mühendisliği Öğrencisi Barış Bircan Güngör: Hukuksal ve siyasal adaletsizliğe ses çıkarmak için buraya geldim. Umarım bir şeyleri başaracağız. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da bonzai satıcılarına operasyon: 32 gözaltı

SONRAKİ HABER

‘Yüzde 49’dan fazlasıyız; adaleti ve barışı kazanabiliriz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...